Δευτέρα, 6 Μαΐ
17oC Αθήνα

Όσκαρ Πιστόριους: Αποφυλακίζεται και φοβάται για επιθέσεις εκδίκησης 11 χρόνια μετά τη δολοφονία της Ρίβα Στίνκαμπ

Όσκαρ Πιστόριους: Αποφυλακίζεται και φοβάται για επιθέσεις εκδίκησης 11 χρόνια μετά τη δολοφονία της Ρίβα Στίνκαμπ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο παραολυμπιονίκης των ρεκόρ Όσκαρ Πιστόριους πρόκειται να βγει από τη φυλακή με περιοριστικούς όρους, σχεδόν 11 χρόνια μετά τη δολοφονία της κοπέλας του Ρίβα Στίνκαμπ, την οποία πυροβόλησε μέσα από την πόρτα του μπάνιου την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 2013, ισχυριζόμενος αργότερα ότι την μπέρδεψε για διαρρήκτη στο σπίτι τους στην Πρετόρια.

Ο Όσκαρ Πιστόριους, 37 ετών σήμερα, καταδικάστηκε από δικαστήριο της Νότιας Αφρικής το 2016 σε 13 χρόνια και πέντε μήνες φυλάκιση. Το συμβούλιο αποφυλάκισης έχει ορίσει την αποφυλάκισή του για τις 5 Ιανουαρίου 2024 αν και ο ίδιος, ακόμα και μετά τη φυλακή, θα κοιμάται με το «ένα μάτι ανοιχτό» φοβούμενος εκδίκηση…

Μόλις αφεθεί ελεύθερος, ο Πιστόριους θα παρακολουθείται από τις αρχές έως ότου λήξει επισήμως η ποινή του «όπως όλοι οι άλλοι αποφυλακισμένοι», δήλωσε την Παρασκευή το Τμήμα Σωφρονιστικών Υπηρεσιών. Αν θέλει να μετακομίσει σπίτι ή να βρει δουλειά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πρέπει να ειδοποιήσει τον υπάλληλο της αποφυλάκισής του. Σύμφωνα με το BBC, ο Πιστόριους θα πρέπει επίσης να παρακολουθήσει θεραπευτικές συνεδρίες, όπως είπε εκπρόσωπος της οικογένειας Στέενκαμπ.

Σε μια επιστολή που διαβάστηκε στο συμβούλιο αποφυλάκισης, η μητέρα του θύματος είπε ότι δεν ήταν αντίθετη στην απελευθέρωσή του αλλά αναρωτήθηκε εάν τα «τεράστια ζητήματα θυμού» του Πιστόριους αντιμετωπίστηκαν πραγματικά στη φυλακή. Πρόσθεσε ότι θα «ανησυχεί για την ασφάλεια οποιασδήποτε γυναίκας» που έρχεται τώρα σε επαφή μαζί του.

Το θύμα ήταν 29 ετών, επιτυχημένο μοντέλο και είχε τρεις μήνες σχέση με τον Πιστόριους όταν εκείνος την πυροβόλησε τέσσερις φορές ενώ η κοπέλα ήταν στο μπάνιο του σπιτιού του στην Πρετόρια, στις 14 Φεβρουαρίου 2013.

Ο Πιστόριους, καταδικάστηκε για το φόνο το 2015 και τώρα που θα αποφυλακιστεί, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός για τη ζωή του και την ασφάλειά του, καθώς ο υπόκοσμος της Πρετόρια περιμένει να πάρει εκδίκηση για τη δολοφονία της Ρίβα. Άλλωστε ακόμα και όταν ήταν μέσα στη φυλακή ήταν πολύ προσεκτικός λόγω αυτών των φόβων. Πρόσεχε πολύ ακόμα και το φαγητό του, φοβούμενος το ενδεχόμενο να είναι δηλητηριασμένο. Για το λόγο αυτό προτιμούσε τις κονσέρβες…

Ο Πιστόριους έχει ακρωτηριασμένα τα πόδια του, από την ηλικία του ενός έτους, ωστόσο χρησιμοποιώντας πρόσθετα μέλη κατάφερε να γίνει κορυφαίος αθλητής, γνωστός ως «blade runner» και να κερδίσει πολλά χρυσά μετάλλια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Μάλιστα, αγωνίστηκε και με αθλητές χωρίς αναπηρία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.

Η δολοφονία της Ρίβα Στίνκαμπ μόλις έξι μήνες αργότερα, και οι δίκες που ακολούθησαν, κυριάρχησαν στα πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο. Τώρα, η είδηση για την αποφυλάκισή του, κάνει επίσης το γύρο του κόσμου…

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Νότιας Αφρικής, όλοι οι παραβάτες δικαιούνται να ζητήσουν αποφυλάκιση υπό όρους μόλις εκτίσουν το ήμισυ της συνολικής ποινής τους.

 

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις