Κόσμος

Ο Τραμπ επικύρωσε τους νόμους για το Χονγκ Κονγκ, παρά τις ενστάσεις του Πεκίνου

Αψηφώντας τις οργισμένες ενστάσεις της κυβέρνησης της Κίνας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επικύρωσε τα δύο νομοσχέδια που ενέκρινε το Κογκρέσο υπέρ των διαδηλωτών που απαιτούν περισσότερη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ.

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ο Τραμπ υπέγραψε τα δύο κείμενα σε ένδειξη «σεβασμού», τόσο προς τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, όσο «και στον λαό του Χονγκ Κονγκ» και με «την ελπίδα» ότι «οι ηγέτες και οι αντιπρόσωποι της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ θα επιλύσουν φιλικά τις διαφορές τους οδηγώντας σε διαρκή ειρήνη και ευημερία για όλους».

Το Κογκρέσο ενέκρινε τα νομοσχέδια την περασμένη εβδομάδα, με πλειοψηφίες σε αμφότερα τα σώματά του που πρακτικά δεν επέτρεπαν στον ένοικο του Λευκού Οίκου να προβάλει βέτο, όπως αξίωσε η κινεζική διπλωματία.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε ήδη προ ημερών τον Αμερικανό πρεσβευτή, Τέρι Μπράνσταντ, για να του επιδοθεί επίσημη διαμαρτυρία. Για το Πεκίνο, τα δύο νομοσχέδια αποτελούν ανάμιξη της Ουάσινγκτον στα εσωτερικά της Κίνας, παραβλέπουν τα βίαια επεισόδια για τα οποία προσάπτει την ευθύνη στους διαδηλωτές, και αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο.

Τα δύο νομοσχέδια προβλέπουν — μεταξύ διαφόρων άλλων μέτρων — την επιβολή κυρώσεων σε βάρος Κινέζων αξιωματούχων που θεωρείται πως ενέχονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ, την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές υλικών, όπως δακρυγόνα αέρια, σπρέι πιπεριού, μη θανατηφόρα όπλα που προκαλούν ηλεκτροσόκ, πλαστικές σφαίρες κ.ά., που προορίζονται για χρήση της αστυνομίας στο σημαντικότερο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ασίας και ακόμη, ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα αξιολογεί κάθε χρόνο και θα ενημερώνει το Κογκρέσο για το εάν κρίνει πως το Χονγκ Κονγκ διατηρεί βαθμό αυτονομίας τέτοιο που επιτρέπει τη διατήρηση του ειδικού καθεστώτος, το οποίο του έχει παραχωρηθεί από την Ουάσινγκτον.

Η κατάσταση στην ημιαυτόνομη περιοχή της Κίνας παραμένει έκρυθμη τους τελευταίους σχεδόν έξι μήνες, αφότου άρχισαν οι διαδηλώσεις του κινήματος διαμαρτυρίας που θεωρείται πως δεν έχει προηγούμενο από την παράδοσή της υπό όρους στην Κίνα από την άλλοτε αποικιοκρατική δύναμη Βρετανία το 1997.

Χονγκ Κονγκ: Λάθος μήνυμα στους διαδηλωτές

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ εξέφρασε σήμερα την έντονη αντίθεσή της στην επικύρωση νομοσχεδίων στις ΗΠΑ, επιχειρηματολογώντας ότι στέλνει λάθος μήνυμα στους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις που διαρκούν σχεδόν έξι μήνες.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της κυβέρνησης, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ εναντιώνονται σθεναρά στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να υπογράψει τα δύο νομοσχέδια, προβλέπουν ότι η κίνηση θα βλάψει τις σχέσεις ανάμεσα στο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ασίας και την Ουάσινγκτον, θεωρούν πως πρόκειται για επέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της πόλης και κάνουν λόγο για αχρείαστη και αβάσιμη πρωτοβουλία.

Αντιδράσεις από το Πεκίνο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας διεμήνυσε σήμερα ότι η κινεζική κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη «αυστηρών αντιμέτρων» σε περίπτωση που οι ΗΠΑ συνεχίσουν να αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της κινεζικής διπλωματίας, τα δύο νομοσχέδια που επικύρωσε ο Τραμπ αποτελούν κατάφωρη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, που πάντως είναι ούτως ή άλλως «καταδικασμένη να αποτύχει».
Το Πεκίνο ξεκαθάρισε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα υποστούν τις συνέπειες των κινεζικών αντιμέτρων εάν συνεχίσουν να «ενεργούν αυθαίρετα» όσον αφορά το Χονγκ Κονγκ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Διακινητής «αρχιτέκτονας» δημιούργησε μεγάλο «ναρκο-τούνελ» για τη μεταφορά χασίς από το Μαρόκο στην Ισπανία - Δείτε εικόνες
Εικόνες από το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών δείχνουν μια «πολύπλοκη υπόγεια υποδομή», μέσω της οποίας μπορούσαν να διακινούνται λαθραία έως και δύο τόνοι χασίς κάθε εβδομάδα από το Μαρόκο στην ανεξάρτητη πόλη Θέουτα
Ισπανία
Σάλος με τον σύζυγο της Κρίστι Νοέμ: Δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες του με γυναικεία ρούχα και ψεύτικο στήθος
Οι φωτογραφίες δείχνουν τον σύζυγο της πρώην υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, Κρίστι Νοέμ, ντυμένο με ροζ σορτς και εφαρμοστό crop top στο χρώμα του δέρματος, και τεράστια ψεύτικα στήθη
Ο σύζυγος της Κρίστι Νοέλ
Κοινή ανακοίνωση ΥΠΕΞ για Μέση Ανατολή: «Καταδικάζουμε τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ, καλούμε σε διαπραγματεύσεις μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ»
«Καλούμε το Ισραήλ να αποφύγει την περαιτέρω επέκταση της σύγκρουσης, μεταξύ άλλων μέσω χερσαίας επιχείρησης στο λιβανικό έδαφος» αναφέρεται στην δήλωση
Λίβανος
Δημοσιογράφος απήχθη στη Βαγδάτη - Συνελήφθη ένας ύποπτος
Το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των υπόλοιπων υπόπτων και την απελευθέρωσή της δημοσιογράφου, ενώ θα ληφθούν νομικά μέτρα εναντίον όλων των εμπλεκομένων
Ένας αστυνομικός στέκεται φρουρός καθώς πολίτες, εγκαταλείπουν το Ιράκ μέσω της συνοριακής διάβασης Καράμε με την Ιορδανία, μετά το κλείσιμο των αεροδρομίων στο Ιράκ λόγω της κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων, εν μέσω της σύγκρουσης των ΗΠΑ και του Ισραήλ με το Ιράν
Νετανιάχου για Ιράν: Αργά ή γρήγορα, το καθεστώς θα πέσει – Βομβαρδισμοί στη Βηρυτό, σειρήνες στο Ισραήλ – Πάνω από 20 ρουκέτες εκτόξευσε η Χεζμπολάχ
Χάος και πάλι στη Βηρυτό με ισραηλινούς βομβαρδισμούς - Το Ιράν απειλεί να στοχοποιήσει αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες και καλεί σε εκκενώσεις
Επίθεση στο Ισραήλ 8