Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Νταβός: Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θα ξαναγίνει και πάλι Ιανουάριο το 2023

Νταβός: Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θα ξαναγίνει και πάλι Ιανουάριο το 2023
Φωτογραφία Αρχείου / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τον Ιανουάριο θα επιστρέψει στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), όπως ανακοινώθηκε σήμερα Πέμπτη (26.5.2022) για την ετήσια σύνοδο του το 2023.

Ύστερα από ένα διάλειμμα δύο και πλέον ετών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ πραγματοποιήθηκε φέτος την άνοιξη, για πρώτη φορά στην ιστορία του, και προσέλκυσε ένα μείγμα αξιωματούχων από τη διεθνή πολιτική σκηνή και τον επιχειρηματικό κόσμο στο Νταβός.

Η επόμενη εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για τις 15-20 Ιανουαρίου το 2023, υπό τον προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψουν προβλήματα λόγω της COVID ή άλλων θεμάτων, δήλωσε αξιωματούχος του WEF στο Reuters.

Πολλοί συμμετέχοντες στη φετινή εκδήλωση, που ολοκληρώνεται σήμερα, υποδέχθηκαν την περιστασιακή ηλιοφάνεια και τα αλπικά λουλούδια ως μια ευχάριστη αλλαγή από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τα παγωμένα πεζοδρόμια. Άλλοι δήλωσαν πως τους έλειψε η χειμερινή ατμόσφαιρα.

«Ποτέ δεν υπήρξε κάτι σαν αυτό, να περπατάμε χωρίς να γλιστράμε και να πέφτουμε στον πάγο και να τυλιγόμαστε με παλτά και μπουφάν στο χιόνι, είναι αλήθεια ωραία», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Τζέι Κόλινς, υψηλόβαθμο στέλεχος της Citigroup. «Λατρεύω τον χειμώνα στο Νταβός, το κάνω για χρόνια, αλλά σίγουρα πιστεύω ότι η άνοιξη ήταν μια καλή αλλαγή».

Η επόμενη εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για τις 15-20 Ιανουαρίου το 2023, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψουν προβλήματα λόγω της COVID ή άλλων θεμάτων, δήλωσε αξιωματούχος του WEF στο Reuters.

Ύστερα από την ακύρωση λόγω του κορονοϊού το 2021 και την αναβολή του τον Ιανουάριο του 2022, πολλοί συμμετέχοντες που ρωτήθηκαν από το Reuters για το εάν το φόρουμ παραμένει σχετικό και επίκαιρο δήλωσαν ότι η εκδήλωση συνεχίζει να είναι ένας μοναδικός χώρος συζητήσεων.

«Το WEF και το Νταβός είναι ένα μοναδικό φόρουμ για ηγέτες από όλους τους τομείς –δημόσιο και ιδιωτικό– από όλο τον κόσμο για να έρθουν και να μιλήσουν για τα πιο πιεστικά θέματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης», δήλωσε στο Reuters αυτή την εβδομάδα ο Ντέιβ Φρέντρικσον, εκτελεστικός αντιπρόεδρος Ογκολογίας της AstraZeneca.

Υπάρχουν όμως ερωτήματα για το κατά πόσο παραμένει σχετικό και επίκαιρο σε μια περίοδο παγκόσμιου καταμερματισμού και δημόσιου σκεπτικισμού.

Έρευνα της εταιρίας Glocalities έδειξε ότι στην κοινή γνώμη υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στο WEF, μερικούς μόλις μήνες πριν από την εκδήλωση.

Η έρευνα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου με δείγμα άνω των 26.000 συμμετεχόντων σε 25 χώρες έδειξε ότι σχεδόν 4 στους 10 δεν εμπιστεύονται το WEF, συγκριτικά με λιγότερους από 3 στους 10 που είπαν ότι το εμπιστεύονται, ενώ οι υπόλοιποι δήλωσαν αναποφάσιστοι. «Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν σαφώς ότι η εμπιστοσύνη στο WEF συνδέεται στενά με την ευρύτερη κρίση εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Μάρτιν Λάμπερτ, επικεφαλής ερευνών στην εταιρία Glocalities.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις