Κόσμος

Ο Ερντογάν αλλάζει το Σύνταγμα στην Τουρκία – Όρισε δέκα φίλους του νομικούς για να το συντάξουν

Οι αντίπαλοί τον κατηγορούν ότι επιχειρεί να αλλοιώσει τον κοσμικό και εθνικό χαρακτήρα του Συντάγματος της Τουρκίας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα (27/05/2025) πως όρισε δέκα νομικούς για να συντάξουν την πρότασή τους για το νέο Σύνταγμα στην Τουρκία.

Με αφορμή τη σημερινή 65η επέτειο από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1960 στην Τουρκία, το οποίο οδήγησε στην αγχόνη τον τότε πρωθυπουργό Αντνάν Μεντερές και τους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε μιλώντας στους επικεφαλής των νομαρχιακών επιτροπών του κόμματος του ΑΚΡ: «Από χθες, όρισα δέκα φίλους μου νομικούς. Από τώρα αρχίζουν να εργάζονται. Θεού θέλοντος, θα προχωρήσουμε στις εργασίες για το νέο Σύνταγμα».

Εκτός από την 65η επέτειο του πραξικοπήματος του 1960, φέτος συμπληρώνονται επίσης 40 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα του στρατηγού Κενάν Εβρέν το 1980.

Παρ’ όλο που η κυβέρνηση Ερντογάν από το 2002 έχει προχωρήσει σε αρκετές αναθεωρήσεις, αλλάζοντας εν πολλοίς το πνεύμα των στρατιωτικών που συνέταξαν την εποχή εκείνη το ισχύον Σύνταγμα, ο Ερντογάν επιμένει ότι αυτό φέρει τη σφραγίδα των πραξικοπηματιών στρατηγών και υποστηρίζει ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει νέο Σύνταγμα που θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί ο «αιώνας της Τουρκίας» που ο ίδιος ευαγγελίζεται.

Επικριτές του προέδρου Ερντογάν τον κατηγορούν ότι επιχειρεί να αλλοιώσει τον κοσμικό και εθνικό χαρακτήρα του καθεστώτος και ότι η συνταγματική αναθεώρηση είναι απλώς το πρόσχημα για να μπορέσει να είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία το 2028.
 
«Το Σύνταγμα του 1982, το οποίο έχει σε μεγάλο βαθμό απαλλαγεί από τα δομικά του στοιχεί με τις αναθεωρήσεις που έγιναν, φέρει ακόμα τα κατάλοιπα της περιόδου του πραξικοπήματος.

Το νέο Σύνταγμα θα μας επιτρέψει να απαλλαγούμε από αυτά τα κατάλοιπα και να απαλλαγούμε από τον τάφο που μας έβαλαν» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι «θα απαλλάξουμε οπωσδήποτε το έθνος από τη ντροπή του Συντάγματος των πραξικοπηματιών».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πρωτοφανείς διαδηλώσεις στην Ουκρανία κατά του Ζελένσκι για νομοσχέδιο που περιορίζει την αυτονομία των αρχών κατά της διαφθοράς: «Καλώς ήρθατε στη Ρωσία»
Πρόκειται για το πρώτο ξέσπασμα λαϊκής δυσαρέσκειας κατά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
1
«Για πάντα Ozzy»: Παγκόσμια θλίψη μετά τον θάνατο του «Νονού της heavy metal» - Οι τελευταίες στιγμές του
Θαυμαστές αποτίνουν φόρο τιμής στον «Πρίγκιπα του Σκότους» αφήνοντας λουλούδια στο αστέρι του στο Walk of Fame στο Λος Άντζελες - Ξεψύχησε στη γενέτειρά του, έχοντας δίπλα του τη σύζυγο και τα τρία παιδιά του
Ο Ozzy Osbourne
Ασφυξία από πνιγμό η αιτία θανάτου της 9χρονης Ελληνοκαναδής Μελίνας που δολοφονήθηκε από τον πατέρα της στη Νέα Υόρκη
Ψάχνουν το κίνητρο - Ο 45χρονος είχε χρέη και δυσκολευόταν να πληρώσει την διατροφή - Η μικρή είχε μιλήσει με τη μητέρα της 1 ώρα πριν τη δολοφονία της
Νέα Υόρκη: Ασφυξία από πνιγμό η αιτία θανάτου της 9χρονης Ελληνοκαναδής Μελίνας που δολοφονήθηκε από τον πατέρα της 5