Κόσμος

Ντιμιτρόφ: “Με την συμφωνία των Πρεσπών δημιουργήσαμε ένα κομμάτι Ευρώπης στα Βαλκάνια”

Συνέντευξη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ! Ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι "είναι σίγουρα ένα ιστορικό βήμα" η συμφωνία των Πρεσπών, συμφωνώντας απόλυτα με τη δήλωση που έκανε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φεντερίκα Μογκερίνι, προσερχόμενη στη Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια.

«Όταν παρουσίασα τη συμφωνία στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου μας στα Σκόπια επικαλέσθηκα την τελευταία φράση της εισαγωγής της έκθεσης του Ιδρύματος Κάρνεγκι για τους Βαλκανικούς Πολέμους το 1914, ότι δεν υπάρχει διέξοδος ούτε σωτηρία για μικρά έθνη ή μεγάλες χώρες άλλη από την αληθινή συμφιλίωση και ενοποίηση», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ντιμιτρόφ, εκφράζοντας την άποψη πως δεν υπάρχει τίποτε πιο φυσικό για τους δύο λαούς από το να είναι πραγματικά κοντά. «Πιστεύω πως έτσι απελευθερώνεται ένα τεράστιο δυναμικό», είπε.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι: «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία μας, δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία μας, όμως μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για να δημιουργήσουμε το κοινό μέλλον μας. Έτσι, πιστεύω ότι θα πάρουμε μαζί μας τον λαό, κάνοντας κάποια προσπάθεια για να εξηγήσουμε. Είναι πραγματικά ένας συμβιβασμός, έτσι έχουμε δυσαρεστημένους ανθρώπους και στις δύο πλευρές. Όμως πιστεύω ότι δημιουργήσαμε ένα κομμάτι Ευρώπης στο μέρος μας, στα Βαλκάνια».

Όσον αφορά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στη γείτονα χώρα και πως μπορούν να ξεπεραστούν, ο κ. Ντιμιτρόφ επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Πιστεύω πως αν όλοι επικεντρώσουμε στη χώρα – και επειδή πρόκειται για ιστορικό σταυροδρόμι, χρειάζεται ιστορική ευθύνη για να κάνεις το σωστό: να σκεφτούμε τη χώρα, λιγότερο το κόμμα ή το δικό μας πολιτικό μέλλον, και θα μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χιλιάδες πολίτες της νότιας Ευρώπης διαδηλώνουν για τον υπερτουρισμό: Με νεροπίστολα αντιδρούν οι κάτοικοι της Βαρκελώνης
Ρεκόρ αριθμού τουριστών αναμένεται να υποδεχθεί φέτος η Ισπανία και η Γαλλία - Οι κάτοικοι της Βαρκελώνης διαμαρτύρονται για την αύξηση των ενοικίων που έχει προκαλέσει ο μαζικός τουρισμός
Φωτογραφία Reuters