Κόσμος

Ουκρανία: Η νέα πρόταση του Ζελένσκι στον Πούτιν, οι πιέσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία και μία εκεχειρία που ποτέ δεν εφαρμόστηκε

«Το μαρτύριο της σταγόνας» με την ειρήνη στην Ουκρανία - Στη διπλωματική «σκακιέρα» ο ισχυρός Τραμπ

Βλαντιμίρ Πούτιν, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και μία εκεχειρία που όπως φαίνεται έμεινε μόνο στα χαρτιά… Και κάπου ανάμεσα στη διπλωματική σκακιέρα, ο ισχυρός Ντόναλντ Τραμπ και τα τελεσίγραφά του για ειρήνη στην Ουκρανία.

Μετά το σημερινό (20.04.25) «όχι» του Βλαντιμίρ Πούτιν για παράταση της εκεχειρίας και το μήνυμα των ΗΠΑ προς τη Ρωσία πως ο Λευκός Οίκος θα «καλωσόριζε» μία τέτοια πρωτοβουλία, η Ουκρανία φέρνει στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων μία νέα πρόταση.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προτείνει επισήμως στη Ρωσία να σταματήσει τις επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) κατά πολιτικών υποδομών για τουλάχιστον 30 ημέρες, όπως ανέφερε στο Χ ο ουκρανός πρόεδρος.

«Μέχρι αυτή την ώρα, από την αρχή της ημέρας, ο ρωσικός στρατός έχει παραβιάσει την κατάπαυση του πυρός του Πούτιν περισσότερες από δύο χιλιάδες φορές. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 67 ρωσικές επιθέσεις εναντίον των θέσεών μας σε διάφορες κατευθύνσεις, με τον μεγαλύτερο αριθμό στην κατεύθυνση Ποκρόφσκ.

Υπήρξαν συνολικά 1.355 περιπτώσεις ρωσικών βομβαρδισμών, εκ των οποίων οι 713 έγιναν με βαρύ οπλισμό. Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν επίσης drones 673 φορές» σημείωσε ο Ζελένσκι για να καταγγείλει πως «η Ρωσία απέτυχε να τηρήσει της δική της υπόσχεση για κατάπαυση του πυρός. 

«Ωστόσο, σήμερα δεν υπήρξαν συναγερμοί για αεροπορικές επιδρομές. Ως εκ τούτου, αυτή είναι μία μορφή κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε και που είναι η πιο εύκολη να παραταθεί.

Η Ουκρανία προτείνει την παύση οποιουδήποτε πλήγματος με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά πολιτικών υποδομών για περίοδο τουλάχιστον 30 ημερών, με δυνατότητα παράτασης», υποστήριξε.

Τέλος, σημείωσε πως στην περίπτωση που η Ρωσία δεν συμφωνήσει σε ένα τέτοιο βήμα, «θα είναι απόδειξη ότι σκοπεύει να συνεχίσει να κάνει μόνο αυτά που καταστρέφουν ανθρώπινες ζωές και παρατείνουν τον πόλεμο».

Το χρονικό μίας εκεχειρίας που έμεινε στα χαρτιά

Ήταν Σάββατο (20.04.25) όταν η Ρωσία, διά στόματος μάλιστα του Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε πασχαλινή εκεχειρία. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η ρωσική πλευρά θα «πάγωνε» όλες τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία αρχής γενομένης από τις 18.00 ώρα Ελλάδας και έως τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα. Την ίδια στιγμή κάλεσε το Κίεβο να τηρήσει την εκεχειρία 30 ωρών. 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι η Ουκρανία θα τηρήσει την εκεχειρία, στην περίπτωση που η Ρωσία πράξει το ίδιο. 

Η εκεχειρία κατέρρευσε υπό το βάρος εκατέρωθεν παραβιάσεων και αλληλοκατηγοριών.

Ο πρόεδρος Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ότι συνεχίζουν τις επιθέσεις παρά την κατάπαυση του πυρός για το Πάσχα που υποσχέθηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Από την πλευρά της η Μόσχα ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «απώθησαν» ουκρανικές επιθέσεις την νύχτα, με το υπουργείο Άμυνας να κάνει λόγο για επιθέσεις κατά των ρωσικών θέσεων σε περιοχές του Ντονέτσκ, οι οποίες απωθήθηκαν.

Στη συνέχεια το Κίεβο προτείνει την επέκταση της κατάπαυσης ώστε να έχει διάρκεια 30 ημερών αντί 30 ωρών.

Η απάντηση ήρθε λίγες ώρες αργότερα και ήταν αρνητική. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν έχει δώσει εντολή για την παράταση της πασχαλινής εκεχειρίας στην Ουκρανία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Της άρνησης της Ρωσίας για παράταση ακολούθησε η δυσαρέσκεια του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Λευκός Οίκος «θα καλωσόριζε» την παράταση, πέραν της Κυριακής, της πασχαλινής εκεχειρίας στην Ουκρανία το μήνυμα των ΗΠΑ προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Και τέλος, η νέα πρόταση του προέδρου της Ουκρανίας για «πάγωμα» των επιθέσεων με πυραύλους και drones κατά πολιτικών υποδομών για τουλάχιστον 30 ημέρες. 

Μία πρόταση για την οποία δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποιο σχόλιο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αλέξανδρος Δρίβας: Βρισκόμαστε σε Παγκόσμιο Πόλεμο με σιγαστήρα – Δεν μπλοφάρει ο Τραμπ
«Ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ξεκινήσει πρακτικά από την 11η Σεπτεμβρίου, απλώς γίνεται ελεγχόμενα» τονίζει στο newsit.gr ο διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Αλέξανδρος Δρίβας
Νέα ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ 8
«Το Ιράν θα υπερασπιστεί τον εαυτό του, τώρα δεν είναι ώρα για διπλωματία» λέει ο ΥΠΕΞ και μεταβαίνει το απόγευμα στη Μόσχα
«Πώς μπορεί το Ιράν να επιστρέψει σε κάτι που δεν εγκατέλειψε ποτέ, πόσο μάλλον να καταστρέψει;» υποστήριξε ο Αμπάς Αραγτσί, ο οποίος τις επόμενες ώρες θα συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί
Παγκόσμιο σοκ από το χτύπημα των ΗΠΑ στο Ιράν: Βίντεο με αμερικανική υπερβόμβα να χτυπά πυρηνική εγκατάσταση – Ισχυρές εκρήξεις και μανιτάρια φωτιάς
Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ζημιές στις εισόδους της υπόγειας πυρηνικής εγκατάστασης στο Φορντό - Σε συντονισμό με το Ισραήλ η επίθεση - Πώς οι αμερικανικές προκάλεσαν πύρινο όλεθρο
Δορυφορική φωτογραφία από το Planet Labs PBC δείχνει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις Φορντό μετά την αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ 9