Κόσμος

ΟΗΕ: Οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να δεχτούν το 5% των προσφύγων από τη Συρία

Οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να συμφωνήσουν να δεχτούν τουλάχιστον το 5% όλων των σύρων προσφύγων μέχρι το τέλος του 2015, ανακοίνωσαν οργανώσεις αρωγής την ώρα που αυξάνονται οι πιέσεις ενόψει της αυριανής κρίσιμης διάσκεψης του ΟΗΕ για την κρίση, σύμφωνα με το Ίδρυμα Thomson Reuters.

Τουλάχιστον 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Συρία από το 2011 που ξέσπασε ο εμφύλιος, γεγονός που επιβαρύνει υπερβολικά τις γειτονικές χώρες, επισημαίνει το Ρόιτερς.

Οι σύροι πρόσφυγες σε όλη τη Μέση Ανατολή, κάποιοι από αυτούς εκτοπισμένοι για τέταρτο συναπτό χειμώνα, είναι αντιμέτωποι με τις υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες, την πείνα και την αυξανόμενη εχθρότητα από τους ντόπιους κατοίκους την ώρα που οι κυβερνήσεις τους προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, σχολιάζει το Ρόιτερς.

Η διάσκεψη του ΟΗΕ στη Γενεύη θα πραγματοποιηθεί αύριο εν μέσω της ανησυχίας για το ότι οι χώρες που φιλοξενούν τους περισσότερους πρόσφυγες –Ιορδανία, Λίβανος, Τουρκία– έχουν ξεκινήσει να περιορίζουν την πρόσβαση στους πρόσφυγες.

“Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να μοιραστούν την ευθύνη”, δήλωσε η Άνα Φόνταλ, η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους (ECRE). “Είναι δύσκολο να συνεχίσουμε να λέμε ότι δεν πρέπει να κλείσουν τα σύνορα αν δεν κάνουμε περισσότερα για να φέρουμε εδώ τους πρόσφυγες”, είπε η ίδια.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) καλεί τις χώρες να δεσμευτούν για την υποδοχή 130.000 προσφύγων που επλήγησαν από “την χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στις ημέρες μας” θέτοντας ως προτεραιότητα τους πιο ευάλωτους από αυτούς: ανθρώπους οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, πρόσωπα που υπέστησαν βασανιστήρια κι επέζησαν, τις γυναίκες και τα κορίτσια που κινδυνεύουν.

“Η εγκατάσταση (των προσφύγων σε κάποια χώρα υποδοχής) μπορεί να είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία για να εκφράσουν περισσότερη αλληλεγγύη και να ενισχύσουν σημαντικά τον ρόλο τους στην παροχή βοήθειας”, προσθέτει η Φόνταλ.

Το αίτημα του 5% –το οποίο αντιστοιχεί σε 160.000 πρόσφυγες– υποστηρίζεται από πολλές οργανώσεις αρωγής και ανθρωπιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων οι Oxfam, Save the Children, Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και Διεθνής Αμνηστία.

Την περασμένη εβδομάδα, η Διεθνής Αμνηστία άσκησε έντονη κριτική εναντίον των χωρών του Κόλπου για την “αισχρή” αποτυχία τους να υποδεχτούν έστω κι έναν πρόσφυγα από τη Συρία.

Η UNHCR υποστηρίζει ότι οι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί (από χώρες για τη φιλοξενία προσφύγων) από το 2013 ανέρχονται σχεδόν στο μισό του στόχου των 130.000 ανθρώπων. Μόνο η Γερμανία έχει δεσμευτεί να δεχτεί 30.000 Σύρους.

“Θέλουμε οι χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας και να προτείνουν ένα φιλόδοξο αριθμό (προσφύγων)”, λέει η Φόνταλ.

Οι ακτιβιστές είναι εξαιρετικά επικριτικοί απέναντι στη Βρετανία, η οποία είχε δεχτεί μόλις 90 Σύρους μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Η Άννα Μάσγκρεϊβ του Συμβουλίου Προσφύγων χαρακτήρισε θλιβερό τον αριθμό αυτό. “Δεν αρκεί ούτε για να γεμίσει ένα διώροφο λεωφορείο. Είναι πραγματικά σοκαριστικό”, είπε.

Τον περασμένο μήνα, μία ομάδα από φιλανθρωπικές οργανώσεις έκαναν έκκληση στον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να δεχτεί η χώρα 10.000 Σύρους.

Ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες άφησαν να εννοηθεί ότι προγραμματίζουν να δεχτούν περισσότερους Σύρους το 2015.

Η Νορβηγία ενδέχεται να δεχτεί έως 1.500, η Γαλλία 500 και η Ολλανδία 250. Το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι θα δεχτεί 150 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ ρίχνοντας το βάρος στις θρησκευτικές μειονότητες.

Η Βρετανία, η οποία δεν έχει ανακοινώσει ακριβή αριθμό για το 2015, είπε ότι αναμένεται να δεχτεί αρκετές εκατοντάδες ευάλωτων ανθρώπων από τη Συρία μέσα στην επόμενη τριετία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σε αυτοκτονία φέρεται να αποδίδεται ο μυστηριώδης θάνατος του 35χρονου στην Ιταλία - «Έτρεχε προς το αεροπλάνο και τον ρούφηξε ο κινητήρας»
Ο 35χρονος Andrea Russo φέρεται να είχε σχεδιάσει την αυτοκτονία του - Αυτόπτες μάρτυρες τον είδαν να τρέχει προς το αεροπλάνο λίγο πριν βρει τραγικό θάνατο στο Μπέργκαμο
Αεροσκάφη φαίνονται στο αεροδρόμιο του Μπέργκαμο, μετά την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των πτήσεων, όταν ένα άτομο έχασε τη ζωή του στον διάδρομο κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών απογείωσης
Μπαϊράκι Χάφταρ: Τα καψόνια στην ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στη Βεγγάζη – Όλο το παρασκήνιο
Αφού ο Χάφταρ ανακοίνωσε ότι η συνάντηση θα γινόταν με τους υπουργούς της κυβέρνησής του, ο επίτροπος Μπρούνερ ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει επίσημα την κυβέρνηση της Βεγγάζης, πράγμα που εξόργισε τον κυβερνήτη της ανατολικής Λιβύης
Ο Χαλίφα Χάφταρ 24