Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Οικογένεια Γουίλαν: Ο Πολ συνελήφθη στη Ρωσία για κατασκοπεία, αλλά είναι αθώος

Πολ Γουίλαν

Η οικογένεια του Πολ Γουίλαν που συνελήφθη στη Ρωσία κάνει έκκληση για τον σεβασμό των δικαιωμάτων του.

Ο Αμερικανός πολίτης που συνελήφθη στη Ρωσία και κατηγορείται για κατασκοπεία είναι αθώος, διαβεβαιώνει ο αδελφός του, Ντέιβιντ Γουίλαν.

Ο Πολ Γουίλαν, που συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή από τη ρωσική μυστική υπηρεσία FSB είναι πρώην πεζοναύτης και, σύμφωνα με την οικογένειά του, είχε πάει στη Μόσχα για να παραστεί σε έναν γάμο.

“Ο Πολ Γουίλαν είναι αδελφός και γιος μας (…) Ανησυχούμε πολύ για την ασφάλεια και την υγεία του. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την αθωότητά του και ελπίζουμε ότι θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά του”, ανέφερε ο Ντέιβιντ, σε ανακοίνωση που ανάρτησε στο Twitter εξ ονόματος της οικογένειας.

Η οικογένεια Γουίλαν ανέφερε ότι άρχισε να ανησυχεί όταν ο Πολ δεν επικοινώνησε μαζί τους την Παρασκευή. Έμαθαν για τη σύλληψή του μόνο αφότου μεταδόθηκε η είδηση από τα δημόσια μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας και αμέσως μετά επικοινώνησαν με Αμερικανούς γερουσιαστές και διπλωμάτες.

Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν δώσει καμία διευκρίνιση για την κατηγορία που βαρύνει τον Αμερικανό. Ωστόσο, το πρακτορείο Tass μετέδωσε ότι ο Γουίλαν κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 20 ετών εφόσον κριθεί ένοχος.

Όπως ανακοίνωσε χθες η FSB, ο Γουίλαν συνελήφθη την Παρασκευή “καθώς διέπραττε πράξη κατασκοπείας” και διεξάγεται ποινική έρευνα.

Καμία άλλη πληροφορία δεν δόθηκε επισήμως στην δημοσιότητα.

Η σύλληψη έγινε την ώρα που η Ρωσία κατηγορείται στην Δύση για σειρά σκανδάλων κατασκοπείας. Ανάμεσά τους, η υπόθεση της δηλητηρίασης του πρώην ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στην Αγγλία. Η υπόθεση προκάλεσε σοβαρή διπλωματική κρίση. Το Κρεμλίνο απέρριψε κάθε ευθύνη. Άλλη υπόθεση αφορά την ρωσίδα Μαρία Μπούτινα, η οποία συνελήφθη τον Ιούλιο στην Ουάσινγκτον και κατηγορίες απαγγέλθηκαν εναντίον της για «συνωμοσία με στόχο την προώθηση των συμφερόντων της Ρωσίας». Η ίδια παραδέχθηκε την ενοχή της. Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «αβάσιμες» τις κατηγορίες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις