Κόσμος

Ντόναλντ Τραμπ: Οι αγορές και οι μετοχές θα ανέβουν, η χώρα θα ανθίσει

Η αντίδραση των αγορών δεν είναι ακριβώς... ανθηρή καθώς ταρακουνήθηκαν σοβαρά από τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ που απειλούν να ρίξουν τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο πλανήτη σε ύφεση

Δεν παίρνει…χαμπάρι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει προκαλέσει «σεισμό» στις διεθνείς αγορές μετά την επιβολή δασμών σχεδόν σε όλο τον πλανήτη την Τετάρτη (02/04/2025), καθώς κάνει λόγο για άνθηση της οικονομίας την ώρα τα χρηματιστήριο κλονίζονται.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, μια ημέρα μετά τις ιστορικές ανακοινώσεις για επιβολή δασμών σε παγκόσμια κλίμακα υποστήριξε με νέες του δηλώσεις πως «οιαγορές και οι μετοχές θα ανέβουν, η χώρα θα ανθίσει.

Και ο υπόλοιπος κόσμος θέλει να δει αν υπάρχει τρόπος να κάνουν μια συμφωνία.

Μας εκμεταλλεύονται για πολλά, πολλά χρόνια.

Για πολλά χρόνια ήμασταν στη λάθος πλευρά της ιστορίας και σας λέω κάτι, νομίζω ότι θα είναι απίστευτο».

Βέβαια η αντίδραση των αγορών δεν είναι ακριβώς… ανθηρή καθώς ταρακουνήθηκαν σοβαρά από την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς, η οποία απειλεί να ρίξει τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο πλανήτη σε ύφεση.

«Βουτιά» στις αγορές

Ο Dow υποχώρησε κατά 1.400 μονάδες ή 3,34%. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 βυθίστηκε κατά 4,1%. Ο Nasdaq Composite σημείωσε βουτιά 5,2%.

Ο Dow και ο S&P 500 βρισκόταν σε τροχιά για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από το 2022 και ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq, που παρασύρεται από κολοσσούς όπως η Apple (AAPL) που βυθίστηκε κατά 9%, βρισκόταν σε τροχιά για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τον Μάρτιο του 2020.

Εάν ο Nasdaq κλείσει 5,16% ή χαμηλότερα, θα είναι η χειρότερη ημέρα του δείκτη από τον Μάρτιο του 2020. Εάν ο Nasdaq κλείσει με πτώση μικρότερη από το όριο του 5,16%, θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά για τη χειρότερη ημέρα του από το 2022.

Ο Russell 2000, ένας δείκτης μικρότερων εταιρειών, βυθίστηκε κατά 6%. Ο Russell έχει υποχωρήσει περισσότερο από 20% από την πρόσφατη κορυφή του Νοεμβρίου, η οποία απείχε λίγο από το υψηλό ρεκόρ, τοποθετώντας τον δείκτη σε bear market (πτώση 20% από το πρόσφατο υψηλό).

Οι ευρωπαϊκές αγορές κλονίστηκαν και αυτές

Ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς STOXX 600 σημείωσε πτώση 2,57%, εξαλείφοντας τα κέρδη του δείκτη από τον Ιανουάριο.
Ο γερμανικός δείκτης DAX σημείωσε πτώση 3%.
Ο δείκτης αναφοράς της Γαλλίας υποχώρησε κατά 3,31%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε μία ημέρα από τον Ιούλιο του 2023.
Ο δείκτης αναφοράς της Ιταλίας υποχώρησε κατά 3,6%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε μία ημέρα από τον Μάρτιο του 2023.

«Η ανακοίνωση των δασμών πολύ πιο δρακόντεια από ό,τι αναμενόταν», δήλωσε ο Sam Stovall, επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής της CFRA Research, σε ηλεκτρονικό μήνυμα. «Οι μετοχές σε ελεύθερη πτώση λόγω του αναμενόμενου πληθωριστικού αντίκτυπου αυτών των δασμών».

«Έρχονται επτά τρισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων στη χώρα μας»

Όμως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν φαίνεται να… αγχώνεται με όλα αυτά και αναφέρθηκε στις νέες επενδυτικές ανακοινώσεις υπό την κυβέρνησή του ως ελπιδοφόρα νέα για την οικονομία.

«Αυτό για το οποίο ο κόσμος πρέπει να μιλάει, είναι ότι έχουμε σχεδόν επτά τρισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων που έρχονται στη χώρα μας και θα δείτε πώς θα εξελιχθεί», είπε.

«Νομίζω ότι η χώρα μας θα γνωρίσει άνθηση».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Παραιτήθηκε ο εκδότης και διευθύνων σύμβουλος της Washington Post Γουίλ Λιούις μετά τις μαζικές απολύσεις
Ο Τζεφ Ντ’Ονόφριο, οικονομικός διευθυντής της εφημερίδας η οποία ανήκει στον Τζεφ Μπέζος, θα αναλάβει προσωρινά καθήκοντα εκδότη και διευθύνοντος συμβούλου στην Washington Post
Washington Post
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου για Ιράν στην Ουάσινγκτον στις 11 Φεβρουαρίου
Ο Νετανιάχου εκτιμά ότι σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την Τεχεράνη πρέπει να περιληφθούν ο περιορισμός των βαλλιστικών πυραύλων και το «πάγωμα» της υποστήριξης προς τον ιρανικό άξονα
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου
«Ο Τζέφρι Επστάιν εκπαιδεύτηκε ως κατάσκοπος και ανήκε στη CIA και τη Μοσάντ»: Κατηγορίες σε αρχεία του FBI
Οι τηλεφωνικές κλήσεις Επστάιν με καθηγητή του Χάρβαρντ που μεταβιβάστηκαν στη Μοσάντ και η δημόσια απόρριψη Νετανιάχου στην υπόνοια ότι ο Επστάιν εργαζόταν για το Ισραήλ ως πράκτορας
Έγγραφα που περιλαμβάνονταν στην ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σχετικά με τους φακέλους του Jeffrey Epstein
Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία μέχρι τον Ιούνιο
Ρώσοι, Ουκρανοί και Αμερικανοί διεξήγαγαν δύο κύκλους διαπραγματεύσεων στο Αμπού Ντάμπι για μια κατάπαυση των εχθροπραξιών, ενώ ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να πλήττει σκληρά το ουκρανικό ενεργειακό δίκτυο
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι