Κόσμος

Ομάν: Διάδοχος του εκλιπόντος σουτλάνου ο ξάδελφός του! video

Ο Χάιταμ μπιν Ταρίκ αλ Σαΐντ, ξάδελφος του εκλιπόντα σουλτάνου Καμπούς, ορίστηκε διάδοχός του. Δείτε τις εικόνες από την κηδεία.

Ο Χάιταμ μπιν Ταρίκ αλ Σαΐντ, ξάδελφος του εκλιπόντα σουλτάνου Καμπούς μπιν Σαΐντ του Ομάν, ορίστηκε διάδοχός του μετά τον θάνατό του χθες Παρασκευή και ήδη ορκίστηκε, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση του σουλτανάτου.

«Ο Χάιταμ μπιν Ταρίκ ορκίστηκε ως νέος μονάρχης μετά τη συνεδρίαση της βασιλικής οικογένειας η οποία επικύρωσε την επιλογή (του διαδόχου που είχε κάνει ο ίδιος ο εκλιπών) σουλτάνος», ανέφερε η κυβέρνηση στο Twitter.

Ο 79χρονος σουλτάνος Καμπούς ήταν ένας από τους μακροβιότερους ηγέτες στη Μέση Ανατολή, ο οποίος διατηρούσε τη χώρα του ουδέτερη στις διάφορες κρίσεις στην περιοχή. Ανέλαβε την εξουσία το 1970, έπειτα από ένα αναίμακτο πραξικόπημα με τη βοήθεια της Βρετανίας.

Το Ομάν έχει κηρύξει τριήμερο πένθος, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες επί 40 ημέρες.

Το κρατικό πρακτορείο ONA δεν αναφέρθηκε στα αίτια του θανάτου του, όμως ο Καμπούς ήταν ασθενής επί χρόνια και τον προηγούμενο μήνα χρειάστηκε να περάσει μία εβδομάδα στο Βέλγιο για θεραπεία.

Η διαδικασία διαδοχής στο Ομάν

Ο σουλτάνος δεν είχε παιδιά και δεν είχε ορίσει επισήμως διάδοχο. Διάταγμα του 1996 προβλέπει ότι η βασιλική οικογένεια πρέπει να επιλέξει διάδοχο σε διάστημα τριών ημερών από τη στιγμή που ο θρόνος μείνει κενός.

Ο Χάιταμ μπιν Ταρίκ ορίστηκε νέος σουλτάνος σήμερα, αφού το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο του Ομάν κάλεσε τη βασιλική οικογένεια να συνεδριάσει και να επιλέξει διάδοχο.

Ο μπιν Ταρίκ έχει διατελέσει υπουργός Εθνικής Κληρονομίας και Πολιτισμού και το 2013 διορίστηκε από τον Καμπούς πρόεδρος της κεντρικής επιτροπής αρμόδιας για την ανάπτυξη του Ομάν.

Το Ομάν θεωρείται εδώ και καιρό η Ελβετία της Μέσης Ανατολής σε ό,τι αφορά τη διπλωματία, καθώς έχει καταφέρει να ισορροπήσει μεταξύ των δύο γειτόνων του, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.

Εξάλλου το σουλτανάτο διατηρεί φιλικές σχέσεις και με την Ουάσινγκτον και βοήθησε στη μεσολάβηση των μυστικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν το 2013, οι οποίες δύο χρόνια αργότερα οδήγησαν στην υπογραφή της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ενημερώσει από πριν τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο για την επίθεση στο Ιράν αλλά όχι τους Δημοκρατικούς
Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο ειδοποιήθηκαν εκ των προτέρων για τους βομβαρδισμούς. Δεν συνέβη το ίδιο και με τους Δημοκρατικούς συναδέλφους τους
Το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ για την αμερικανική επίθεση στο Ιράν
Διάγγελμα Τραμπ: Αν το Ιράν δεν κάνει ειρήνη, οι μελλοντικές επιθέσεις θα είναι πολύ ισχυρότερες και πολύ πιο εύκολες
«Το Ιράν - ο νταής της Μέσης Ανατολής - πρέπει τώρα να κάνει ειρήνη», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι οι βασικές εγκαταστάσεις πυρηνικού εμπλουτισμού της Τεχεράνης έχουν εξαλειφθεί πλήρως
Ο Ντόναλντ Τραμπ απευθύνει διάγγελμα, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, τον Υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο και τον Υπουργό Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ