Κόσμος

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφτασε στη Μεσόγειο: Για πρώτη φορά χτυπήθηκε πετρελαιοφόρο του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας νότια της Κρήτης

Επίλεκτες ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν το τάνκερ σε απόσταση σχεδόν 2.000 χιλιομέτρων από το μέτωπο - «Θα χτυπάμε τον εχθρό όπου και να βρίσκεται»
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη σημειώθηκε στον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία καθώς για πρώτη φορά εξαπολύθηκε επίθεση εκτός των δυο χωρών και μάλιστα σε μια περιοχή με αυξημένες εντάσεις και γεωπολιτικό ενδιαφέρον. 

Ειδικότερα, η Ουκρανία έπληξε για πρώτη φορά πετρελαιοφόρο του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας «μέσα στα ουδέτερα ύδατα» της Μεσογείου, ανακοίνωσε σήμερα (19.12.205) πηγή των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας (SBU).

Το ουκρανικό χτύπημα με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) είχε στόχο το πετρελαιοφόρο πλοίο «Qendil», το οποίο έπλεε νότια της Κρήτης. 

 

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ουκρανικές πηγές πληροφόρησης: «Η Ρωσία χρησιμοποιούσε αυτό το πετρελαιοφόρο για να παρακάμπτει τις κυρώσεις και να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας».

Αυτό που προκαλεί εντύπωση δεν είναι μόνο ότι η επίθεση έγινε σε απόσταση μεγαλύτερη 2.000 χιλιομέτρων από την Ουκρανία, αλλά ακόμα το ότι έγινε σε περιοχή της Μεσογείου, γεγονός που αποδεικνύει την διευρυμένη ακτίνα δράσης των ουκρανικών δυνάμεων.

Σε αυτό το στοιχείο σημαντικό ρόλο παίζει το ότι την επιτυχημένη αποστολή εκτέλεσε η πιο επίλεκτη μονάδα ειδικών επιχειρήσεων (Spetsnaz) των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας με την ονομασία «Alpha Group». 

Η ουκρανική πηγή πληροφόρησης της SBU δεν έδωσε καμιά επιπλέον λεπτομέρεια, κυρίως για τον τόπο από τον οποίο εξαπολύθηκε η επίθεση και για τις χώρες πάνω από τις οποίες μπορεί να πέταξαν τα drones.

«Θα σας χτυπάμε παντού όπου και αν βρίσκεστε»

Όπως αναφέρει το Marine Traffic, το τάνκερ επέστρεφε χωρίς φορτίο από το λιμάνι Sikka της Ινδίας και είχε κατεύθυνση το ρωσικό λιμάνι του Ust-Luga στην Βαλτική Θάλασσα, το οποίο θεωρείται το κεντρικό hub του ρωσικού στόλου «φάντασμα» για εισαγωγές και εξαγωγές φορτίων που έχουν υποστεί κυρώσεις.

Καθώς το πετρελαιοφόρο ήταν άδειο, δεν υπάρχει καμιά περιβαλλοντική απειλή από την επιχείρηση, διαβεβαίωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι το πλοίο «υπέστη σημαντικές ζημιές» και δεν είναι πλέον σε κατάσταση «να εκπληρώσει την αποστολή του».

«Ο εχθρός οφείλει να καταλάβει ότι η Ουκρανία δεν θα σταματήσει να τον πλήττει παντού στον κόσμο, όπου κι αν βρίσκεται», πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ενεργοποιείται η Συμμαχία της Μέκκας: Τουρκία και Πακιστάν στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Σαουδική Αραβία
Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ριάντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία επιπέδου 3, προτρέποντας όλους τους Αμερικανούς πολίτες στη Σαουδική Αραβία να παραμείνουν σε εγρήγορση
Σαουδική Αραβία 82
Η σύζυγος του Νικολάς Μαδούρο, Σίλια Φλόρες, «έχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά» λέει ο γιος του
Ο Μαδούρο Γκέρα αποκάλυψε επίσης ότι η Φλόρες υπέστη αναπνευστικό επεισόδιο αφού οι αρχές της φυλακής χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να ελέγξουν έναν καβγά μεταξύ δύο κρατουμένων
Ο πρώην πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και η σύζυγός του Σίλια Φλόρες
Τραγωδία στη Σενεγάλη: Μητέρα και ο 4χρονος γιος της σκοτώθηκαν όταν τους καταπλάκωσε ο τοίχος του σπιτιού τους λόγω των πλημμυρών
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις ισχυρές βροχοπτώσεις - Φόβοι για περισσότερα θύματα και πιθανή αναβολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς
Πλημμύρες στη Σενεγάλη
Politico: Ο Σάντσεθ στοχεύει στην επανεκλογή του με φόντο τη στεγαστική κρίση στην Ισπανία
Στον απόηχο της μεταναστευτικής κρίσης στη Θέουτα και των υποθέσεων διαφθοράς με συγγενείς και συνεργάτες του, ο Πέδρο Σάντσεθ, στοχεύει να εκμεταλλευτεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια περί στέγασης για να επανεκλεγεί
Πέδρο Σάντσεθ