Κόσμος

Οι ΗΠΑ διαψεύδουν την Χαμάς: «Δεν αποδέχτηκε την πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα – Απαράδεκτη η στάση της»

Παλαιστινιακή πηγή είχε υποστηρίξει ότι η Χαμάς είχε συμφωνήσει στην αμερικανική πρόταση για κατάπαυση του πυρός

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, παρουσίασε στο Ισραήλ και στην Χαμάς μια νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων και την απελευθέρωση μερικών ζωντανών ομήρων του Ισραήλ.

Νωρίτερα σήμερα (26.05.2025), παλαιστινιακή πηγή υποστήριξε πως η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση των ΗΠΑ, που προβλέπει «απελευθέρωση 10 ζωντανών Ισραηλινών ομήρων, εκεχειρία διάρκειας 70 ημερών, μερική αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας (και) απελευθέρωση ενός αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων».

Ωστόσο, ο ίδιος ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, που μάλιστα εργάστηκε για την συγκεκριμένη πρόταση κατάπαυση του πυρός, διέψευσε την Χαμάς, λέγοντας πως ουδέποτε η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση αποδέχθηκε το σχέδιο του για εκεχειρία.

Μάλιστα, ο στενός συνεργάτης του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» και «απογοητευτική» την στάση της Χαμάς, όπως μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο ενημέρωσης Axios.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Το Ισραήλ είναι έτοιμο να συμφωνήσει σε μια προσωρινή εκεχειρία που θα οδηγήσει στην επιστροφή των μισών ζωντανών και νεκρών ομήρων και που θα οδηγήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μιας οδού προς μια μόνιμη εκεχειρία. Αυτή η συμφωνία είναι στο τραπέζι. Η Χαμάς θα πρέπει να την αποδεχτεί».

Σε νεότερες δηλώσεις, Παλαιστίνιος αξιωματούχος, δήλωσε στο «Times of Israel» ότι ενώ η Χαμάς είναι έτοιμη να αποδεχτεί μια προσωρινή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που οδηγεί σε μόνιμη εκεχειρία, παραμένει πρόθυμη να απελευθερώσει όλους τους υπόλοιπους ομήρους αμέσως, εάν το Ισραήλ συμφωνήσει εκ των προτέρων να τερματίσει τον πόλεμο.

«Όλες αυτές οι συζητήσεις για τις φάσεις [μιας συμφωνίας εκεχειρίας] γίνονται εξαιτίας του Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου», λέει ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Η Χαμάς είναι «έτοιμη να επιστρέψει όλους τους ομήρους τώρα, εάν ο Νετανιάχου συμφωνήσει να τερματίσει τον πόλεμο», πρόσθεσε ο ίδιος στην συνέχεια.

Η νέα πρόταση ήρθε καθώς το Ισραήλ εντείνει την επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας και έρχεται μετά από πολυάριθμους γύρους ατελέσφερων διαπραγματεύσεων από τότε που κατέρρευσε η προηγούμενη δίμηνη εκεχειρία στα μέσα Μαρτίου.

Η πρόταση προβλέπει την απελευθέρωση «πέντε ζωντανών Ισραηλινών ομήρων που κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής της συμφωνίας και πέντε ακόμη πριν το τέλος της περιόδου εκεχειρίας». Το Ισραήλ ανακάλεσε, την προηγούμενη εβδομάδα, με εντολή Νετανιάχου, την διαπραγματευτική του ομάδα από τη Ντόχα «για διαβουλεύσεις».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Reuters: «Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ αναρρώνει από σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο και τα πόδια»
Ο Χαμενεΐ τραυματίστηκε στις 28 Φεβρουαρίου, την πρώτη ημέρα του πολέμου που εξαπολύθηκε από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, σε μια επίθεση που στοίχισε τη ζωή στον πατέρα και προκάτοχό του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ
Επέστρεψαν στη γη οι 4 αστροναύτες του Artemis II μετά το ιστορικό ταξίδι στη Σελήνη - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Η στιγμή της προσθαλάσσωσης μετά από 10 ημέρες ταξίδι - «Επόμενο βήμα ο Άρης» ευχήθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ που συνεχάρη τους αστροναύτες
Αλεξίπτωτα
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
14