Κόσμος

Ο Ντόναλντ Τραμπ βάζει «τέλος» στις βίζες για τους ξένους φοιτητές του Χάρβαρντ και απειλεί με διακοπή χρηματοδότησης το Κολούμπια

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγορεί τα πρυτανεία πασίγνωστων αμερικανικών πανεπιστημίων για αντισημιτισμό

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο «πόλεμος» που έχει ανοίξει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Στο στόχαστρο βάζει πάλι το Χάρβαρντ και το Κολούμπια.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη (04.06.25) ότι απαγορεύει να χορηγούνται θεωρήσεις διαβατηρίων σε αλλοδαπούς φοιτητές που πάνε να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, νέα κλιμάκωση στη σύγκρουσή του με περίβλεπτα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις ΗΠΑ, στα οποία προσάπτει αντισημιτισμό ή ότι προωθούν, κατ’ αυτόν, υπερβολικά προοδευτικές ιδέες της αριστεράς.

«Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είναι απαραίτητο να περιοριστεί η είσοδος αλλοδαπών που έχουν σκοπό να έρθουν στις ΗΠΑ για να συμμετάσχουν, αποκλειστικά ή κατά μεγάλο μέρος, σε προγράμματα σπουδών του πανεπιστημίου Χάρβαρντ», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος αρχηγός του κράτους στην ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.

Απειλεί να αφαιρέσει τη διαπίστευση του Κολούμπια

Ωστόσο, δεν ήταν μόνο το Χάρβαρντ. Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανέβασε ακόμη περισσότερο τον τόνο έναντι του περίβλεπτου πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, απειλώντας να του στερήσει τη διαπίστευσή του, κάτι που θα είχε συνέπεια να χάσει οποιαδήποτε χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους.

Μέγας υποστηρικτής του Ισραήλ, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί τα πρυτανεία πασίγνωστων αμερικανικών πανεπιστημίων για αντισημιτισμό, διότι επέτρεψαν να γίνονται στις πανεπιστημιουπόλεις τους φοιτητικές διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Χθες Τετάρτη, η υπουργός Παιδείας Λίντα ΜακΜάον κατηγόρησε το Κολούμπια ότι δεν προστάτευσε εβραίους φοιτητές του παρά τα αιτήματα προς αυτό και κατά συνέπεια τίθεται υπό αμφισβήτηση η επίσημη διαπίστευσή του.

«Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023 από τη Χαμάς, η διεύθυνση του Κολούμπια επέδειξε εσκεμμένα αδιαφορία μπροστά στην παρενόχληση εβραίων φοιτητών στην πανεπιστημιούπολή του. Αυτό δεν είναι μόνο ανήθικο, αλλά παράνομο», επιχειρηματολόγησε η υπουργός σε ανακοίνωσή της.

Εάν στερηθεί την επίσημη διαπίστευσή του, το Κολούμπια θα χάσει κάθε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση και επιδότηση.

Η κυβέρνηση Τραμπ ανέστειλε στις αρχές Μαρτίου τη χορήγηση ομοσπονδιακών κεφαλαίων ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 250 εκατομμυρίων προοριζόμενων για τις ιατρικές σχολές του, που επρόκειτο να διατεθούν στο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Η διεύθυνση του πανεπιστημίου ανακοίνωσε έκτοτε πως έθεσε σε εφαρμογή δραστικές μεταρρυθμίσεις όπως απαιτούσε η κυβέρνηση Τραμπ, για να ανακτήσει τη χρηματοδότηση αυτή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η «αποκαθήλωση» του πρίγκιπα Άντριου: Το σκάνδαλο Επστάιν και η Βιρτζίνια Τζιούφρε που τον «πέταξαν» από το παλάτι
Η Βιρτζίνια Τζιούφρε αυτοκτόνησε σε ηλικία 41 χρόνων - Στην αυτοβιογραφία της ισχυρίστηκε πως συνευρέθηκε 3 φορές με τον πρίγκιπα Άντριου, η πρώτη όταν ήταν 17 χρόνων
Πρίγκιπας Άντριου
Τραυματίστηκαν επιβάτες πτήσης της JetBlue Airways – Οι πιλότοι έκαναν αναγκαστική προσγείωση στη Φλόριντα
Το αεροσκάφος, ένα Airbus A320, εκτελούσε την πτήση 1230 και είχε αναχωρήσει από το Κανκούν του Μεξικού με προορισμό το διεθνές αεροδρόμιο Νιούαρκ Λίμπερτι στο Νιου Τζέρσεϊ
Αεροσκάφος της JetBlue Airlines