Κόσμος

ΟΗΕ: Σε ετοιμότητα για… πόλεμο στα πλαστικά μιας χρήσης!

Συμφωνία επετεύχθη για «σημαντική» μείωση των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης. Τι αναφέρουν οι χώρες του ΟΗΕ για το μέλλον και το περιβάλλον.

Η διεθνής κοινότητα δεσμεύθηκε σήμερα να «μειώσει σημαντικά» μέχρι το 2030 τα πλαστικά μιας χρήσης, μια υπόσχεση που οι υπερασπιστές του περιβάλλοντος κρίνουν ωστόσο ανεπαρκή για να επιλυθεί το πρόβλημα της ρύπανσης στον κόσμο. Έπειτα από μακρές συζητήσεις στο Ναϊρόμπι, οι 170 χώρες της Συνέλευσης του ΟΗΕ για το Περιβάλλον κατέληξαν σε μια συμφωνία με στόχο να μειώσουν την κατανάλωση πλαστικών ειδών μιας χρήσης, όπως μικρές και μεγάλες σακούλες, καθώς και πλαστικά ποτήρια και μαχαιροπήρουνα, που αποτελούν σημαντικό μέρος των οκτώ εκατομμυρίων τόνων πλαστικών που βρίσκονται κάθε χρόνο στους ωκεανούς.

Όμως στην τελική ανακοίνωση δεν γίνονται παρά δύο αναφορές στην άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη και καμιά στα ορυκτά καύσιμα που την τροφοδοτούν, παρόλο που η σημερινή ημέρα είναι ημέρα κινητοποίησης δεκάδων χιλιάδων νέων σε όλον τον κόσμο με αίτημα να αναληφθεί δράση εναντίον της κλιματικής απορρύθμισης.

Το κείμενο, ο ΟΗΕ και το περιβάλλον

Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, οι χώρες δεσμεύονται «να επιτεθούν στις ζημιές που προκαλούνται στα οικοσυστήματά μας από τη χρήση και τη μη βιώσιμη εξάλειψη προϊόντων από πλαστικό, ιδιαίτερα μειώνοντας σημαντικά μέχρι το 2030 τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης».

Πηγές στις συζητήσεις είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ανεπτυγμένες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, άσκησαν πίεση ώστε η δέσμευση να είναι λιγότερο φιλόδοξη απ’ ό,τι προβλεπόταν αρχικά. Στην αρχή της εβδομάδας, η ανακοίνωση που είχε υποβληθεί στη συνέλευση πρότεινε «να ληφθούν σταδιακά μέτρα ώστε να απαλλαγούμε από τα πλαστικά μιας χρήσης (…) μέχρι το 2025».

«Είναι δύσκολο να βρούμε μια λύση για όλες τις χώρες μέλη», υπογράμμισε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Σίιμ Κίισλερ, πρόεδρος της Συνέλευσης του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, πριν από τη δημοσιοποίηση της τελικής ανακοίνωσης. «Το περιβάλλον βρίσκεται σε σημείο καμπής. Δεν έχουμε ανάγκη από μεγαλόστομα έγγραφα, έχουμε ανάγκη από συγκεκριμένες δεσμεύσεις».

Ο Κίισλερ εξέφρασε πάντως την ικανοποίησή του για την υπογραφή της «πρώτης παγκόσμιας συμφωνίας» για τη μείωση της χρήσης του πλαστικού, από το οποίο παράγονται περισσότεροι από 300 εκατομμύρια τόνοι ετησίως.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλεί τους συμμάχους του να αποτρέψουν οποιαδήποτε «εξαπάτηση» από τη Ρωσία
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας καλεί τους δυτικούς εταίρους του να διατηρήσουν την πίεση προς τη Μόσχα και να μπλοκάρουν κάθε απόπειρα χειραγώγησης πριν από τη σύνοδο Τραμπ-Πούτιν που έχει προγραμματιστεί στην Αλάσκα
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι 1
Γάζα: Το Ισραήλ εγκρίνει νέο στρατιωτικό σχέδιο – 123 νεκροί σε 24 ώρες
Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού ενέκρινε ένα νέο σχέδιο επιχειρήσεων για τη Γάζα, την ώρα που οι επιθέσεις στην πόλη προκάλεσαν τον θάνατο 123 ανθρώπων μέσα σε μία ημέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς
Παλαιστίνιοι περνούν μπροστά από κατεστραμμένους τάφους, ενώ καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινή επίθεση στη Γάζα 2
Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί τους αστέγους της Ουάσινγκτον: Μετά την εθνοφρουρά έρχονται πρόστιμα και χειροπέδες
Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επικαλούμενος την ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας η οποία σύμφωνα με έρευνες δείχνει πως δεν έχει αυξηθεί και βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 χρόνων
Ντόναλντ Τραμπ 17
Νετανιάχου: «Το Ιράν διατηρεί ακόμη 400 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου παρά τους βομβαρδισμούς στις πυρηνικές εγκαταστάσεις»
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ζητά να γίνει επαλήθευση σχετικά με την ποσότητα του ουρανίου που διαθέτει το Ιράν - Η ιρανική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποκαλύψει τα στοιχεία
Μπέντζαμιν Νετανιάχου 6
Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στην Αλάσκα: Ποια τοποθεσία θα επιλέξουν οι δύο ηγέτες – Τι δείχνει η Ιστορία των συναντήσεων κορυφής στο Άνκορατζ
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθούν στην Αλάσκα στις 15 Αυγούστου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κανένα επίσημο στοιχείο για το ακριβές σημείο ή τη διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς συνάντησης
Εικόνες του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ