Κόσμος

Ο Ερντογάν τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος της Τουρκίας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος, δύο χρόνια πριν από τις εκλογές που προβλέπονται δύσκολες για τον ίδιο.

«Είναι σαφές ότι στην πηγή των προβλημάτων της Τουρκίας βρίσκονται τα Συντάγματα που συνέταξαν οι πραξικοπηματίες από τη δεκαετία του 1960. Ήρθε ίσως η ώρα να ξανανοίξει η Τουρκία τη συζήτηση για ένα νέο Σύνταγμα» είπε. «Θα μπορούσαμε να λάβουμε μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση αν καταλήγαμε σε συμφωνία» με το υπερεθνικιστικό κόμμα MHP, πρόσθεσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι οποιοδήποτε προσχέδιο νέου Συντάγματος θα τεθεί προς έγκριση σε δημοψήφισμα

Ο τούρκος πρόεδρος προχώρησε ήδη το 2017 στην αναθεώρηση του Συντάγματος του 1982, το οποίο συντάχθηκε αμέσως μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα. Με αυτήν την αναθεώρηση, που εγκρίθηκε επίσης με δημοψήφισμα, η Τουρκία υιοθέτησε το προεδρικό σύστημα, διευρύνοντας τις εξουσίες του αρχηγού του κράτους.

Πολλοί αναλυτές και στελέχη της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι ο Ερντογάν έχει την πρόθεση να επισπεύσει τις επόμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που, υπό κανονικές συνθήκες, θα πρέπει να διεξαχθούν το 2023. Ο ίδιος το διαψεύδει.

Ο 66χρονος Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία από το 2003, αρχικά ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια, από το 2014, ως πρόεδρος. Θεωρητικά, με βάση το Σύνταγμα μπορεί να παραμείνει πρόεδρος της χώρας μέχρι το 2028.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αποκάλυψη CNN: Το άγνωστο παρασκήνιο της διάσωσης του πιλότου από το Ιράν – Η καταστροφή των C-130 και η «μπλόφα»
Οι ιρανικές αρχές υποστήριξαν ότι τα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν από τις δυνάμεις τους, ενώ ο Τραμπ δεν έκανε αναφορά σε απώλειες, τονίζοντας ότι «κανένας Αμερικανός στρατιωτικός δεν τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε»
Τα συντρίμμια που άφησε πίσω της η επιχείρηση των ΗΠΑ / Reuters 6
Μπαράζ απειλών Τραμπ κατά του Ιράν: «Ο χρόνος λήγει την Τρίτη, θα σας ανατινάξουμε» αν δεν επιτευχθεί συμφωνία
Το Ιράν προειδοποιεί ότι σε περίπτωση επίθεσης κατά των υποδομών του, η Τεχεράνη θα ανταποκριθεί στοχεύοντας παρόμοιες υποδομές των ΗΠΑ, επιμένοντας ότι τέτοιες ενέργειες αποτελούν αυτοάμυνα και όχι επιλογή
Ντόναλντ Τραμπ
Βίντεο ντοκουμέντο από τη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης του 56χρονου ορειβάτη με ελικόπτερο στο Αγρίνιο
Ο 56χρονος Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Πρέβεζας αφού απεγκλωβίστηκε από το δύσβατο σημείο, φέροντας τραύματα στο σώμα του μεταφέρθηκε με Super Puma στο νοσοκομείο του Ρίου
Αγρίνιο