Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ο Τραμπ βγήκε από το… καβούκι του με ελεύθερους σκοπευτές και πανστρατιά αστυνομικών (pics)

Ο Τραμπ βγήκε από το… καβούκι του με ελεύθερους σκοπευτές και πανστρατιά αστυνομικών (pics)

Από την περασμένη Παρασκευή όταν αναγκάστηκε για κάποια ώρα να κρυφτεί σε καταφύγιο μαζί με τη Μελάνια και τον Μπάρον, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ακούσει τις συμβουλές να μην κάνει δημόσιες εμφανίσεις. Προφανώς τους άκουσε γιατί ήθελε να κάνει το… σόου που έκανε πριν από μερικές ώρες.

Με ελεύθερους σκοπευτές να τον συνοδεύουν, αστυνομικούς να έχουν αναπτυχθεί ακόμη και μέσα στον Λευκό Οίκο, φυσικά με την προεδρική ασφάλεια παρούσα και ελικόπτερα να πετούν από πάνω, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε για να… περάσει το δρόμο με τα πόδια και να πάει στην εμβληματική αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, στο Πάρκο Λαφαγιέτ.

Ο ναός αποκαλείται «η εκκλησία των προέδρων», κι έχουν πάει όλοι οι εν ενεργεία αρχηγοί του κράτους των ΗΠΑ από το 1816, όταν ανεγέρθηκε. Το ότι ο Τραμπ πήγε στη συγκεκριμένη εκκλησία, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, επίσης δεν είναι τυχαίο.

Η εκκλησία που βρίσκεται ένα τετράγωνο από τον Λευκό Οίκο, υπέστη φθορές στα επεισόδια της Κυριακής. Πριν… ξεμυτίσει ο Τραμπ φυσικά, αστυνομικοί, αρκετοί έφιπποι, έκαναν έφοδο για να διώξουν τους κυρίως ειρηνικούς διαδηλωτές. Για να μη “χαλάσει” η εικόνα που ήθελε ο πρόεδρος.

Η εικόνα του Τραμπ να περπατά σε έναν διάδρομο στις άκρες του οποίου ήταν παραταγμένοι πάνοπλοι αστυνομικοί φυσικά δεν είναι τυχαία. Ούτε η εικόνα του (πάντα βλοσυρού κι αγέλαστου) προέδρου των ΗΠΑ να ποζάρει μπροστά στην εκκλησία με μια Βίβλο στο χέρι.

Νωρίτερα άλλωστε ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ανακηρύξει τον εαυτό του πρόεδρο του «νόμου και της τάξης». Και ξέρει πως ενόψει εκλογών, θρησκεία και ασφάλεια θα παίξουν σημαντικό ρόλο. Κι ας υποτίμησε η κυβέρνησή του τον κορονοϊό με αποτέλεσμα να πεθάνουν χιλιάδες.

«Νόμος και τάξη» και… «θα σας στείλω το στρατό»

Πριν κάνει τη… βόλτα του στην (φλεγόμενη όπως δεκάδες άλλες πόλεις) Ουάσινγκτον, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κάνει το διάγγελμα που τον συμβούλευσαν οι συνεργάτες του. Απευθύνθηκε στον αμερικανικό λαό. Και ανακοίνωσε πως κατεβάζει το στρατό στους δρόμους της Ουάσινγκτον. Και απείλησε να το κάνει κι αλλού αν οι κυβερνήτες δεν τον ακούσουν.

Είμαι ο πρόεδρος του νόμου και της τάξης, είπε. Και ανακοίνωσε ότι έδωσε διαταγή να βγουν στους δρόμους «χιλιάδες βαριά οπλισμένοι στρατιώτες» και αστυνομικοί». Χαρακτήρισε «εγχώρια τρομοκρατία» τα επεισόδια των τελευταίων ημερών μετά την άγρια δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στη Μινεάπολη της Μινεσότα.

Click4more ΗΠΑ: Ξεφεύγει η κατάσταση! Στρατός με βαρύ οπλισμό στην Ουάσινγκτον – Χαμός και πάλι έξω από τον Λευκό Οίκο (video)

Ο Τραμπ απείλησε να στείλει το στρατό στις πόλεις και στις πολιτείες που θα αρνηθούν να υπακούσουν την εντολή του προς τους δημάρχους και τους κυβερνήτες να αναπτύξουν «συντριπτικές» δυνάμεις των υπηρεσιών επιβολής της τάξης για να ανακτηθεί η κρατική «κυριαρχία στους δρόμους».

«Αν οποιαδήποτε πόλη ή πολιτεία αρνηθεί να προχωρήσει στις ενέργειες αυτές, τότε θα αναπτύξω τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και θα επιλύσω τάχιστα το πρόβλημα», απείλησε Ντόναλντ Τραμπ.

Την ώρα που ο Τραμπ υποσχόταν… law and order, έξω από τον Λευκό Οίκο γινόταν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλυθούν διαδηλωτές.

Οργή Μπάιντεν

Τα όσα ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα μπορούσαν να μην προκαλέσουν αντιδράσεις. Πρώτα πρώτα από τον αντίπαλό του στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν. Γιατί όσο χρησιμοποιεί ο Τραμπ την κατάσταση για προεκλογικούς λόγους άλλο τόσο το κάνει ο Μπάιντεν.

Ο πρώην αντιπρόεδρος και νυν υποψήφιος πρόεδρος, κατηγόρησε τον Τραμπ ότι χρησιμοποιεί τον στρατό των ΗΠΑ «εναντίον του αμερικανικού λαού» και κατήγγειλε το γεγονός ότι έγινε χρήση δακρυγόνων εναντίον «ειρηνικών διαδηλωτών» για να φωτογραφηθεί μπροστά σε μια εκκλησία και να προσελκύσει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης στον ίδιο.

«Χρησιμοποιεί τον αμερικανικό στρατό εναντίον του αμερικανικού λαού. Εκτόξευσε δακρυγόνα εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών κι έριξε πλαστικές σφαίρες. Για μια φωτογραφία», ανέφερε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Λόγια δικτάτορα»

Το σόου που έστησε ο Τραμπ και κυρίως τα όσα είπε έχουν προκαλέσει την οργή των Δημοκρατικών. «Αυτά δεν είναι λόγια προέδρου. Αυτά είναι λόγια δικτάτορα», έκρινε η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις.

«Πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει αυτός ο πρόεδρος;» διερωτήθηκε ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, υποστηρίζοντας πως ο Τραμπ προσωπικά ευθύνεται για το ότι χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα πριν πάει να φωτογραφηθεί «παριστάνοντας τον νταή». «Τα λόγια του δεν έχουν κανένα περιεχόμενο. Οι πράξεις του αποκαλύπτουν την αληθινή του φύση», πρόσθεσε ο Σούμερ.

Click4more Νεκρός γνωστός εστιάτορας από αστυνομικά πυρά στο Λούιβιλ (pics, video)

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, που συγκρούστηκε επανειλημμένα με τον Τραμπ για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, χαρακτήρισε «ντροπή» τη συμπεριφορά του προέδρου. Χρησιμοποίησε «τον στρατό για να διώξει ειρηνικούς διαδηλωτές ώστε να πάει να τον φωτογραφίσουν μπροστά σε μια εκκλησία. Όλα είναι ριάλιτι σόου για αυτόν τον πρόεδρο. Ντροπή», είπε ο Κουόμο.

«Ο πρόεδρος μόλις κήρυξε πόλεμο σε εκατομμύρια Αμερικανούς και στην 1η τροπολογία (του Συντάγματος). Είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον αμερικανικό τρόπο ζωής στην ιστορία μας», υπερθεμάτισε ο βουλευτής των Δημοκρατικών Τζον Γιάρμουθ, που εκλέγεται στην πολιτεία Κεντάκι.

«Η φασιστική ομιλία που μόλις έκανε ο Τραμπ έφθασε στα πρόθυρα της κήρυξης πολέμου εναντίον των Αμερικανών», έκρινε μέσω Twitter ο Ρον Ουάιντεν, άλλο στέλεχος των Δημοκρατικών, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων που εκλέγεται στο Όρεγκον.

«Ο πρόεδρος δεν είναι δικτάτορας και δεν έχει δικαίωμα να αναπτύσσει μονομερώς τον αμερικανικό στρατό σε αμερικανικές πολιτείες», τόνισε από την πλευρά της η πολιτειακή υπουργός Δικαιοσύνης της Νέας Υόρκης, η Δημοκρατική πολιτικός Λετίσια Τζέιμς. «Θα περιφρουρήσουμε το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις και δεν θα διστάσουμε να πάμε στα δικαστήρια για να υπερασπιστούμε τα συνταγματικά μας δικαιώματα, τώρα και στο μέλλον».

Σιωπή από τους Ρεπουμπλικάνους

Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι απέφυγαν να σχολιάσουν την ομιλία του Τραμπ άμεσα. Κάποιοι πάντως, όπως ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, συντάχθηκαν με την προσέγγιση του Τραμπ, «Η σημαντικότερη αποστολή της κυβέρνησής μας είναι να προστατεύει όλους τους Αμερικανούς, εξασφαλίζοντας την τήρηση του νόμου, της τάξης και της ισονομίας», ανέφερε ο Ρούμπιο σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Αυτό σημαίνει ότι θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τον φόνο του (Τζορτζ) Φλόιντ. Αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί τέλος στην αναρχία, στη βία και στις ταραχές με όσα τα νόμιμα μέσα που απαιτούνται».

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις