Κόσμος

Ο Ομπάμα “ανησυχεί” για την Κούβα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτήρισε τις πρόσφατες ενέργειες της κυβέρνησης της Κούβας έναντι των αντιφρονούντων "βαθιά ανησυχητικές".

 

Σε ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα σημείωσε το θάνατο, τον περασμένο μήνα, του απεργού πείνας Ορλάντο Σαπάτα Ταμάγιο, την καταστολή από κυβερνητικούς πράκτορες την περασμένη εβδομάδα διαδήλωσης της οργάνωσης Las Damas de Blanco (“Οι Κυρίες με τα Λευκά”, οργάνωση συγγενών πολιτικών κρατούμενων) και την “εντεινόμενο εκφοβισμό όσων τολμούν να δώσουν φωνή στις επιθυμίες των συμπατριωτών τους Κουβανών”.
 
“Τα γεγονότα αυτά υπογραμμίζουν ότι αντί να εναγκαλιστούν την ευκαιρία να εισέλθουν σε μια νέα εποχή, οι αρχές της Κούβας συνεχίζουν να αντιδρούν σε όσα λαχταρά ο λαός της Κούβας με σφιγμένη γροθιά”, υποστήριξε ο Ομπάμα.
 
“Σήμερα, ενώνω τη φωνή μου με τα γενναία άτομα στην Κούβα και με την μεγεθυνόμενη ομάδα ανθρώπων σε όλο τον κόσμο για να καλέσω να δοθεί τέλος στην καταπίεση, να υπάρξει άμεση, χωρίς όρους απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατούμενων στην Κούβα, και να υπάρξει σεβασμός των βασικών δικαιωμάτων του Κουβανικού λαού”, πρόσθεσε.
 
Η ανάδειξη του Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ είχε δημιουργήσει προσδοκίες περί πιθανής αλλαγής στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Αβάνας, οι οποίες όμως μοιάζουν να έχουν εξασθενίσει σημαντικά, ενώ υποθέσεις κατασκοπείας και κυρίως η συνέχιση της επιβολής του αμερικανικού εμπάργκο εξασθενίζουν κάθε ελπίδα για προσέγγιση.
 
Η Αβάνα κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι αναμιγνύεται σε εσωτερικά ζητήματα της Κούβας, χρηματοδοτεί και υποστηρίζει ομάδες αντιφρονούντων και απεργάζεται μόνιμα τρόπους για να επιτύχει μια “αλλαγή καθεστώτος” στη νήσο.
Ο θάνατος του Ταμάγιο μετά από απεργία πείνας 85 ημερών και τα επεισόδια “καταδικάστηκαν” επίσης από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σπάνια ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο: Μπλόκο στην ανάπτυξη της Εθνοφρουράς στο Σικάγο
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς για την προστασία των αστυνομικών που εφαρμόζουν την πολιτική των μαζικών απελάσεων των παράτυπων μεταναστών
Ντόναλντ Τραμπ