Κόσμος

Ο Ερντογάν έστησε… θρόνο τη Μέρκελ και πήρε υπόσχεση ένταξης

Επίδειξη χλιδής έκανε ο Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν υποδεχόμενος την Άνγκελα Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη. Οι πολυθρόνες στις οποίες κάθισαν οι δυο ηγέτες μοιάζουν με... θρόνο και προκαλούν εντύπωση.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι άλλωστε γνωστός για την αγάπη του στη χλιδή. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το πολυτελές παλάτι, τον Λευκό Οίκο της Τουρκίας, που έχτισε στην Άγκυρα, σκορπώντας εκατομμύρια και προκαλώντας αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τους πολίτες.

Από το θρόνο όπου την έβαλε να καθίσει και την έκανε… βασίλισσα, ο Ερντογάν πήρε την υπόσχεση της Μέρκελ για εντατικοποίηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Η καγκελάριος της Γερμανίας δεν έχει κρύψει πως δεν θέλει να μπει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ας όψεται η προσφυγική κρίση. Για να πείσει την Άγκυρα να συνεργαστεί και αυτό υποσχέθηκε και οικονομικά ανταλλάγματα.

Ο Ερντογάν δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τη Μέρκελ πως ζήτησε τόσο από εκείνη όσο και από τις Γαλλία, Βρετανία και Ισπανία, την υποστήριξή του στην επίσπευση της προσπάθειας της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εν μέσω αντιδράσεων, κυρίως από το εσωτερικό της Γερμανίας, η Μέρκελ αποφάσισε να επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη μόλις δυο εβδομάδες πριν από τις νέες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία. Έφτασε με… “δώρα” την οικονομική βοήθεια και την επίσπευση της πορείας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Και ζητά ως αντάλλαγμα η Τουρκία να σταματήσει το μεταναστευτικό κύμα προς την Ευρώπη.

Εκτός όμως από τα ανταλλάγματα που ζητά η Τουρκία για το θέμα με τους πρόσφυγες, ο Ερντογάν έθεσε κι άλλα θέματα στη Μέρκελ. Αφενός, όπως είπε, την ανάγκη να “ενεργήσουμε από κοινού εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων”. Και κυρίως του Ισλαμικού Κράτους αλλά και των Κούρδων του PKK.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η εξομολόγηση του «Βρικόλακα του Παρισιού» Νίκο Κλο που έτρωγε νεκρούς: Λήστευε τάφους για να συλλέγει υπολείμματα σορών
Τρεις δεκαετίες μετά τη σύλληξή του για δολοφονία και κανιβαλισμό, ο Κλο περιγράφει πώς ξεκίνησαν οι φαντασιώσεις που τον οδήγησαν στο έγκλημα
Ο Νίκο Κλο
Σκάνδαλο διαφθοράς στην Ουκρανία: Σε διαθεσιμότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης Γκέρμαν Γκαλουστσένκο
Kατηγορίες σε βάρος επτά προσώπων σε σχέση με δωροδοκίες ύψους 100 εκατ. δολαρίων στον ενεργειακό τομέα - Στο επίκεντρο και ο παλιός συνεργάτης του Ζελένσκι Τιμούρ Μίντιτς
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γκέρμαν Γκαλουστσένκο (στη μέση) με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι (δεξιά)
Πρωτοφανές κύμα ψύχους στις Ηνωμένες Πολιτείες: «Χιονοθύελλα λίμνης» χτύπησε το Μίσιγκαν, πάγωσαν ιγκουάνα στη Φλόριντα 
Οι δορυφόροι κατέγραψαν την πορεία της χιονοθύελλας να παίρνει «σχήμα λίμνης» με το φαινόμενο να είναι ιδιαίτερα σπάνια στα μετεωρολογικά χρονικά
Κύμα ψύχους στο Μίτσιγκαν