Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Νικολά Σαρκοζί: 6 μήνες φυλάκιση ζητούν οι εισαγγελείς

Νικολά Σαρκοζί: 6 μήνες φυλάκιση ζητούν οι εισαγγελείς

Μαύρα μαντάτα για τον πρώην πρόεδρο της Γαλλία Νικολά Σαρκοζί καθώς οι εισαγγελείς ζήτησαν σήμερα ποινή φυλάκισης ενός έτους, έξι μήνες εκ του οποίου χωρίς αναστολή.

Ο Νικολά Σαρκοζί δικάζεται στο Παρίσι για τις υπερβολικές δαπάνες της προεκλογικής του εκστρατείας του 2012 ενώ στο τέλος του κατηγορητηρίου, οι εισαγγελείς υπογράμμισαν την “πλήρη αδιαντροπιά” του πρώην αρχηγού του κράτους στη διαχείριση των οικονομικών μιας εκστρατείας που στοίχισε σχεδόν το διπλάσιο του επιτρεπόμενου ανώτατου ορίου, και ζήτησαν επίσης την επιβολή προστίμου 3.750 ευρώ.

Ο Σαρκοζί, απών από την ακροαματική διαδικασία, δικάζεται από τις 20 Μαΐου. Ποινές από 18 μήνες έως τέσσερα χρόνια φυλάκισης με αναστολή ζήτησαν επίσης οι εισαγγελείς σε βάρος των 13 συγκατηγορουμένων που δικάζονται μαζί με τον Σαρκοζί για τις υπερβολικές δαπάνες της εκστρατείας του για τις προεδρικές εκλογές.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 50.000 ευρώ για τον πρώην υποδιευθυντή της εκστρατείας Ζερόμ Λαβριγιέ, τον μόνο που παραδέχτηκε την απάτη.

Σε βάρος των τριών πρώην στελεχών της Bygmalion, της εταιρίας που ήταν αρμόδια για τις συναντήσεις – συσκέψεις του Σαρκοζί, που παραδέχτηκαν ότι δέχτηκαν την εισαγωγή του συστήματος των πλαστών τιμολογίων, οι εισαγγελείς ζήτησαν 18 μήνες φυλάκισης με αναστολή.

Στις αρχές Μαρτίου, ο Νικολά Σαρκοζί έγινε ο πρώτος πρώην πρόεδρος από το 1958 που καταδικάστηκε σε φυλάκιση χωρίς αναστολή: του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης τριών ετών, εκ των οποίων δύο χρόνια με αναστολή, για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής, και είχε ασκήσει έφεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις