Κόσμος

Οπλικά συστήματα από την Τουρκία απέκτησε το Κόσοβο – Οργισμένη αντίδραση της Σερβίας

Ο εξοπλισμός των ενόπλων δυνάμεων του Κοσόβου από την Τουρκία προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στο Βελιγράδι. Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Μίλος Βούτσεβιτς, εξέφρασε την ανησυχία του για τη συμπεριφορά της Άγκυρας επισημαίνοντας ότι παραβιάζεται η διακήρυξη 1244 του ΣΑ του ΟΗΕ από το 1999 που απαγορεύει την παροχή πολεμικού υλικού στο Κόσοβο.

Μόλις προχθές, στις 16 Ιουλίου, η Τουρκία παρέδωσε στο Κόσοβο πέντε μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Bayraktar TB2. Η κυβέρνηση στην Πρίστινα ανακοίνωσε ότι αυτά τα αεροσκάφη αγοράστηκαν από την Τουρκία ωστόσο το σερβικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται ότι πρόκειται για δωρεά.

Ο υπουργός Μίλος Βούτσεβιτς ανέφερε σε συνέντευξή του στη σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS) ότι η Άγκυρα συνεχώς εξοπλίζει το Κόσοβο. «Οι Αλβανοί στο Κόσοβο έλαβαν από την Τουρκία εκτός από τα πέντε Bayraktar TB2 και άλλα οπλικά συστήματα όπως σύγχρονους αντιαρματικούς εκτοξευτές πυραύλων, ολμοβόλα με τα πυρομαχικά τους και διάφορα άλλα όπλα τα οποία δεν πρέπει να υποτιμούνται» δήλωσε ο Μίλος Βούτσεβιτς.

Ο γενικός γραμματέας του σερβικού υπουργείου ‘Άμυνας, Νέμανια Στάροβιτς, δήλωσε ότι η Σερβία διά της διπλωματικής οδού προειδοποίησε την Άγκυρα ότι θεωρεί ανεπίτρεπτο να εξοπλίζει την Πρίστινα με πολεμικό υλικό.

Στη Σερβία προκαλεί ανησυχία το αυξημένο ενδιαφέρον που επιδεικνύει η Τουρκία για τη στρατιωτική της παρουσία στο Κόσοβο. Σε αντίθεση με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ που προσπαθούν να μειώσουν σταδιακά τη συμμετοχή τους στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη της KFOR, η Άγκυρα συνεχώς αυξάνει τη στρατιωτική της δύναμη στο Κόσοβο.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από τους 4511 στρατιώτες που υπηρετούν στη δύναμη της KFOR οι 780 προέρχονται από την Τουρκία, ενώ οι ΗΠΑ μετατοπίστηκαν στη δεύτερη θέση με 679 στρατιώτες. Από το φθινόπωρο διοικητής της KFOR αναλαμβάνει στρατηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και κατά τη διάρκεια της θητείας του, που διαρκεί ένα έτος, αναμένεται να αυξηθεί στους χίλιους ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτών στο Κόσοβο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Πούτιν προσκαλεί δυτικούς πολέμιους της woke ατζέντας να μείνουν στη Ρωσία: Βίζα σε όσους «τιμούν τις παραδοσιακές ρωσικές ηθικές αξίες»
Το «Anti-Woke-Βίζα», όπως λέγεται ανεπίσημα το πρόγραμμα των θεωρήσεων βάσει κοινών αξιών, ξεκίνησε ο πρόεδρος Πούτιν τον Αύγουστο του 2024
Φωτογραφία: ΑΠΕ ΜΠΕ
Τα τελευταία λόγια των πιλότων πριν την συντριβή του Air India - «Σταμάτησε η τροφοδοσία καυσίμων, πέφτουμε, βοήθεια»
Το προκαταρκτικό πόρισμα, που έδωσε στη δημοσιότητα η ινδική υπηρεσία έρευνας αεροπορικών δυστυχημάτων (AAIB), δεν καταλήγει σε κανένα συμπέρασμα για τα αίτια και δεν αποδίδει ευθύνες για το δυστύχημα
Συντριβή αεροπλάνου στην Ινδία
Τρεις νεκροί σε αεροπορικές επιδρομές κατά της Clan del Golfo στην Κολομβία - Πρόκειται για το μεγαλύτερο καρτέλ ναρκωτικών
«Εκτιμάται ότι εξαιτίας των τεσσάρων αεροπορικών πληγμάτων ακριβείας, έχουν εξοντωθεί περίπου 30 - 40 μέλη της Clan del Golfo», ανέφερε ο κολομβιανός υπουργός Άμυνας
Πράκτορες της Διεθνούς Οργάνωσης Εγκληματολογικής Αστυνομίας (INTERPOL) συνοδεύουν επτά πρώην μέλη των FARC της εγκληματικής οργάνωσης Clan del Golfo, κατηγορούμενη για ξέπλυμα χρήματος από ναρκωτικά