Κόσμος

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα πεθάνει ειρηνικά στο κρεβάτι του»

Θα περίμενε κανείς ότι μια δήλωση σχετικά με τον… θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ουν, θα έβγαινε από το στόμα του Ντόναλντ Τραμπ. Κι όμως, δεν είναι έτσι.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν χάνει ευκαιρία να αποκαλέσει τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας “τρελό” ή “άνθρωπο πύραυλο”. Αλλά η CIA φαίνεται πως δεν έχει την ίδια γνώμη. Και κορυφαίος αναλυτής της πιστεύει πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν όχι μόνο δεν είναι τρελός, αλλά απόλυτα… λογικός και «θα πεθάνει ειρηνικά στο κρεβάτι του».

Υψηλόβαθμα στελέχη της CIA φαίνεται πως διαφωνούν με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν με τις εκτελέσεις αξιωματούχων, απειλές για πυρηνική καταστροφή, πυρηνικές δοκιμές και τις εκτοξεύσεις πυραύλων, δεν βρίσκεται σε “αποστολή αυτοκτονίας”.

Κιμ Γιονγκ Ουν Ντόναλντ Τραμπ Ότο Γουόρμπιερ

Η CIA εκτιμά πως οι ενέργειες του ηγέτη της Βόρειας Κορέας δεν είναι αυτές που θα μπορούσαν να τον χαρακτηρίσουν “μανιακό”. Αντίθετα, τον χαρακτηρίζουν “παίκτη λογικής”. Και οι ενέργειές του έχουν ένα κίνητρο: την παραμονή του στην εξουσία όσο το δυνατόν περισσότερο.

“Υπάρχει ξεκάθαρη σκοπιμότητα στην συμπεριφορά του Κιμ Γιονγκ Ουν” σύμφωνα με τον Γιονγκ Σακ Λι υποδιευθυντή του ειδικού κέντρου για την Κορέα στην CIA. Ο Σακ Λι αποκάλυψε τις σκέψεις του σε εκδήλωση που διοργάνωσε η CIA στο πανεπιστήμιο George Washington University για την κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο.

Βόρεια Κορέα ΗΠΑ Τραμπ Κιμ Γιονγκ Ουν

«Θα τον βρουν νεκρό στο κρεβάτι του»

«Ξυπνώντας ένα πρωί και αποφασίζοντας να πλήξει πυρηνικά το Λος Άντζελες είναι κάτι που δεν θεωρείται πιθανό ότι θα πράξει ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Επιθυμεί να παραμείνει στην εξουσία για πολλά χρόνια και να πεθάνει ειρηνικά στο κρεβάτι του” εκτίμησε.

Τον τελευταίο καιρό οι όποιες προσπάθειες μιας διπλωματικής λύσης, έχουν πέσει στο κενό. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Ντόναλντ Τραμπ επιδίδονται σε έναν άνευ προηγουμένου (λεκτικό) “πόλεμο”, ύβρεων και… εντυπώσεων.

kim grafeio

Τροφή στη… διαμάχη για να μείνει στην εξουσία

Η CIA εξετάζει τον Κιμ από διαφορετική οπτική σε σύγκριση με τις επιθετικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου. “Ο τελευταίος άνθρωπος που επιθυμεί μία διαμάχη στην Κορεατική Χερσόνησο είναι ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Έχουμε μία τάση σε αυτήν την χώρα, αλλά κι αλλού, να υποβαθμίζουμε τον συντηρητισμό που διακατέχει αυτά τα αυταρχικά καθεστώτα” τόνισε ο Λι.

Ο Κιμ, πάντως, κατά τη CIA θα διατηρήσει την ένταση στις σχέσεις Βόρειας Κορέας – ΗΠΑ γιατί θεωρεί ότι είναι καθοριστικού χαρακτήρα για την παραμονή του στην εξουσία.

Kim on sub

Με την άποψη αυτή του Λι συμφωνεί ο Μάικλ Κόλινς, αναπληρωτής βοηθός διευθυντή του Κέντρου για την Ασία και τον Ειρηνικό της CIA.

“Η Βόρεια Κορέα αποτελεί έναν πολιτικό οργανισμό, που ευημερεί σε καταστάσεις σύγκρουσης” τόνισε ο Λι.

Από το 2011 έως σήμερα

Από την ημέρα που διαδέχτηκε τον πατέρα του στην εξουσία, το 2011, ο Κιμ έκανε υπολογισμένες κινήσεις για να γίνει ο “πυρήνας” του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ.

Συγκέντρωσε όλες τις εξουσίες. Έκανε τη Βόρεια Κορέα πυρηνικό κράτος. “Απαλλάχθηκε” (δηλαδή εκτέλεσε τις περισσότερες φορές) όσους θεωρούσε εμπόδιο για την παραμονή του στην εξουσία.

Βόρεια Κορέα

Σύμφωνα με αναφορά ενός νοτιοκορεάτικου think tank (σ.σ. The Institute for National Security Strategy) ο Κιμ έχει διατάξει την εκτέλεση τουλάχιστον 340 ανθρώπων από τότε που ανέλαβε την εξουσία. Από αυτούς, οι 140 ήταν υψηλόβαθμα στελέχη στην κυβέρνηση της χώρας, στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά και στο Λαϊκό Εργατικό Κόμμα.

Κιμ Γιονγκ Ουν

Το 2013, προχώρησε στην εκτέλεση του ίδιου του θείου του. Φρόντισε, μάλιστα, να έχει ευρεία δημοσιότητα, χαρακτηρίζοντας τον “προδότη όλων των εποχών”. Έτσι, ο Κιμ εξασφάλισε ότι δεν υπάρχουν διαφωνούντες στην απόφασή του να παραμείνει στην εξουσία της Βόρειας Κορέας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / CNN

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Λίστα εξόντωσης» του Ισραήλ για τους δράστες της 7ης Οκτωβρίου – Το σχέδιο καταδίωξης της Χαμάς και η μυστική μονάδα «NILI»
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι ισραηλινές υπηρεσίες έχουν καταρτίσει εκτενή λίστα υπόπτων που συνδέονται με τις επιθέσεις της Χαμάς, με στόχο τη σύλληψη ή εξουδετέρωσή τους
Μαχητές της Χαμάς στη Γάζα
Αδελφές οι τρεις γυναίκες που βρέθηκαν νεκρές στη θάλασσα στο Μπράιτον - Μυστήριο με τις συνθήκες θανάτου
Οι σοροί τους ανασύρθηκαν τα ξημερώματα της 13.05.2026 - Η αστυνομία έχει ήδη εξετάσει εκατοντάδες ώρες υλικού από κάμερες ασφαλείας και πραγματοποιεί εκτεταμένες έρευνες στην παραλιακή περιοχή
Το σημείο όπου βρέθηκαν νεκρές οι τρεις αδελφές στο Μπράιτον
Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου στο Μόντρεαλ - Δεν του επετράπη η είσοδος στις ΗΠΑ γιατί μετέφερε ύποπτο κρούσμα Έμπολα
Ο επιβάτης της πτήσης της Air France την Τετάρτη προερχόταν από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό όπου έχει κηρυχτεί επιδημία του Έμπολα, είναι ασυμπτωματικός
Boeing 787 Dreamliner Air France landing at Chalon Vatry airport for a training flight
Η Βανέσα Τραμπ αποκάλυψε ότι διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού: «Παραμένω αισιόδοξη»
Η 48χρονη πρώην σύζυγος του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ ανέφερε πως βρίσκεται ήδη σε στενή συνεργασία με τους γιατρούς της, έχοντας στο πλευρό της την οικογένεια και τα πέντε παιδιά της
Βανέσα Τραμπ
CNN: Πώς η δίωξη του Ραούλ Κάστρο μπορεί να οδηγήσει στον πόλεμο ΗΠΑ και Κούβα – Προετοιμάζεται να δεχθεί επίθεση η Αβάνα
O πρόεδρος της Κούβας απειλεί με μακελειό στην περίπτωση εισβολής στην χώρα – Το παράδειγμα της Βενεζουέλας και η «βοήθεια» που θέλει να προσφέρει ο Ντόναλντ Τραμπ στους Κουβανούς
Ραούλ Κάστρο