Κόσμος

Ουγγαρία και Σλοβακία θέλουν διακοπή της οικονομικής βοήθειας της ΕΕ προς την Ουκρανία

Ουγγαρία και Σλοβακία τάσσονται κατά της περαιτέρω βοήθειας στην Ουκρανία από την ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Βίκτορ Όρμπαν εναντιώθηκε χθες Πέμπτη στην πρόταση η Ευρωπαϊκή Ένωση να χορηγήσει νέα βοήθεια 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, ενώ ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο επικαλέστηκε το πρόβλημα της διαφθοράς αιτιολογώντας τις δικές του επιφυλάξεις για την περαιτέρω χρηματοοικονομική στήριξη στο Κίεβο.

Κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, υπογραμμίστηκαν οι αποκλίσεις προτεραιοτήτων για το πού πρέπει να δοθεί η έμφαση του προϋπολογισμού –του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου– της ΕΕ κατά την προσεχή τετραετία.

Ο Όρμπαν επικρίθηκε από ομολόγους του για τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κίνα αυτόν τον μήνα. Αφότου ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην επικράτεια της Ουκρανίας στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022, οι περισσότεροι ηγέτες κρατών μελών της ΕΕ έχουν στην πράξη διακόψει κάθε επαφή με το Κρεμλίνο.

Τον Δεκέμβριο, η ΕΕ αναμένεται να λάβει αποφάσεις για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2017, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, που είχε ήδη βρεθεί αντιμέτωπο με μεγάλες πιέσεις εξαιτίας των έκτακτων δαπανών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε τα κράτη μέλη να κάνουν μεγαλύτερες συνεισφορές ώστε να χορηγηθεί ποσό 50 δισ. ευρώ στο Κίεβο και να αφιερωθούν επιπλέον 15 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης. Άλλη εισήγησή της προβλέπει χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας αξίας 20 δισ. ευρώ στην Ουκρανία.

Ωστόσο για τις αποφάσεις που αφορούν τον προϋπολογισμό της ΕΕ απαιτείται ομοφωνία, εμφανώς απούσα χθες.

Ο Όρμπαν ξεκαθάρισε πως η Βουδαπέστη δεν θα ταχθεί υπέρ της χορήγησης περισσότερης βοήθειας στην Ουκρανία αν δεν δει «πολύ καλά αιτιολογημένη εισήγηση». «Αυτή που έχουμε μπροστά μας δεν θα έχει αποτέλεσμα. Επομένως, για την ώρα θα την απορρίψουμε και βλέπουμε πού θα βρισκόμαστε τον Δεκέμβριο», είπε.

Οι δηλώσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού καταγράφτηκαν με φόντο τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Βουδαπέστης να εξασφαλίσει την αποδέσμευση ευρωπαϊκών κονδυλίων προοριζόμενων γι’ αυτήν στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Η εκταμίευσή τους πάγωσε εξαιτίας ανησυχιών της Κομισιόν για το σύστημα δικαιοσύνης και το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία.

«Μόνο ανθρωπιστική βοήθεια»

Ο πρωθυπουργός Φίτσο, που μετέβη στις Βρυξέλλες μια μέρα αφού ανέλαβε για τέταρτη φορά το αξίωμα στη Σλοβακία, επέμεινε πως η Μπρατισλάβα δεν θα υποστηρίζει στο εξής την Ουκρανία στρατιωτικά. «Θα επικεντρωθούμε αποκλειστικά στην ανθρωπιστική βοήθεια», τόνισε μέσω sites. Επικαλέστηκε την ενδημική διαφθορά στο Κίεβο δικαιολογώντας την άρνησή του να εγκρίνει νέα βοήθεια, σύμφωνα με δυο διπλωματικές πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Άλλες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες ωστόσο επισήμαναν απεναντίας ότι το ποσό των 50 δισεκ. ευρώ που προτάθηκε να προσφέρει στην Ουκρανία δεν αρκεί—τη θέση εξέφρασε ιδίως ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα. Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας επέμεινε ότι οι κοινές δαπάνες της ΕΕ πρέπει πέρα από τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία να προωθήσουν τη μεγέθυνση των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της υποστήριξης του Κιέβου, όμως ταυτόχρονα απαίτησε η Επιτροπή να αξιοποιήσει με πιο επαρκή τρόπο κονδύλια που υπάρχουν ήδη. «Αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι σήμερα είναι απαράδεκτο για εμάς. Ζητούμε από την Κομισιόν και άλλους θεσμούς να μελετήσουν διαθέσιμα κεφάλαιά τους που δεν αξιοποιούνται πλήρως αντί να ζητούν από κράτη μέλη μεγαλύτερες συνεισφορές».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε μετά την πρώτη ημέρα της συνόδου πως ορισμένες νέες δαπάνες μπορούν να χρηματοδοτηθούν με νέες συνεισφορές και άλλες με την αντιμετάθεση αναξιοποίητων ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Διαδηλωτές γιούχαραν τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Βανς, για την παρουσία εθνοφρουρών στην Ουάσινγκτον - Η απάντησή του στα συνθήματα
Με αφορμή το σύνθημα «Ελευθερώστε την Ουάσινγκτον», ο Τζέι Ντι Βανς έδωσε τη δική του απάντηση λέγοντας «ς ελευθερώσουμε την Ουάσιγκτον, ώστε οι νέες οικογένειες να μπορούν να περπατούν και να αισθάνονται ασφαλείς»
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς
Σοκαριστικό ατύχημα σε λούνα παρκ στην Ινδία: Παιχνίδι έπεσε αφρενάριστο από τα 15 μέτρα – 4 τραυματίες, οι 2 παιδιά
Όλοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για να λάβουν τις πρώτες βοήθειες - Ξεκίνησε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν το συγκεκριμένο παιχνίδι είχε περάσει τους ελέγχους ασφαλείας
Λούνα παρκ
Ο Τζέι Ντι Βανς θέλει η Ευρώπη να αναλάβει τις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία: Δεν πρέπει να σηκώσουν οι ΗΠΑ το βάρος
«Το Κίεβο θέλει να διασφαλίσει πως δεν θα δεχθεί ξανά εισβολή και ότι θα έχει μακροχρόνια εδαφική ακεραιότητα, η Μόσχα από την άλλη, θέλει συγκεκριμένα εδάφη» λέει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ - Νέα επίθεση της Ρωσίας σε ουκρανικά εδάφη
Ένας πυροσβέστης σβήνει καμένα αυτοκίνητα σε χώρο στάθμευσης μετά από επίθεση ρωσικού drone, εν μέσω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία
Που θα μπορούσε να γίνει η συνάντηση της συνόδου κορυφής μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο Ουκρανός πρόεδρος και ο Ρώσος ομόλογός του δεν έχουν συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο από το 2019, όταν συναντήθηκαν στο Παρίσι για να συζητήσουν το τέλος των εχθροπραξιών στην περιοχή του Ντονμπάς
Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι 2
Τριπλασιάστηκε ο αριθμός των υποσιτισμένων παιδιών στη Γάζα - «Είναι ανθρωπογενής λιμοκτονία, άμεση κατάπαυση πυρός» τονίζει ο ΟΗΕ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός, καθώς το Ισραήλ ανακοίνωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη τα αρχικά στάδια της επιχείρησης για κατάληψη της πόλης της Γάζας
Ένας γιατρός εξετάζει την Jana Ayad, ένα υποσιτισμένο Παλαιστίνιο κορίτσι, καθώς λαμβάνει θεραπεία στο πεδίο νοσοκομείο του International Medical Corps, εν μέσω της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στο Deir Al-Balah στη νότια Λωρίδα της Γάζας 6
ΝΑΤΟ: Οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων επτά χωρών συνεχίζουν στην Ουάσινγκτον τις συνομιλίες τους για την Ουκρανία
Αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα γιατί το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας δεν συζητήθηκε λεπτομερώς στην τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε νωρίτερα
ΝΑΤΟ