Κόσμος

Οργή της Τουρκίας για την αναστολή λειτουργίας μειονοτικών σχολείων

Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπολύει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την αναστολή λειτουργίας μειονοτικών σχολείων στη Θράκη.

Με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης, Κωνσταντίνου Μπαντίκου, 12 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον Έβρο αναστέλλουν τη λειτουργία τους από το επόμενο σχολικό έτος 2021-22.

Στην ανακοίνωση του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν διστάζει να μιλήσει ξανά για «τουρκική μειονότητα»:  «Καταδικάζουμε την απόφαση της Ελλάδας να κλείσει άλλα 12 δημοτικά σχολεία που ανήκουν στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τα μέτρα λιτότητας και τον ανεπαρκή αριθμό μαθητών».
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο έκλεισαν περισσότερα από τα μισά δημοτικά σχολεία της μουσουλμανικής μειονότητας και ο αριθμός τους μειώθηκε σε 103.
«Έτσι, έχει αποδειχθεί ότι η πολιτική της Ελλάδας να κλείσει τα δημοτικά σχολεία της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης μέσω “προσωρινής αναστολής” είναι συστηματική. Από την άλλη πλευρά, στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τα σχολεία στην Ελλάδα, έχει παρατηρηθεί ότι τα σχολεία μειονοτήτων εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής σε πολλά άρθρα και γίνονται διακρίσεις», προσθέτει.

Στη συνέχεια η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα πως με τις αποφάσεις αυτές παραβιάζει τις διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάννης και κάνει λόγο πολιτικές «καταπίεσης» στη Δυτική Θράκη στον τομέα της εκπαίδευσης.
Υποστηρίζει, δ,ε πως η ελληνική πλευρά κλείνει τα δημοτικά σχολεία με το πρόσχημα της έλλειψης μαθητών και αγνοεί τις ανάγκες για το άνοιγμα νέου μειονοτικού δευτεροβάθμιου σχολείου και παραβιάζει τα δικαιώματα εκπαίδευσης των παιδιών που ανήκουν σε μειονότητες με διάφορες δικαιολογίες.
«Καλούμε την Ελλάδα να βάλει τέλος στην πολιτική της που εισάγει διακρίσεις έναντι των μειονοτικών σχολείων, όπως φαίνεται στους τελευταίους νομικούς κανονισμούς. Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει πλέον να είναι θεατής στη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης».
Τέλος υποστηρίζει πως η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει «τον αγώνα της μειονότητας για τα δικαιώματα της και το δίκαιο» τόσο σε διμερείς επαφές όσο και σε διεθνείς πλατφόρμες.

Τα σχολεία

Αναλυτικά τα σχολεία, των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται είναι τα εξής:

1 Δημοτικό Σχολείο Λουτρού
2 Δημοτικό Σχολείο Πρωτοκκλησίου
3 Δημοτικό Σχολείο Δαδιάς
4 Δημοτικό Σχολείο Καστανεών
5 Δημοτικό Σχολείο Λεπτής
6 Νηπιαγωγείο Λουτρού
7 Νηπιαγωγείο Γονικού
8 Νηπιαγωγείο Στέρνας
9 Νηπιαγωγείο Λακκώματος
10 Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Διδυμοτείχου
11 13ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης
12 Νηπιαγωγείο Σιδηροχωρίου

Η απόφαση περιλαμβάνει αναστολή λειτουργίας σχολείων σε όλη την ΠΑΜΘ.

“Αναστολή δεν σημαίνει επ’ αόριστον λουκέτο, καθώς εάν αυξηθούν οι μαθητές, μελλοντικά δύνανται να τεθούν ξανά σε λειτουργία. Η απόφαση ελήφθη με βάση πληθυσμιακά κριτήρια και μικρή ζήτηση φοίτησης. Οι εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών θα καλύπτονται από όμορα σχολεία”, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αλαλούμ στο Ιράν με τα πυρηνικά: Ο Χαμενεΐ επιμένει πως νίκησε τον Τραμπ – Στον «αέρα» οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
Το Συμβούλιο των Φρουρών ενέκρινε το σχέδιο νόμου για τη διακοπή της συνεργασίας με τον ΔΟΑΕ - Αντιδρά Γαλλία και Γερμανία - Τι συμβαίνει με τις διαπραγματεύσεις Ιράν και ΗΠΑ για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης
Πυρηνική εγκατάσταση Φορντό - Ιράν 6
Σχέδιο «έκτακτης ανάγκης» από Χάρβαρντ και Πανεπιστήμιο Τορόντο - Φοιτητές θα σπουδάζουν στον Καναδά αν δεν ανανεωθεί η βίζα τους
Εάν υπάρξουν περιορισμοί στην έκδοση βίζας, οι αλλοδαποί φοιτητές της Σχολής Διακυβέρνησης Τζον Φ. Κένεντι του Χάρβαρντ θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη Σχολή Μανκ Διεθνών Υποθέσεων και Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο
Χάρβαρντ
CNN: Οι μυστικές συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – Οι όροι της Ουάσινγκτον για τα πυρηνικά
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ τόνισαν στο CNN ότι έχουν υποβληθεί αρκετές προτάσεις με βασική και αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση το μηδενικό εμπλουτισμό ουρανίου από το Ιράν, τον οποίο έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι χρειάζεται
Άνθρωποι περπατούν κοντά σε μια τοιχογραφία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εν μέσω της σύγκρουσης Ιράν-Ισραήλ, στην Τεχεράνη