Κόσμος

Ντονέτσκ: Ο ΟΗΕ αμφισβητεί ευθέως το «δικαστήριο» των φιλορώσων που καταδίκασε σε θάνατο 3 μαχητές

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αμφισβητεί ευθέως την απόφαση «δικαστηρίου» των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ, με την οποία καταδικάστηκαν σε θάνατο τρεις ξένοι μαχητές που πολεμούσαν στο πλευρό της Ουκρανίας.

Μάλιστα η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, Ραβίνα Σαμντασάνι, ανέφερε πως η μη δίκαιη δίκη αιχμαλώτων πολέμου συνιστά «έγκλημα πολέμου», κατηγορώντας εμμέσως τους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονέτσκ.

«Από το 2015 έχουμε παρατηρήσει ότι το λεγόμενο δικαστικό σύστημα αυτών των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών δεν ικανοποιεί τις βασικές εγγυήσεις μιας δίκαιης δίκης, όπως είναι οι δημόσιες ακροαματικές διαδικασίες, η ανεξαρτησία, η αμεροληψία των δικαστηρίων και το δικαίωμα να μην εξαναγκάζεται κάποιος να καταθέσει», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι.

«Οι δίκες αυτού του είδους κατά αιχμαλώτων πολέμου συνιστούν έγκλημα πολέμου”, σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, κατά την οποία υπογράμμισε ότι στην περίπτωση καταδίκης σε θάνατο “οι εγγυήσεις μιας δίκαιης δίκης είναι ακόμη πιο σημαντικές».

Το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε χθες ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ καταδίκασε σε θάνατο “τους Βρετανούς Έιντεν Άσλιν και Σον Πίνερ και τον Μαροκινό Μπραχίμ Σααντούν, που κατηγορούνταν ότι μετείχαν στις μάχες ως μισθοφόροι”.

Οι τρεις άνδρες είχαν συλληφθεί στην περιφέρεια της Μαριούπολης, σύμφωνα με τους Ρώσους.

«Ανησυχούμε. Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανησυχεί για την καταδίκη σε θάνατο» των τριών στρατιωτικών, σημείωσε επίσης η Σαμντασάνι.

Σύμφωνα με το Κίεβο, «και οι τρεις ανήκαν στις τάξεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Αν συμβαίνει αυτό, δεν θα έπρεπε να θεωρηθούν μισθοφόροι», εξήγησε η ίδια.

Η Ρωσία, η οποία καταγγέλλει συχνά την παρουσία μισθοφόρων, ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι σκότωσε «εκατοντάδες» ξένους μαχητές από την έναρξη της εισβολής της στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, και ότι σταμάτησε την συρροή νέων.

Ο ακριβής αριθμός αυτών των ξένων δεν είναι γνωστός. Στις αρχές Μαρτίου, λίγο μετά την έναρξη της εισβολής, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι 16.000 ξένοι είχαν δηλώσει εθελοντές. Ο αριθμός αυτός δεν είχε καταστεί δυνατό να επαληθευθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Στην Νέα Υόρκη, ο Στέφαν Ντούγαρικ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, υπενθύμισε την Παρασκευή ότι ο ΟΗΕ τάσσεται «κατά της θανατικής ποινής».

«Πάντοτε ήμασταν και εξακολουθούμε να είμαστε (κατά). Και ζητούμε όλοι οι μαχητές που συνελήφθησαν να χαίρουν διεθνούς προστασίας και μεταχείρισης σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Γενεύης», απάντησε σε δημοσιογράφους που τον ρώτησαν για την καταδίκη σε θάνατο των δύο Βρετανών και του Μαροκινού.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Γαλλικά» του Τραμπ στον Νετανιάχου μετά την απάντηση της Χαμάς στο αμερικανικό σχέδιο για τη Γάζα – «Γιατί είσαι πάντα τόσο γ@@@@ένα αρνητικός»
Ο Νετανιάχου είπε ότι η απάντηση της Χαμάς δεν είναι κάτι για να το γιορτάσουν - «Πρέπει να το δεχτείς, δεν έχεις άλλη επιλογή» του αποκρίθηκε ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην είσοδο του Λευκού Οίκου 18
Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί τη Χαμάς με «ολοκληρωτική εξόντωση» αν δεν παραδώσει την εξουσία στη Γάζα
Ο Αμερικανός πρόεδρος υψώνει τους τόνους απέναντι στο ισλαμιστικό κίνημα, την ώρα που το σχέδιο εκεχειρίας του δυσκολεύεται να προχωρήσει και οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην Αίγυπτο
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο 3
Γάζα: «Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει» λέει ο Μάρκο Ρούμπιο – Η Χαμάς ζητά «άμεση» ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο εκτίμησε ότι ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται, παρά την μερική πρόοδο του σχεδίου του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η Χαμάς καλεί σε μια γρήγορη συμφωνία για την ανταλλαγή ομήρων με το Ισραήλ
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα
Γάζα: Πώς ο Ντόναλντ Τραμπ αναδιαμορφώνει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή
Χωρίς ακόμη να έχει επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας ή «περιφερειακής ειρήνης», ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ήδη να έχει αναδιανείμει τα διπλωματικά χαρτιά στη Μέση Ανατολή, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του η Haaretz
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
Το Ισραήλ διαψεύδει κάθε κακομεταχείριση της Γκρέτα Τούνμπεργκ – Ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ «περήφανος» για τις συνθήκες κράτησης των ακτιβιστών της Global Sumud Flotilla
Η ισραηλινή κυβέρνηση απορρίπτει τις καταγγελίες για κακομεταχείριση της Γκρέτα Τούνμπεργκ και των μελών του στολίσκου «Global Sumud»
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ μαζί με άλλους ακτιβιστές της Global Sumud Flotilla, που κρατούνται από το Ισραήλ 3
Λιθουανία: Αερόστατα προκάλεσαν προβλήματα στις πτήσεις – Λαθρέμποροι προσπάθησαν να περάσουν τσιγάρα από τη Λευκορωσία
Περισσότερα από είκοσι αερόστατα φορτωμένα με λαθραία τσιγάρα από τη Λευκορωσία προκάλεσαν την αναστολή των πτήσεων στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας για αρκετές ώρες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές
Η πόλη Βίλνιους στη Λιθουανία