Κόσμος

Ντονέτσκ: Ο ΟΗΕ αμφισβητεί ευθέως το «δικαστήριο» των φιλορώσων που καταδίκασε σε θάνατο 3 μαχητές

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αμφισβητεί ευθέως την απόφαση «δικαστηρίου» των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ, με την οποία καταδικάστηκαν σε θάνατο τρεις ξένοι μαχητές που πολεμούσαν στο πλευρό της Ουκρανίας.

Μάλιστα η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, Ραβίνα Σαμντασάνι, ανέφερε πως η μη δίκαιη δίκη αιχμαλώτων πολέμου συνιστά «έγκλημα πολέμου», κατηγορώντας εμμέσως τους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονέτσκ.

«Από το 2015 έχουμε παρατηρήσει ότι το λεγόμενο δικαστικό σύστημα αυτών των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών δεν ικανοποιεί τις βασικές εγγυήσεις μιας δίκαιης δίκης, όπως είναι οι δημόσιες ακροαματικές διαδικασίες, η ανεξαρτησία, η αμεροληψία των δικαστηρίων και το δικαίωμα να μην εξαναγκάζεται κάποιος να καταθέσει», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι.

«Οι δίκες αυτού του είδους κατά αιχμαλώτων πολέμου συνιστούν έγκλημα πολέμου”, σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, κατά την οποία υπογράμμισε ότι στην περίπτωση καταδίκης σε θάνατο “οι εγγυήσεις μιας δίκαιης δίκης είναι ακόμη πιο σημαντικές».

Το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε χθες ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ καταδίκασε σε θάνατο “τους Βρετανούς Έιντεν Άσλιν και Σον Πίνερ και τον Μαροκινό Μπραχίμ Σααντούν, που κατηγορούνταν ότι μετείχαν στις μάχες ως μισθοφόροι”.

Οι τρεις άνδρες είχαν συλληφθεί στην περιφέρεια της Μαριούπολης, σύμφωνα με τους Ρώσους.

«Ανησυχούμε. Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανησυχεί για την καταδίκη σε θάνατο» των τριών στρατιωτικών, σημείωσε επίσης η Σαμντασάνι.

Σύμφωνα με το Κίεβο, «και οι τρεις ανήκαν στις τάξεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Αν συμβαίνει αυτό, δεν θα έπρεπε να θεωρηθούν μισθοφόροι», εξήγησε η ίδια.

Η Ρωσία, η οποία καταγγέλλει συχνά την παρουσία μισθοφόρων, ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι σκότωσε «εκατοντάδες» ξένους μαχητές από την έναρξη της εισβολής της στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, και ότι σταμάτησε την συρροή νέων.

Ο ακριβής αριθμός αυτών των ξένων δεν είναι γνωστός. Στις αρχές Μαρτίου, λίγο μετά την έναρξη της εισβολής, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι 16.000 ξένοι είχαν δηλώσει εθελοντές. Ο αριθμός αυτός δεν είχε καταστεί δυνατό να επαληθευθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Στην Νέα Υόρκη, ο Στέφαν Ντούγαρικ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, υπενθύμισε την Παρασκευή ότι ο ΟΗΕ τάσσεται «κατά της θανατικής ποινής».

«Πάντοτε ήμασταν και εξακολουθούμε να είμαστε (κατά). Και ζητούμε όλοι οι μαχητές που συνελήφθησαν να χαίρουν διεθνούς προστασίας και μεταχείρισης σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Γενεύης», απάντησε σε δημοσιογράφους που τον ρώτησαν για την καταδίκη σε θάνατο των δύο Βρετανών και του Μαροκινού.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γερμανία: Έτοιμη να χρηματοδοτήσει πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 500 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία
Το Βερολίνο, σε συνεργασία με εταίρους του ΝΑΤΟ, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για ένα από τα πρώτα ολοκληρωμένα πακέτα στήριξης προς το Κίεβο, με έμφαση στην αντιαεροπορική άμυνα
Γερμανικά τεθωρακισμένα Leopard και Puma
Πολωνία: Ο Τουσκ καλεί την Ευρώπη να πείσει τον Τραμπ ότι «κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη Ρωσία»
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας προειδοποιεί για την πρόθεση της Μόσχας να μειώσει την στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και ζητά μια ενωμένη συμμαχία απέναντι στο Κρεμλίνο
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ
Ανάλυση Politico: Οι Ευρωπαίοι αισιόδοξοι αλλά επιφυλακτικοί μετά την ανταλλαγή απόψεων με τον Τραμπ για κατάπαυση του πυρός
Το Βερολίνο και το Παρίσι ελπίζουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο παραμένει αβεβαιότητα για τις πραγματικές του προθέσεις
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς 1