Κόσμος

Ο Μακρόν σκέφτεται νέες εκλογές για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο – Έντονες συζητήσεις στο Ελιζέ

Ο Μακρόν συμβουλεύτηκε την Τρίτη τους προέδρους της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας πριν από πιθανή διάλυση – Οι νομάρχες σε ετοιμότητα για εκλογές

Έντονες πολιτικές ζυμώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στη Γαλλία, τόσο στο Ελιζέ όσο και στο Ματινιόν. Ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε χωριστά και διακριτικά το απόγευμα της Τρίτης (07.10.2025) με την πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, Γιαέλ Μπρον-Πιβέ, και τον πρόεδρο της Γερουσίας, Ζεράρ Λαρσέ, σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαίωσαν οι Le Monde και RTL.

Αυτή η διαβούλευση του Εμανουέλ Μακρόν, με την ιδιότητά του ως προέδρου, προβλέπεται από το άρθρο 12 του Συντάγματος της Γαλλίας σε περίπτωση που εξετάζεται η διάλυση της Εθνοσυνέλευσης.

Παράλληλα, ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί πέρασε τη μέρα του προσπαθώντας να πετύχει μια «τελευταία ευκαιρία» πολιτικής συμφωνίας, συναντώντας τους ηγέτες των κύριων πολιτικών δυνάμεων. Ωστόσο, δύο μεγάλα κόμματα –η Εθνική Συσπείρωση (Rassemblement National/RN) και η Ανυπότακτη Γαλλία (La France Insoumise/LFI)– αρνήθηκαν να μεταβούν στο Ματινιόν.

Οι συναντήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και την Τετάρτη.

Οι νομάρχες ήδη σε ετοιμότητα

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Canard Enchaîné, ο Εμανουέλ Μακρόν φέρεται να έχει ήδη δώσει ανεπίσημα εντολή στους νομάρχες να προετοιμαστούν για νέες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα μπορούσαν να οριστούν για τις 16 και 23 Νοεμβρίου.

 

Ο πρόεδρος εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο διάλυσης, εάν αποτύχουν οι τελευταίες διαπραγματεύσεις των επόμενων ημερών. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «ο Μακρόν θα προτιμήσει πάντα τη διάλυση από την παραίτηση».

«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί παρακολουθούν στενά τις πολιτικές εξελίξεις»

Εν το μεταξύ, ανησυχία στις Βρυξέλλες προκαλεί η πολιτική κρίση που ξέσπασε στη Γαλλία. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι «όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις και ελπίζουν θερμά ότι θα τηρηθούν οι διεθνείς δεσμεύσεις της Γαλλίας, κυρίως όσον αφορά την κατάθεση των προϋπολογισμών».

Η Λαγκάρντ έκανε τις δηλώσεις της σε εκδήλωση της Business France στο Παρίσι, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «πολιτικής σταθερότητας» σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρωζώνη.

Ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός Λεκορνί είχε συναντήσεις σήμερα με εκπροσώπους των κομμάτων, σε μια «τελευταία προσπάθεια» να επιτευχθεί συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2026, όπως του ζήτησε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η αποχώρησή του απειλεί να καθυστερήσει την κατάθεση του προϋπολογισμού στην Εθνοσυνέλευση, η οποία πρέπει να γίνει το αργότερο έως τις 13 Οκτωβρίου. Ο Λεκορνί είχε θέσει ως στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,7% του ΑΕΠ έως το 2026 και στο 3% έως το 2029.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χιλιάδες φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές «ξεχύθηκαν» στους δρόμους ανήμερα της επετείου της επίθεσης της Χαμάς στη Γάζα
Διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές πόλεις όπως στο Σίδνεϊ, στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Γενεύη, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κωνσταντινούπολη και τη Στοκχόλμη
παλαιστίνη 3