Κόσμος

Οι Βρετανοί μειώνουν το φαγητό λόγω ακρίβειας – Μειώθηκαν οι πωλήσεις τροφίμων

Αισθητή μείωση συνεχίζουν να παρουσιάζουν οι πωλήσεις τροφίμων στην Βρετανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε “ο όγκος των πωλήσεων τροφίμων συνεχίζει να ακολουθεί την τάση για μείωση που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2021”, ένα φαινόμενο που εξηγείται από “την αύξηση του κόστους διαβίωσης και των τιμών των διατροφικών προϊόντων”, ανέφερε σήμερα σε μια ανακοίνωση το ONS της Βρετανίας.

Ο όγκος των πωλήσεων των καταστημάτων τροφίμων μειώθηκε κατά 1% τον Οκτώβριο και ήταν χαμηλότερος κατά 4,1% του επιπέδου πριν από την πανδημία της Covid-19, μια ένδειξη πως οι Βρετανοί σφίγγουν το ζωνάρι απέναντι σε ένα πληθωρισμό που είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων 40 χρόνων και μια οικονομία που επλήγη σοβαρά από την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και το Brexit.

Μέτρα λιτότητας

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ ανακοίνωσε την Πέμπτη μέτρα λιτότητας ύψους 55 δισεκ. στερλινών προκειμένου να βελτιωθούν τα δημόσια οικονομικά και να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός, μια πικρή συνταγή σε μια χώρα που έχει ήδη μπει σε ύφεση, σύμφωνα με τις προβολές του OBR, του οργανισμού δημοσιονομικών προβλέψεων.

Η εκτόξευση του πληθωρισμού, που ξεπέρασε το 11% τον Οκτώβριο, θα οδηγήσει ως εκ τούτου στην “πτώση κατά 7% του βιοτικού επιπέδου” στη Βρετανία μέσα σε δύο χρόνια, παρά την κυβερνητική βοήθεια, “διαγράφοντας οκτώ χρόνια προόδου”, ανέφερε χθες το OBR.

“Αυτό που ανησυχεί τον κόσμο, είναι η αύξηση του κόστους διαβίωσης, η αύξηση των τιμών για τα ψώνια της εβδομάδας, των στεγαστικών δανείων και των λογαριασμών ενέργειας”, δήλωσε σήμερα ο Χαντ στο Sky News, επαναλαμβάνοντας πως “οι δύσκολες αποφάσεις που ανακοινώθηκαν [την Πέμπτη] θα μειώσουν τον πληθωρισμό”.

Γενικά, οι λιανικές πωλήσεις στη χώρα, περιλαμβανομένων εκείνων που δεν αφορούν τρόφιμα, σημείωσαν μια μικρή ανάκαμψη τον Οκτώβριο (0,6%), αλλά κυρίως επειδή ο προηγούμενος μήνας είχε μία επιπλέον μη προβλέψιμη ημέρα αργίας για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, σύμφωνα με το ONS.

“Οι προοπτικές της κατανάλωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούν να πλήττονται από μια σειρά αντίθετων ανέμων – κυρίως τον πληθωρισμό που εξακολουθεί να είναι κατά πολύ μεγαλύτερος των (αυξήσεων των) μισθών και την αύξηση του κόστους των στεγαστικών δανείων”, σχολίασε ο Μάρτιν Μπεκ, οικονομολόγος του ομίλου οικονομικών προβλέψεων EY Item Club.

“Αυτοί οι παράγοντες “θα βαρύνουν πιθανόν στην αγοραστική δύναμη μέχρι το ερχόμενο έτος”, είπε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βέβαιος ο Τραμπ πως το Ισραήλ δεν θα προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη – «Δεν θα συμβεί επειδή έδωσα τον λόγο μου στις αραβικές χώρες»
Η Κνέσετ ψήφισε υπέρ της συζήτησης δύο νομοσχεδίων που επεκτείνουν την ισραηλινή κυριαρχία στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος που κατελήφθη στον πόλεμο του 1967
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνει το σχέδιο ειρήνης για την Γάζα
Ο Τραμπ δεν αποκλείει να συναντηθεί με τον Πούτιν παρότι ακύρωσε το ραντεβού της Βουδαπέστης
Αλλά και ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου είπε από την πλευρά του ότι «ο διάλογος είναι πάντα προτιμότερος από την αντιπαράθεση, τις διαμάχες, πολλώ δε μάλλον από τον πόλεμο»
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
Στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά στη Γαλλία από την κακοκαιρία «Benjamin» - Ένας Γερμανός τουρίστας βρέθηκε νεκρός στην Κορσική
Το θύμα κολυμπούσε με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους, όταν παρασύρθηκαν από την ξαφνική άνοδο της στάθμης του ποταμού, που «φούσκωσε» από τις καταιγίδες
Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τη Γαλλία
Ανάλυση CNN: Η στρατηγική του Πούτιν να χειραγωγεί τον Τραμπ φαίνεται να έχει φτάσει στα όριά της
Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις εναντίον των ρωσικών πετρελαϊκών κολοσσών σηματοδοτούν μια στροφή στις σχέσεις μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίες χαρακτηρίζονταν επί χρόνια από καχυποψία και πολιτικό υπολογισμό
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
Δύο ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Λιθουανίας – Αποχώρησαν μέσα σε 18 δευτερόλεπτα
Τα ρωσικά αεροσκάφη εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας, προκαλώντας την άμεση επέμβαση μαχητικών του ΝΑΤΟ που απογειώθηκαν από την Πολωνία – Το Βίλνιους καταγγέλλει κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου
Ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος
Ρώσοι στρατιώτες σκότωσαν 5 αμάχους στο Ντονέτσκ της Ουκρανίας - Γυναίκα έχασε τον άντρα της και τους δύο γιους της
Η ίδια υποστηρίζει ότι οι στρατιώτες ζητούσαν επίμονα από την οικογένειά της να τους δώσει πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις των δυνάμεων της Ουκρανίας και επειδή εκείνοι δεν μίλησαν τους πυροβόλησαν
στρατιώτες