Κόσμος

Ο ομαδικός βιασμός 16χρονης έφερε «τσουνάμι» καταγγελιών – Ιστορίες που σοκάρουν

Η οργή που προκάλεσε στο Ισραήλ ο ομαδικός βιασμός ενός 16χρονου κοριτσιού όχι μόνο δεν έχει καταλαγιάζει αλλά έγινε η αφορμή να αποφασίσουν πολλές γυναίκες να μιλήσουν για τους δικούς τους βιασμούς. Και να καταγγείλουν, επιτέλους, τους υπεύθυνους.

Μέσα από την πλατφόρμα «Περισσότεροι από 30» (σ.σ. 30 λέγεται ότι ήταν οι άνδρες που βίασαν το 16χρονο κορίτσι μέσα σε ξενοδοχείο στην πόλη Εϊλάτ), γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βιασμού βρήκαν τη δύναμη να πουν τις δικές τους ιστορίες και ενώ η κοινή γνώμη στο Ισραήλ παραμένει σε σοκ.

Εδώ και ημέρες αυξάνονται στα social media οι καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις και παρενοχλήσεις, μετά τη δημοσιοποίηση του βιασμού της 16χρονης σε ξενοδοχείο της παραθαλάσσιας πόλης Εϊλάτ.

Click4more Σοκ και οργή για το βιασμό 16χρονης από 30 άνδρες στο Ισραήλ!

«Κάθε γυναίκα γνωρίζει ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι από 30 βιαστές στη χώρα», αναφέρουν οι υπεύθυνες της πρωτοβουλίας Mitsad Hanashim (Η πορεία των γυναικών).

Στη σελίδα της φεμινιστικής οργάνωσης στο Facebook οι υπεύθυνες καλούν τις γυναίκες θύματα σεξουαλικής βίας να αναφέρουν στην πλατφόρμα «Περισσότεροι από 30» τα ονόματα αυτών που τους επιτέθηκαν, την ηλικία τους και την ημερομηνία των γεγονότων.

«Υπάρχουν στοιχεία σχετικά με τη βία εναντίον των γυναικών, όμως έχει έρθει η ώρα να συνδεθούν με ονόματα και να δείξουμε σε αυτούς που αποφασίζουν ότι το πρόβλημα της κοινωνίας μας δεν περιορίζεται σε 30 βιαστές», αναφέρει η φεμινιστική οργάνωση στα εβραϊκά και τα αραβικά.

«Ο Γιόναθαν όταν ήμουν 17 ετών, ένας οδηγός ταξί όταν ήμουν 20 ετών ή ακόμη ο μπαμπάς όταν ήμουν πέντε ετών»: η 29χρονη Ρούτι Κλάιν αναφέρει κάποια παραδείγματα από τις καταγγελίες που έχουν γίνει στην πλατφόρμα.

«Θα δώσουμε αυτό τον μακρύ κατάλογο στην κυβέρνηση και θα της ζητήσουμε να δεχθεί τα αιτήματα ενώσεων γυναικών και να αλλάξει την πολιτική της απέναντι στην έμφυλη βία», τόνισε η Κλάιν μία από τις γυναίκες που βρίσκονται πίσω από την πρωτοβουλία.

Η υπόθεση του ομαδικού βιασμού στην Εϊλάτ ήταν πρώτη είδηση στα δελτία στις 20 Αυγούστου, με τον Τύπο του Ισραήλ να αναφέρει ότι οι άνδρες είχαν κάνει ουρά έξω από το δωμάτιο της μεθυσμένης 16χρονης, περιμένοντας τη σειρά τους για να τη βιάσουν.

Το ίδιο βράδυ διαδηλώσεις έγιναν σε διάφορες πόλεις της χώρας. Την προηγούμενη Κυριακή χιλιάδες Ισραηλινοί και Ισραηλινές πραγματοποίησαν απεργία για να καταγγείλουν τη σεξουαλική βία εναντίον των γυναικών.

«Καταλυτικές συνέπειες»

Η εκστρατεία «Περισσότεροι από 30» ξεκίνησε το Σάββατο και ήδη έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 1.000 μαρτυρίες, σύμφωνα με την Κλάιν. «Αυτό το σοκ του ομαδικού βιασμού στην Εϊλάτ μας υπενθύμισε ότι βρισκόμαστε όλες στο ίδιο πλοίο», εξήγησε.

«Από τη στιγμή που δεν αισθάνεσαι μόνη, αρχίζεις να μιλάς, στη συνέχεια εμφανίζεται μία άλλη και ακόμη μία (…)», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι «ο κατάλογος των μαρτυριών δεν σταματά να μεγαλώνει».

Για την 36χρονη Ιλάνα Ουάισμαν, συνιδρύτρια του “HaStikeriot” ενός κινήματος που εμπνεύστηκε από μια ομάδα Γαλλίδων που κολλά αφίσες στους δρόμους κατά «της κουλτούρας του βιασμού», δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πλέον στο Ισραήλ «ξυπνούν συνειδήσεις».

Εδώ και περίπου δύο μήνες οι Ισραηλινές αφισοκολλήτριες γεμίζουν τους τοίχους πολλών πόλεων με φεμινιστικά συνθήματα, όπως το “lo ze lo” (το όχι σημαίνει όχι) ή “at lo levad” (δεν είσαι μόνη).

Κι αν το περιστατικό στην Εϊλάτ είχε «καταλυτικές συνέπειες», καθημερινά γίνονται βιασμοί που δεν έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αναφέρει η Ουάισμαν.

Σύμφωνα με την Ένωση Κέντρων παροχής βοήθειας στα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων στο Ισραήλ, η αστυνομία εκτιμά σε 84.000 τον αριθμό των γυναικών που δέχονται επίθεση κάθε χρόνο στη χώρα, δηλαδή 230 την ημέρα.

Και αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

«Μία γυναίκα στις πέντε θα πέσει θύμα βιασμού στη διάρκεια της ζωής της στο Ισραήλ, μία γυναίκα στις τρεις θα δεχθεί σεξουαλική επίθεση (…) η σεξουαλική βία αφορά όλες τις γυναίκες», κατέληξε η Ουάισμαν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ αποκαλύπτει την «Προεδρική Λεωφόρο της Δόξας» – «Ξήλωσε» το πορτρέτο του Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο
Ο Τραμπ έστειλε μήνυμα σε βοηθούς των Δημοκρατικών, αντικαθιστώντας το πορτρέτο του Μπάιντεν με ένα αυτόματο στιλό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι χρησιμοποιούσαν αλόγιστα την υπογραφή του πρώην προέδρου
Πορτρέτα πρώην προέδρων στον Λευκό Οίκο
1
Νετανιάχου: «Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από κράτη της Δύσης δεν δεσμεύουν με κανένα τρόπο το Ισραήλ»
Δεκάδες παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη για να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος, μια ιστορική διπλωματική στροφή σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου 2
Η Ισπανία στέλνει πλοίο του Πολεμικού της Ναυτικού για να συνοδεύσει τον στολίσκο Global Sumud Flotilla στη Γάζα
Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ που έχει καταδικάσει ανοιχτά τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, κάνοντας λόγο για γενοκτονία, κάνει πλέον ένα τολμηρό βήμα, δεσμεύοντας άμεσα την ισπανική στρατιωτική προστασία
Μια παλαιστινιακή σημαία φαίνεται καθώς οι άνθρωποι συγκεντρώνονται στο λιμάνι της Ερμούπολης πριν από την αναχώρηση δύο ιστιοφόρων, του Electra και του Oxygen, που ανήκουν στο Global Sumud Flotilla και έχουν ως στόχο να φτάσουν στη Γάζα και να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό του Ισραήλ 2
Γροιλανδία: Η Δανία ζητά συγγνώμη για τις αναγκαστικές στειρώσεις
Από το Νουούκ, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν παρουσίασε τις επίσημες συγγνώμες προς τις Γροιλανδές γυναίκες που εξαναγκάστηκαν σε στείρωση ή σε αντισύλληψη για περισσότερα από τριάντα χρόνια
Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν στη Γροιλανδία