Κόσμος

Ο ιδρυτής του Twitter για το μπλόκο στον Τραμπ: Σωστό αλλά και επικίνδυνο

Την άποψη πως η απόφαση να απαγορευτεί η πρόσβαση του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter είναι σωστή μεν αλλά συγχρόνως και… αποτυχία, εξέφρασε ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Τζακ Ντόρσι.

Το μπλοκάρισμα στον Ντόναλντ Τραμπ δημιουργεί ένα προηγούμενο που, όπως είπε ο ιδρυτής του Twitter, του φαίνεται επικίνδυνο ως προς την εξουσία που κρατούν στα χέρια τους μεγάλες εταιρείες.

Επρόκειτο για «αποτυχία από μέρους μας να κάνουμε υγιή συζήτηση», ανέφερε o δημιουργός του Twitte σε μακροσκελές νήμα αναρτήσεων του, με το οποίο εκφράστηκε για πρώτη φορά δημόσια για την αναστολή επ’ αόριστον της πρόσβασης του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ στο Twitter επειδή κρίθηκε ότι υποκίνησε την εισβολή στο Καπιτώλιο και ενθάρρυνε τη βία.

Click4more Στα σχοινιά ο Ντόναλντ Τραμπ: Στέρηση του εκλέγεσθαι θέλουν οι Δημοκρατικοί

Κινήσεις αυτής της φύσης «μας διχάζουν. Περιορίζουν τη δυνατότητα να εξηγήσεις, να μετανιώσεις, να μάθεις», συνέχισε ο Ντόρσι. «Και δημιουργούν προηγούμενο που μου μοιάζει επικίνδυνο», όσον αφορά «την εξουσία ενός ατόμου ή μιας επιχείρησης σε μέρος του παγκόσμιου δημόσιου διαλόγου».

Το Twitter ήταν εδώ και χρόνια το βασικό εργαλείο πολιτικής επικοινωνίας του Ντόναλντ Τραμπ: το χρησιμοποιούσε για να απευθύνεται άμεσα στα 88 εκατομμύρια «ακολούθους» του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει παράλληλα αποκλειστεί από Facebook, Instagram, Snapchat, Twitch και, από προχθές Τρίτη, από το YouTube για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Όμως η απόφαση του Twitter ήταν μακράν η πιο εμβληματική. Ο εξοστρακισμός του προέδρου των ΗΠΑ χαιρετίστηκε από πολλούς Αμερικανούς πολιτικούς, αλλά επικρίθηκε από οργανώσεις και πολιτικούς ηγέτες, κεντροδεξιούς όπως η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ή κεντροαριστερούς όπως ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, με κοινό παρονομαστή την ανησυχία για την ισχύ που διαθέτουν οι εταιρείες της τεχνολογίας.

twitter logo

Ο Τζακ Ντόρσι κρίνει ότι η ισορροπία δύναμης τηρείται, όσο «ο κόσμος μπορεί απλά να πάει σε κάποια άλλη υπηρεσία, εάν δεν τον βρίσκουν σύμφωνο οι κανόνες μας και η επιβολή τους».

Όμως αυτή η ιδέα «αμφισβητήθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν αρκετοί πάροχοι βασικών υπηρεσιών στο διαδίκτυο αποφάσισαν να μη φιλοξενούν πλέον αυτό που έβρισκαν επικίνδυνο».

«Δεν πιστεύω ότι ήταν κάτι συντονισμένο. Πιο πιθανό: οι εταιρείες κατέληξαν στα δικά τους συμπεράσματα ή ενθαρρύνθηκαν από τις ενέργειες των άλλων».

Το Twitter, όπως και αρκετοί γείτονές του στη Silicon Valley, βρίσκονται στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών εδώ και μήνες. Πολιτικοί και των δύο μεγάλων αμερικανικών παρατάξεων επικρίνουν την παντοδυναμία τους, τους όρους του ανταγωνισμού, το πώς αξιοποιούν τα δεδομένα των χρηστών τους, το πώς χειρίζονται τον δημόσιο διάλογο.

trump diaggelma

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ αποπειράθηκε την Παρασκευή να απαντήσει, μετά την αναστολή του προσωπικού του λογαριασμού, μέσω του επίσημου λογαριασμού της προεδρίας (@POTUS), απευθυνόμενος στους «75 εκατομμύρια Αμερικανούς πατριώτες» που τον ψήφισαν, τα μηνύματά του διαγράφτηκαν πάραυτα από τους διαχειριστές του Twitter.

«Το να χρησιμοποιείται άλλος λογαριασμός για να παρακάμπτεται η αναστολή αντίκειται στους κανόνες χρήσης μας», εξήγησε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Πάντως ο Τζακ Ντόρσι αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που πήραν οι μεγάλοι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης ενδέχεται μακροπρόθεσμα να καταστρέψουν την «ευγενή υπόθεση», τα «ιδανικά του ανοικτού διαδικτύου».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ βλέπει τον εαυτό του ως Νίξον απέναντι στον Χρουστσόφ: «Αδύνατο να κερδίσεις πόλεμο χωρίς επίθεση στη χώρα – εισβολέα»
Ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσίευσε φωτογραφία – σύγκριση με το ιστορικό «Kitchen Debate» του 1959 και επανέλαβε ότι αν ήταν στον Λευκό Οίκο ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν
Ισραήλ: Εντολή Νετανιάχου για διαπραγματεύσεις απελευθέρωσης των ομήρων και κατάπαυση πυρός
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι έδωσε το «πράσινο φως» για συνομιλίες με στόχο μια συμφωνία για τους ομήρους και μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς ωστόσο να στείλει αντιπροσωπεία στο Κατάρ ή στην Αίγυπτο
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Πυρκαγιές στην Ευρώπη: Ρεκόρ με περισσότερα από 10 εκατομμύρια στρέμματα καμένα το 2025
Οι δασικές πυρκαγιές έχουν ήδη καταστρέψει μια έκταση ίση με την Κορσική, ξεπερνώντας μέσα σε οκτώ μήνες το προηγούμενο ρεκόρ του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος EFFIS
Πυρκαγιά στην Πορτογαλία
Ιταλία: Σάλος με σεξιστική ομάδα στο Facebook – Η Meta την έκλεισε μετά από 6 χρόνια
Μια ομάδα με 32.000 μέλη όπου άνδρες μοιράζονταν προσωπικές φωτογραφίες των συζύγων τους προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων – Η Meta την έκλεισε μετά από έξι χρόνια λειτουργίας, σύμφωνα με τους Financial Times
Το logo του Facebook
Ο Ντόναλντ Τραμπ απομακρύνει υψηλόβαθμη αναλύτρια της CIA για τη Ρωσία – Ανησυχίες στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ
Το Economist αποκαλύπτει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αφαίρεσε την άδεια ασφαλείας από έμπειρη αναλύτρια της CIA, σε μια άνευ προηγουμένου «εκκαθάριση» στις υπηρεσίες πληροφοριών
Το κτίριο όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της CIA στη Βιρτζίνια