Οι “κόκκινες” γραμμές του Κοσόβου στον διάλογο με την Σερβία

Η διαπραγματευτική ομάδα του Κοσόβου για τον διάλογο με την Σερβία παρέδωσε στην Βουλή το σχέδιο πλατφόρμας που θα αποτελέσει το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ στην Πρίστινα, στο σχέδιο αυτό δεν προβλέπεται το ενδεχόμενο αλλαγής των συνόρων με την Σερβία, είτε υπό την μορφή ανταλλαγής εδαφών είτε υπό την μορφή παραχώρησης τμήματος του εδάφους του Κοσόβου.

Αντιθέτως, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα “Zeri” , η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας του Κοσόβου, όπως ορίζεται από το ισχύον Σύνταγμα, αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τις διαπραγματεύσεις με την Σερβία.

Τι προτείνει η πλατφόρμα διαλόγου

Στην πλατφόρμα διαλόγου που προτείνεται, προβλέπεται, επίσης, η κατάργηση της διακήρυξης 1244 του ΣΑ του ΟΗΕ που ψηφίστηκε το 1999 και ορίζει το Κόσοβο ως αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας. Απορρίπτεται κάθε δυνατότητα λειτουργίας παράλληλων θεσμών εξουσίας στο Κόσοβο, πέρα από την κεντρική κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση. Με την επισήμανση αυτή απορρίπτεται η σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων (SZO) όπως καθόριζε η συμφωνία των Βρυξελλών, που επετεύχθη, το 2013, μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Στο σχέδιο για τον διάλογο με την Σερβία, αναφέρεται, επίσης, ότι «o έλεγχος και η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, όπως η λίμνη Γκάζιβοντε και τα μεταλλωρυχεία της “Trepca’”, αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα της Δημοκρατίας του Κοσσόβου».

Η διαπραγματευτική ομάδα του Κοσσόβου προτείνει την σύσταση ειδικού δικαστηρίου που θα ασχοληθεί με τα εγκλήματα που υποστηρίζουν ότι διέπραξαν οι Σέρβοι, την δεκαετία του `90. Στα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου συμπεριλαμβάνεται και το καθεστώς των Αλβανών που ζουν στη Σερβία, αναφέρεται στο σχέδιο για τον διάλογο που κατατέθηκε στην Bουλή του Κοσόβου. Η οριστική συμφωνία που θα επιτευχθεί με την Σερβία «θα πρέπει να προσβλέπει στην άνευ όρων αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, στα σημερινά του σύνορα, αναφέρεται χαρακτηριστικά. Επίσης, προτείνεται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την επικύρωση της Συμφωνίας που θα επιτευχθεί ενώ ως εγγυήτριες δυνάμεις για την εφαρμογή της ορίζονται η ΕΕ και οι ΗΠΑ.

Κατά την εκτίμηση αναλυτών στην Πρίστινα, η πλατφόρμα διαλόγου που προτείνει η διαπραγματευτική ομάδα του Κοσόβου, εκφράζει την σκληρή γραμμή που εκπροσωπείται από τον πρωθυπουργό Ράμους Χαραντινάι και περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας, με την Σερβία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Πρίγκιπας Φίλιππος: Μακριά ακόμα το εξιτήριο – Επέστρεψε στο πρώτο νοσοκομείο

Πρίγκιπας Φίλιππος: Μακριά ακόμα το εξιτήριο – Επέστρεψε στο πρώτο νοσοκομείο

Πίσω στο νοσοκομείο King Edward VII επέστρεψε ο Πρίγκιπας Φίλιππος μετά την χειρουργική επέμβαση στην καρδιά στην οποία υποβλήθηκε σε άλλο νοσοκομείο. Η μεταφορά του ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: Παγκόσμιος συναγερμός για το μεταλλαγμένο και μολυσματικό στέλεχος που «πνίγει» την Βραζιλία

Κορονοϊός: Παγκόσμιος συναγερμός για το μεταλλαγμένο και μολυσματικό στέλεχος που «πνίγει» την Βραζιλία

Το στέλεχος αυτό είναι άκρως μολυσματικό και σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να μολύνει άτομα που έχουν αναρρώσει από άλλα στελέχη κορονοϊού. Δραματική προειδοποίηση από το αμερικανικό CDC.
Μπον: Η Ε.Ε να είναι ενωμένη απέναντι στο ρωσικό και το κινέζικο εμβόλιο

Μπον: Η Ε.Ε να είναι ενωμένη απέναντι στο ρωσικό και το κινέζικο εμβόλιο

«Η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επηρεαστεί εάν χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ επιλέξουν κινεζικά ή ρωσικά εμβόλια κατά του κορονοϊού που δεν έχουν ακόμα εγκριθεί», ... Διαβάστε περισσότερα
Επίθεση Τραμπ στον Ρεπουμπλικανό σύμβουλο στρατηγικής – «Είναι ένας πομπώδης ηλίθιος»

Επίθεση Τραμπ στον Ρεπουμπλικανό σύμβουλο στρατηγικής – «Είναι ένας πομπώδης ηλίθιος»

O Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως κλιμακώνει την πολεμική σύγκρουση του με τον κομματικό μηχανισμό των Ρεπουμπλικάνων, καθώς επιτέθηκε φραστικά στον Καρλ Ρόουβ, σύμβουλο σε θέματα ... Διαβάστε περισσότερα