Κόσμος

Ο καύσωνας έφτασε στις σκανδιναβικές χώρες!

Αυτό που φοβούνταν οι επιστήμονες γίνεται πραγματικότητα. Συναγερμοί για καύσωνα εκδόθηκαν στη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία. 35 βαθμούς έδειξε το θερμόμετρο στην Σουηδία!
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο ιστορικός καύσωνας που σάρωσε την Ευρώπη μετακινείται προς τον ευρωπαϊκό βορρά, προκαλώντας σε ορισμένες περιοχές «τροπικές νύχτες», ανακοίνωσε σήμερα το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Σουηδίας. Οι Σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλές θερμοκρασίες!

Στη Σουηδία, το βόρειο τμήμα της χώρας επλήγη από τη ζέστη. Στη μικρή πόλη Μαρκουσβίνσα (βόρεια) ο υδράργυρος χτύπησε χθες κόκκινο φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, στους 34,8 βαθμούς Κελσίου, την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στη Σουηδία φέτος.

«Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία στο βόρειο τμήμα από το 1945 και την τρίτη υψηλότερη που καταγράφουμε» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο μετεωρολόγος Γιον Γιόρπελαντ.

[read4more]

Στις αρχές της εβδομάδας, περιοχές της Σουηδίας γνώρισαν «τροπικές νύχτες», δηλαδή όταν η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν πέφτει κάτω των 20 βαθμών Κελσίου.
Σύμφωνα με τον Σουηδό μετεωρολόγο, οι θερμοκρασίες δεν θεωρούνται εξαιρετικά υψηλές στο νότιο τμήμα της χώρας και δεν θεωρείται ασυνήθιστο να φθάνουν στους 30 βαθμούς Κελσίου κάποιες ημέρες τον χρόνο, ακόμα κι αν οι τωρινές θερμοκρασίες ξεπερνούν τον μέσο όρο.

Το κύμα ζέστης έγινε αισθητό και άλλες Σκανδιναβικές χώρες. Το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Νορβηγίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε «τροπικές νύχτες» σε 20 διαφορετικές περιοχές στον νορβηγικό νότο.

Συναγερμοί για καύσωνα εκδόθηκαν στη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία. Η φινλανδική αστυνομία προέτρεψε, μάλιστα, στις αρχές της εβδομάδας τους οδηγούς να προσέχουν τα ελάφια, που διασχίζουν τους δρόμους αναζητώντας νερό για να δροσιστούν.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προέβλεψε ότι οι ατμοσφαιρικές ροές θα μεταφέρουν τη ζέστη από την Ευρώπη προς τη Γροιλανδία «με αποτέλεσμα την αύξηση των θερμοκρασιών και την επιτάχυνση της τήξης» των πάγων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
HAE: Ετοιμάζονται να επιταχύνουν το έργο κατασκευής νέου αγωγού πετρελαίου για την παράκαμψη του Στενού
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία είναι οι μόνοι παραγωγοί πετρελαίου του Κόλπου με αγωγούς που μεταφέρουν το αργό έξω από το Στενά του Ορμούζ, στην ακτή του Κόλπου του Ομάν
Oil containers at the Port of Fujairah, as the U.S.-Israel conflict with Iran limits marine traffic in the Strait of Hormuz, in Fujairah, United Arab Emirates, May 6, 2026. REUTERS/Amr Alfiky
Χανταϊός: Σε καραντίνα Αμερικανίδα, η οποία αποβιβάστηκε από το κρουαζιερόπλοιο Hondius πριν γίνουν γνωστά τα κρούσματα
Η Αμερικανίδα, η οποία είναι ασυμπτωματική, επιβιβάστηκε σε αεροπλάνα και σε πλοίο, ενώ επισκέφτηκε το Σαν Φρανσίσκο, την Ταϊτή και τη Γαλλική Πολυνησία
αεροπλάνο