Κόσμος

«Ο Ντόναλντ Τραμπ θα είχε καταδικαστεί αν δεν είχε κερδίσει τις εκλογές» λέει ο ειδικός εισαγγελέας – «Είναι ανισόρροπος» απαντά ο εκλεγμένος πρόεδρος

Σύμφωνα με την έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Τζακ Σμιθ τα στοιχεία ήταν επαρκή για να οδηγήσουν στην καταδίκη του Τραμπ για τις ενέργειές του μετά τις εκλογές του 2020

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα είχε καταδικαστεί για την απόπειρά του να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020, αν δεν είχε κερδίσει τέσσερα χρόνια αργότερα τις εκλογές, σύμφωνα με την έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Τζακ Σμιθ που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα Τρίτη (14.1.25) από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

«Αν δεν είχε υπάρξει η εκλογή του κ. Τραμπ και η επικείμενη επιστροφή του στην προεδρία των ΗΠΑ, το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα είχε εκτιμήσει ότι οι αποδείξεις ήταν επαρκείς για να επιτύχει και να διατηρήσει την καταδίκη του σε μια δίκη», αναφέρεται στην έκθεση.

Στο πλαίσιο του κατηγορητηρίου, ο Τραμπ κατηγορούνταν ότι συνωμότησε για να εμποδίσει την επικύρωση των εκλογών, για να στερήσει δόλια τις ΗΠΑ από ακριβή εκλογικά αποτελέσματα και για να στερήσει αμερικανούς ψηφοφόρους από τα εκλογικά τους δικαιώματα. 

Η έκθεση που ξεπερνά τις 130 σελίδες, υποβλήθηκε στο Κογκρέσο και δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίς την Τρίτη, αφού έληξε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας η δικαστική απαγόρευση της δημοσιοποίησής της, περιγράφει με εκτενείς -αν και σε μεγάλο βαθμό ήδη γνωστές- λεπτομέρειες πώς ο Τραμπ προσπάθησε να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020.

Η ομάδα του Σμιθ δηλώνει απερίφραστα ότι πίστευε ότι ο Τραμπ προσπάθησε εγκληματικά να ανατρέψει τη λαϊκή βούληση και τα αποτελέσματα των εκλογών.

«Όπως αναφέρεται στο αρχικό και στο συμπληρωματικό κατηγορητήριο, όταν έγινε σαφές ότι ο κ. Τραμπ είχε χάσει τις εκλογές και ότι τα νόμιμα μέσα αμφισβήτησης των εκλογικών αποτελεσμάτων είχαν αποτύχει, κατέφυγε σε μια σειρά εγκληματικών προσπαθειών για να διατηρήσει την εξουσία», αναφέρεται στην έκθεση. 

 «Μέχρι να την εμποδίσει ο κ. Τραμπ, αυτή η δημοκρατική διαδικασία λειτουργούσε με ειρηνικό και ομαλό τρόπο για περισσότερα από 130 χρόνια», έγραψε ο Σμιθ στην έκθεση, αναφερόμενος στην πιστοποίηση των αποτελεσμάτων του εκλογικού σώματος από το Κογκρέσο, σύμφωνα με τον νόμο του 1887 για την εκλογική καταμέτρηση.

Όσον αφορά το καθήκον του ως ειδικός σύμβουλος και το έργο της έρευνας και της δίωξης του Τραμπ, ο Σμιθ έγραψε ότι «το γραφείο του έπρεπε να ακολουθήσει τα γεγονότα και το νόμο όπου κι αν οδηγούσαν. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο».

Σχετικά με την αποτυχημένη δίωξη του Τραμπ, ο Σμιθ δήλωσε ότι οι εισαγγελείς «δεν μπορούν να ελέγξουν τα αποτελέσματα» και μπορούν μόνο να κάνουν τη δουλειά τους «με τον σωστό τρόπο για τους σωστούς λόγους».

Η τελική απόφαση για τη δίωξη του Τραμπ, όπως ανέφερε, ήταν αποκλειστικά δική του. «Είναι μια απόφαση που υποστηρίζω πλήρως», έγραψε ο Σμιθ.

«Αν είχα πράξει διαφορετικά με βάση τα γεγονότα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της εργασίας μας, θα ήταν σαν να απέφευγα τα καθήκοντά μου ως εισαγγελέας και δημόσιος υπάλληλος».

Ο Σμιθ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης ερμηνεύει το Σύνταγμα ότι δεν επιτρέπει τη δίωξη εν ενεργεία προέδρου, το γραφείο του «εκτίμησε ότι τα στοιχεία ήταν επαρκή για να επιτευχθεί και να στηριχθεί μια καταδίκη στη δίκη». 

Τραμπ: Ανισόρροπος ο Τζακ Σμιθ

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ «ανισόρροπο» μετά τη σημερινή δημοσιοποίηση της έκθεσής του στην οποία υποστηρίζει πως ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ θα είχε καταδικασθεί για απόπειρα ανατροπής των εκλογών του 2020, αν δεν είχε νικήσει τέσσερα χρόνια αργότερα.

Truth Social
Truth Social

«Ο Τζακ Σμιθ ο Ανισόρροπος δεν ήταν ικανός να διώξει με επιτυχία τον πολιτικό αντίπαλο του ‘αφεντικού’ του, του Τζο Μπάιντεν του Διεφθαρμένου. Έτσι καταλήγει να γράψει μια νιοστή ‘έκθεση’ βασισμένη σε πληροφορίες» τις οποίες μια ομάδα «διεφθαρμένων και αλητών πολιτικών κατέστρεψε και απέκρυψε παρανόμως, επειδή αυτό έδειχνε σε ποιο βαθμό ήμουν εντελώς αθώος», δηλώνει ο Τραμπ σε μήνυμά του που δημοσιοποίησε μέσω του δικού του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, του Truth Social.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νύχτα κόλασης στο Ισραήλ από τις επιθέσεις Ιράν και Χεζμπολάχ – Οι Φρουροί της Επανάστασης ορκίζονται να σκοτώσουν τον Νετανιάχου
Συνεχείς οι αναχαιτίσεις ιρανικών drones και πυραύλων στις χώρες του Κόλπου - Συνεχίζεται το θρίλερ με τα Στενά του Ορμούζ - ΗΠΑ, Ιράν και Ισραήλ αρνούνται να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου
REUTERS
ΗΠΑ και Ιράν δεν «θάβουν το τσεκούρι του πολέμου» και βάζουν στο επίκεντρο τα Στενά του Ορμούζ
Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που δεν εμφανίστηκε «ζεστή» για να στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ για να ακολουθήσει η Γαλλία το βράδυ του Σαββάτου, η οποία είπε ένα ηχηρό «όχι»
Λίβανος
6
Τραμπ: Νέα έκκληση για διεθνή αποστολή πλοίων στα Στενά του Ορμούζ για να μείνουν ανοιχτά
«Αυτό θα έπρεπε να ήταν πάντα μια ομαδική προσπάθεια, και τώρα θα είναι — Θα ενώσει τον κόσμο προς την αρμονία, την ασφάλεια και την αιώνια ειρήνη!» γράφει ο Αμερικανός πρόεδρος
Ντόναλντ Τραμπ 5
Η Γαλλία «αδειάζει» τον Ντόναλντ Τραμπ και δεν στέλνει πολεμικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ – Στις φλόγες διυλιστήριο στο Ερμπίλ του Ιράκ – Drones χτύπησαν το διεθνές αεροδρόμιο του Κουβέιτ
Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει πως τα Στενά του Ορμούζ θα μείνουν ανοικτά με κάθε κόστος ενώ σύμφωνα με την Haaretz θα υπάρξουν απευθείας συνομιλίες Ισραήλ και Λιβάνου τις επόμενες ημέρες
Λίβανος
5
Τραμπ: «Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σύντομα θα ανοίξουμε τα Στενά του Ορμούζ» – Το κάλεσμα σε Βρετανία και Κίνα
«Ελπίζουμε ότι Κίνα, Γαλλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, θα στείλουν πλοία, ώστε τα Στενά του Ορμούζ να μην αποτελούν απειλή από ένα έθνος που έχει αποκεφαλιστεί πλήρως» τονίζει ο Τραμπ
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει σε τελετή απονομής του Μεταλλίου Τιμής στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου 9