Κόσμος

Ουκρανία: Φοβάται εισβολή της Ρωσίας και ζητά βοήθεια από τους συμμάχους της

Η Ουκρανία κάνει λόγο για πιθανή εισβολή από τη Ρωσία και κάλεσε τους συμμάχους της να δράσουν γρήγορα για να την αποτρέψουν.

Και αυτό γιατί η Ουκρανία φοβάται πως μια επίθεση θα μπορούσε να συμβεί «εν ριπή οφθαλμού», την ώρα που οι μετακινήσεις των ρωσικών στρατιωτικών μονάδων ανησυχούν τη Δύση.

«Είναι προτιμότερο να δράσουμε τώρα, παρά αργότερα» για «να συγκρατηθεί η Ρωσία», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κούλεμπα, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με τον Κούλεμπα, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 115.000 στρατιώτες γύρω από την Ουκρανία, στην Κριμαία, τη χερσόνησο που προσάρτησε η Μόσχα το 2014 καθώς και στα εδάφη που είναι υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών. «Αυτό που βλέπουμε είναι πολύ σοβαρό.

Η Ρωσία ανέπτυξε μεγάλη στρατιωτική δύναμη κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Σε αυτήν περιλαμβάνονται άρματα, συστοιχίες πυροβολικού, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις», επέμεινε.

Υπό αυτό το πλαίσιο, μια ρωσική επίθεση θα μπορούσε να γίνει «κυριολεκτικά εν ριπή οφθαλμού», εκτίμησε ο Ουκρανός υπουργός.

Σε περίπτωση επίθεσης, η Ουκρανία «θα αντιδράσει», προειδοποίησε. «Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το έδαφός μας. Η χώρα μας έχει γίνει πολύ πιο ανθεκτική και ο στρατός μας ασύγκριτα πιο ισχυρός απ’ ότι ήταν το 2014», διαβεβαίωσε.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζουν συνεχώς ανησυχίες για τις μετακινήσεις των ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία. Η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται ότι σχεδιάζει κάποια επίθεση και κατηγορεί την Ουκρανία και τους συμμάχους της ότι πολλαπλασιάζουν τις «προκλήσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέος θάνατος μυστήριο στη Ρωσία – Νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι ο υπουργός Μεταφορών λίγο μετά την αποπομπή του από τον Πούτιν
Για «αυτοκτονία» κάνουν λόγο τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ενώ υπάρχουν υποψίες για το αν έπαιξε ρόλο η θητεία τους ως κυβερνήτης του Κουρσκ
Ρωσία - Υπουργός Μεταφορών 4