Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Ο Τζορτζ Μπους ήθελε στην κηδεία του τον Τραμπ – Ο λόγος απλός

Ο Τζορτζ Μπους ήθελε στην κηδεία του τον Τραμπ – Ο λόγος απλός

Στο Καπιτώλιο, εκεί όπου πριν από σχεδόν 60 χρόνια ξεκίνησε η πολιτική του σταδιοδρομία, τίθεται σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Τζορτζ Μπους. Του 41ου προέδρου των ΗΠΑ που μετά θάνατον φρόντισε να ενώσει τους Αμερικανούς, ζητώντας να παραβρεθεί στην κηδεία του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Πριν από μερικούς μήνες είχε προκληθεί σάλος στις ΗΠΑ, όταν ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής και μια από τις πλέον εμβληματικές φιγούρες της πολιτικής ζωής των ΗΠΑ, ο Τζον ΜακΚέιν είχε ζητήσει να μην βρεθεί στην κηδεία του ο Ντόναλντ Τραμπ. Για τον Τζορτζ Μπους, έναν πρώην πρόεδρο, τα πράγματα ήταν διαφορετικά.

Ο εκλιπών είχε κάνει σαφές πως ήθελε να είναι παρών στην κηδεία του ο Ντόναλντ Τραμπ. Κι ας μην τον είχε ψηφίσει στις εκλογές του 2016, όπως είχε δηλώσει! Η αντιπάθεια ανάμεσα στην οικογένεια Μπους και τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ είναι δεδομένη. Αλλά σύμφωνα με το CNN, ο λόγος ήταν πως ήθελε να βάλει το θεσμό της προεδρίας πάνω από προσωπικές εχθρότητες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν χάλασε το χατίρι του Μπους. Και βρέθηκε στο Καπιτώλιο για να τον αποχαιρετίσει. Πήρε τη μαυροντυμένη Μελάνια από το χέρι και απέτισαν φόρο τιμής στον Μπους. Ο Αμερικανός πρόεδρος στάθηκε μπροστά από το φέρετρο του πρώην προέδρου και χαιρέτισε στρατιωτικά.

Και αφού έκανε το… καθήκον του, το προεδρικό ζεύγος αποχώρησε.

Κατά τη δύση του ηλίου, η σορός του Τζορτζ Μπους έφτασε στο Καπιτώλιο. Εκεί περίμενε η οικογένειά τους. Όλοι τους με το χέρι στην καρδιά είδαν το τιμητικό άγημα να μεταφέρει το φέρετρο, καλυμμένο πάντα με την αμερικανική σημαία και να περνά τις πύλες της επιβλητικής έδρας του Κογκρέσου αφού πρώτα ακούστηκαν 21 κανονιοβολισμοί.

Εκεί ήταν και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, μιλώντας μάλιστα για τον Τζορτζ Μπους.

Μετά την τελετή, οι πύλες άνοιξαν στον κόσμο. Το τιμητικό άγημα θα φρουρεί για περισσότερες από 37 ώρες νυχθημερόν.

Αύριο Τετάρτη, ημέρα εθνικού πένθους στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ θα παραστεί στην κηδεία του Τζορτζ Μπους στον εθνικό καθεδρικό ναό της Ουάσινγκτον. Εκεί θα είναι επίσης ο διάδοχός του στο Λευκό Οίκο, ο Μπιλ Κλίντον και η σύζυγός του Χίλαρι, καθώς και ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα. Ωστόσο ο επίσημος κατάλογος των προσκεκλημένων δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός.

Το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα παραστεί στην κηδεία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, όπως επίσης και ο πρώην πρωθυπουργός του Καναδά Μπράιαν Μαλρούνι, που θα εκφωνήσει επικήδειο, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Στη συνέχεια η σορός του εκλιπόντα θα μεταφερθεί πίσω στο Τέξας για την ταφή.

Έπειτα από μια άλλη επικήδεια τελετή, που θα γίνει στην επισκοπική εκκλησία του Σεντ Μάρτιν στο Χιούστον, η σορός θα μεταφερθεί με τρένο στην πανεπιστημιούπολη του A&M στο Τέξας, όπου βρίσκεται η προεδρική βιβλιοθήκη Τζορτζ Μπους, πίσω από την οποία θα ενταφιαστεί, δίπλα στην Μπάρμπαρα, την σύζυγό του που πέθανε τον Απρίλιο, και τη Ρόμπιν, την κόρη του που είχε πεθάνει από λευχαιμία όταν ήταν τριών ετών.

Ο Τζορτζ Μπους υπέφερε από μια μορφή της ασθένειας του Πάρκινσον. Τα τελευταία λόγια του τα είπε την Παρασκευή στον πρωτότοκο γιο του Τζορτζ Μπους τον νεότερο στο τηλέφωνο. “Σ’ αγαπάω μπαμπά, θα ειδωθούμε στον παράδεισο”, του είπε εκείνος, όπως αφηγήθηκε ο καλύτερος φίλος του, ο Τζέιμς Μπέικερ, που ήταν και υπουργός Εξωτερικών του. “Κι εγώ σ’ αγαπάω”, απάντησε ο πατέρας του, προτού αφήσει την τελευταία του πνοή.

Ο Τζορτζ Μπους δοκίμασε οδυνηρή ήττα που τερμάτισε την προεδρική του σταδιοδρομία, όταν έχασε τις προεδρικές εκλογές από τον Δημοκρατικό Μπιλ Κλίντον το 1992.

Ωστόσο οι φίλοι του εμμένουν μετά τον θάνατό του στα επιτεύγματά του όσον αφορά την εξωτερική πολιτική.

Στα τέσσερα χρόνια της θητείας του (Ιανουάριος 1989 – Ιανουάριος 1993), ο πρόεδρος Μπους έζησε την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Επίσης διαπραγματεύτηκε την Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής και δύο συνθήκες για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων.

Έδιωξε τις δυνάμεις του Σαντάμ Χουσεΐν από το Κουβέιτ το 1990, αρνούμενος την ίδια ώρα να φτάσει ως την Βαγδάτη για να ανατρέψει τον δικτάτορα.

Ο πόλεμος αυτός έχει μείνει στη μνήμη των Αμερικανών ως ο τελευταίος που κέρδισαν οι ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από CNN και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις