Κόσμος

Ουκρανία: Δεύτερη συνεχόμενη σχολική χρονιά εν μέσω πολέμου με τη Ρωσία – Έχουν καταστραφεί 3.750 σχολεία

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, περισσότεροι από 3,6 εκατ. μαθητές της Ουκρανίας ξεκινούν τη νέα χρονιά στο σχολείο εν μέσω πολέμου με τη Ρωσία. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και 400.000 εκτοπισμένα παιδιά στο εξωτερικό, τα οποία θα κάνουν μαθήματα εξ αποστάσεως, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η ουκρανική προεδρία.

«Η δεύτερη 1η Σεπτεμβρίου μετά την εισβολή πλήρους κλίμακας. Η Ρωσία προσπαθεί να κάνει τα πάντα για να καταστρέψουν το έθνος μας (…) Το έθνος έχει διατηρήσει τη δυνατότητα των παιδιών να πηγαίνουν στα ουκρανικά σχολεία», έγραψε σήμερα στο Telegram ο προσωπάρχης του προέδρου της Ουκρανίας, ο Αντρίι Γερμάκ.

Για αυτήν την έναρξη της σχολικής χρονιάς «στα σχολεία μας φοιτούν 3.623.169 παιδιά», εκ των οποίων τα 400.000 στο εξωτερικό που «παραμένουν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα», διευκρίνισε ο Αντρίι Γερμάκ, κάτι που σημαίνει ότι τα μαθήματα θα δίνονται διά ζώσης για το 44,9% των μαθητών, εξ αποστάσεως για το 24,4% και σύμφωνα με μεικτό σύστημα για το 30,7%, διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον Γερμάκ, 3.750 σχολεία έχουν καταστραφεί «από ρωσικούς πυραύλους και βόμβες» από την έναρξη της σύγκρουσης τον Φεβρουάριο του 2022.

ukraine war paidia r

Ο 6χρονος Ulas ετοιμάζει την τσάντα του για το σχολείο

Ανοίγουν τα σχολεία με «βροχή» από επιθέσεις ρωσικών drones

Όταν οι μάχες διεξάγονται στα ανατολικά και νότια της χώρας, οι μεγάλες πόλεις που βρίσκονται μακριά από τη γραμμή του μετώπου υποφέρουν τακτικά από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις ή από επιθέσεις drones.

ukraine school r

«Πρωτάκια» στη σημερινή έναρξης της σχολικής χρονιάς

Η πρωτεύουσα Κίεβο έγινε και πάλι στόχος μιας «μαζικής» επίθεσης το πρωί της Τετάρτης, η οποία άφησε πίσω της 2 νεκρούς και χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη «από την άνοιξη» από τις τοπικές στρατιωτικές αρχές.

ukraine school r

«Πρωτάκια» στη σημερινή έναρξης της σχολικής χρονιάς

Σε ορισμένες μεγάλες πόλεις, έχουν δημιουργηθεί υπόγεια καταφύγια για να επιτρέπουν στους δασκάλους να συνεχίζουν τα μαθήματά τους σε περίπτωση που σημάνουν οι σειρήνες για πιθανούς βομβαρδισμούς.

ukraine war paidia r

Εκκένωση χωριού της Ζαπορίζια λόγω βομβαρδισμών

«Οι μαθητές και οι δάσκαλοι αναγκάζονται να προσαρμοστούν σε αυτή την πραγματικότητα», έγραψε ο διοικητής του ουκρανικού στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι επίσης στο Telegram.

«Αλλά το κυριότερο είναι ότι τα παιδιά μας σπουδάζουν (…) Γιατί η γνώση και ο πολιτισμός είναι αυτά που μας διακρίνουν από τον εχθρό. Είναι οι πυλώνες στους οποίους στηρίζεται το σημερινό μέτωπο και πάνω στους οποίους θα χτιστεί το μέλλον της χώρας μας», είπε.

Ο ουκρανικός στρατός πραγματοποιεί από τις αρχές Ιουνίου μια δύσκολη αντεπίθεση στα νότια και ανατολικά της χώρας σε μια προσπάθεια να ανακαταλάβει τα εδάφη που κατέλαβαν οι δυνάμεις της Μόσχας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νεκρός ανώτατος διοικητής του Βορείου Στόλου της Ρωσίας κατά τη συντριβή του An-26 στην Κριμαία
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, η συντριβή του Antonov-26, που βρισκόταν σε υπηρεσία από το τέλος της δεκαετίας του 1960 και είχε χρησιμοποιηθεί και από αεροπορικές εταιρείες για την μεταφορά φορτίου
O Αλεξάντερ Οτροσένκο
Αποκάλυψη CNN: Το άγνωστο παρασκήνιο της διάσωσης του πιλότου από το Ιράν – Η καταστροφή των C-130 και η «μπλόφα»
Οι ιρανικές αρχές υποστήριξαν ότι τα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν από τις δυνάμεις τους, ενώ ο Τραμπ δεν έκανε αναφορά σε απώλειες, τονίζοντας ότι «κανένας Αμερικανός στρατιωτικός δεν τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε»
Τα συντρίμμια που άφησε πίσω της η επιχείρηση των ΗΠΑ / Reuters 6
Νεκρός ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των Φρουρών της Επανάστασης – Νέες ισραηλινές επιδρομές στη Βηρυτό
Διπλωμάτες των ΗΠΑ, του Ιράν και χωρών της περιοχής συζητούν πιθανή κατάπαυση του πυρός για 45 ημέρες, που θα μπορούσε να οδηγήσει στο οριστικό τέλος του πολέμου στη Μέση Ανατολή σύμφωνα με το Axios
Επιθέσεις στη Βηρυτό 7
Μπαράζ απειλών Τραμπ κατά του Ιράν: «Ο χρόνος λήγει την Τρίτη, θα σας ανατινάξουμε» αν δεν επιτευχθεί συμφωνία
Το Ιράν προειδοποιεί ότι σε περίπτωση επίθεσης κατά των υποδομών του, η Τεχεράνη θα ανταποκριθεί στοχεύοντας παρόμοιες υποδομές των ΗΠΑ, επιμένοντας ότι τέτοιες ενέργειες αποτελούν αυτοάμυνα και όχι επιλογή
Ντόναλντ Τραμπ