Κόσμος

Ο Ντόναλντ Τραμπ δημιούργησε κατάσταση win-win με το Ιράν και ετοιμάζεται να επιτεθεί μαζί με το Ισραήλ στην Τεχεράνη

Οι Ιρανοί δεν δείχνουν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμά τους και να αποδεχθούν τις προτάσεις ΗΠΑ και Ευρώπης για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ

Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να είναι έτοιμος να βάλει τις ΗΠΑ στο πλευρό του Ισραήλ στον πόλεμο εναντίον του Ιράν και η επίθεσή του στη Μέση Ανατολή θεωρείται πλέον θέμα χρόνου.

Όλα δείχνουν πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα εμπλακεί στον πόλεμο του Ισραήλ με το Ιράν και θα προχωρήσει μαζί με τον Νετανιάχου σε χτυπήματα σε στρατιωτικές και πυρηνικές βάσεις της Τεχεράνης.

Η άρνηση του Ιράν να συζητήσει την παύση του πυρηνικού του προγράμματος αυτή την στιγμή δημιουργεί μια συνθήκη win – win για τον Ντόναλντ Τραμπ που με «όπλο» αυτό το γεγονός θα πιέσει την Τεχεράνη είτε σε διπλωματικό επίπεδο είτε σε στρατιωτικό.

Οι Ιρανοί δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αποδεχθούν τους όρους που θέτουν οι ΗΠΑ αλλά και η Ευρώπη για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ. Αν αυτό γίνει στο άμεσο μέλλον θα αποτελεί μια νίκη που θα χρεώνεται στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα την έχει επιτύχει χωρίς να εμπλακεί στον πόλεμο και χωρίς να… ανοίξει αμερικανικό ρουθούνι για τη Μέση Ανατολή.

Αν τελικά οι ΗΠΑ εμπλακούν στον πόλεμο διαθέτουν την ισχύ να ισοπεδώσουν το Ιράν και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις μέσα σε μερικές εβδομάδες. Τότε η Τεχεράνη υπό το βάρος της συντριβής θα αναγκαστεί να συνθηκολογήσει.

Και σε αυτή την περίπτωση ο Αμερικανός πρόεδρος θα εμφανίζεται ως θριαμβευτής καθώς θα έχει ρίξει στο καναβάτσο το Ιράν, θα τερματίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και παράλληλα θα δείξει πως οι ΗΠΑ παραμένουν το μεγάλο παγκόσμιο αφεντικό.

Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου / REUTERS / Kevin Mohatt/File Photo/File Photo

Με αυτή την εκτίμηση συμφωνούν και Ισραηλινοί αξιωματούχοι που θεωρούν σίγουρο πως οι ΗΠΑ θα μπουν στον πόλεμο, κυρίως γιατί ο Ιρανοί δεν δείχνουν καμία ένδειξη πως θα κάνουν πίσω στο πυρηνικό τους πρόγραμμα.

Μάλιστα σε δηλώσεις τους στο Κανάλι 12 και στο Kan news εξηγούν πως είτε οι Ιρανοί θα παραδοθούν είτε ο Τραμπ θα αναλάβει δράση.

«Έχει δώσει ένα χρονικό περιθώριο έως και δύο εβδομάδων για τη διπλωματία και δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι οι Ιρανοί χρησιμοποιούν αυτή τη “σκάλα”. Ακριβώς το αντίθετο. Την κλωτσάνε με τρόπο που αποτρέπει κάθε πιθανότητα χρήσης της. Η εκτίμησή μας είναι ότι στο τέλος ο Τραμπ δεν θα διστάσει».

Στο «παιχνίδι» και τα βομβαρδιστικά Β-2 στη νήσο Γκουάμ

Όπως έγινε γνωστό οι ΗΠΑ μετακινούν βομβαρδιστικά B-2 στην νήσο Γκουάμ στον Ειρηνικό, αν και επίσημα δεν έχει αναφερθεί πως σχετίζονται με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Όμως τα B-2 μπορούν να μεταφέρουν την βόμβα GBU-57 Massive Ordnance Penetrator που είναι σχεδιασμένη για να πλήττει υπόγειους στόχους, οι οποίοι υπάρχουν σε αφθονία στο Ιράν.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για τις κινήσεις αυτές των B-2 , ούτε για τον αριθμό τουςΈνας από τους αξιωματούχους δήλωσε ότι δεν υπάρχουν διαταγές για την μετακίνηση των αμερικανικών βομβαρδιστικών πέραν του Γκουάμ.

B-2 Spirit Stealth Bomber
B-2 Spirit Stealth Bomber / REUTERS/Mike Segar/File Photo

Ειδικοί και αξιωματούχοι παρακολουθούν προσεκτικά αν βομβαρδιστικά B-2 θα μεταφερθούν στην αμερικανο-βρετανική βάση του Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό. Το νησί βρίσκεται σε ιδανική θέση για επιχειρήσεις στην Μέση Ανατολή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στάθμευαν βομβαρδιστικά B-2 στο Ντιέγκο Γκαρσία μέχρι τον περασμένο μήνα, όταν αντικαταστάθηκαν από βομβαρδιστικά B-52.

Ο εξαφανισμένος Χαμενεΐ

Την ίδια ώρα στο Ιράν ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ παραμένει εξαφανισμένος σε κάποιο κρησφύγετο καθώς φοβάται πως θα τον δολοφονήσουν.

Μάλιστα δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως προχώρησε στον ορισμό τριών διαδόχων σε περίπτωση δολοφονίας του, κάτι που δείχνει πως το καθεστώς της Τεχεράνης «τρίζει» και δεν αποτελεί πλέον φόβητρο.

Χαρακτηριστικό είναι και το δημοσίευμα του Axios πως ο Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησαν να κανονίσουν συνομιλίες ΗΠΑ – Ιράν, αλλά δεν μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με τον Αλί Χαμενεΐ, καθώς δεν μπορούσαν να τον βρουν ούτε Ιρανοί αξιωματούχοι για να πάρουν την έγκρισή του.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ/ Πηγή φωτογραφίας: Office of the Iranian Supreme Leader / WANA / Handout via REUTERS

Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως το Ιράν είναι ακίνδυνο καθώς έχει ακόμη τις δυνάμεις να αντεπιτεθεί και να πετύχει σοβαρά πλήγματα τόσο στο Ισραήλ όσο και σε αμερικανικούς στόχους.

Στο πλευρό του παραμένουν οι Χούθι της Υεμένης που δεν διστάζουν να απειλήσουν τον Τραμπ πως σε περίπτωση που οι ΗΠΑ μπουν στον πόλεμο με το Ισραήλ, τότε θα τους βομβαρδίσουν τα εμπορικά και πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Το Ιράν θα υπερασπιστεί τον εαυτό του, τώρα δεν είναι ώρα για διπλωματία» λέει ο ΥΠΕΞ και μεταβαίνει το απόγευμα στη Μόσχα
«Πώς μπορεί το Ιράν να επιστρέψει σε κάτι που δεν εγκατέλειψε ποτέ, πόσο μάλλον να καταστρέψει;» υποστήριξε ο Αμπάς Αραγτσί, ο οποίος τις επόμενες ώρες θα συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί
Παγκόσμιο σοκ από το χτύπημα των ΗΠΑ στο Ιράν: Βίντεο με αμερικανική υπερβόμβα να χτυπά πυρηνική εγκατάσταση – Ισχυρές εκρήξεις και μανιτάρια φωτιάς
Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ζημιές στις εισόδους της υπόγειας πυρηνικής εγκατάστασης στο Φορντό - Σε συντονισμό με το Ισραήλ η επίθεση - Πώς οι αμερικανικές προκάλεσαν πύρινο όλεθρο
Δορυφορική φωτογραφία από το Planet Labs PBC δείχνει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις Φορντό μετά την αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ
Το Ισραήλ ευχαριστεί τον Τραμπ για το χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν: «Thank you, Mr. President» γράφουν πινακίδες στο Τελ Αβίβ
«Σας υποσχέθηκα πως οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν θα καταστρέφονταν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο» ανέφερε νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ
Οι αφίσες σε δρόμο του Τελ Αβίβ
Ο ΙΑΕΑ συνεδριάζει εκτάκτως τη Δευτέρα μετά από την αμερικανική επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
H ιρανική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας διαβεβαίωσε νωρίς το πρωί πως δεν εντόπισε «καμιά ένδειξη μόλυνσης» από ραδιενέργεια στις τρεις εγκαταστάσεις του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας
Το έμβλημα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας