Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Ουκρανία: «Η Ρωσία παίζει παιχνίδια πείνας» λέει ο Κουλέμπα

Ουκρανία: «Η Ρωσία παίζει παιχνίδια πείνας» λέει ο Κουλέμπα

Τη Ρωσία κατηγόρησε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ότι παίζει «παιγνίδια πείνας» και δήλωσε ότι δεν έχει «θέση σε κανένα διεθνές φόρουμ», απευθυνόμενος μέσω βιντεοκλήσης στους ομολόγους του στην συνάντηση των G20 που πραγματοποιείται στο Μπαλί.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει το δικαίωμα να επιτρέψει στην Ρωσία να εκβιάζει τον κόσμο με υψηλές ενεργειακές τιμές, με την πείνα και με απειλές κατά της ασφάλειας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Κρεμλίνο: Χρησιμοποιούμε μόνο ένα μικρό μέρος των στρατευμάτων μας Ουκρανία

Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει μόνο ένα μικρό μέρος των δυνατοτήτων της στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει χθες Πέμπτη, ότι η Ρωσία μόλις έχει ξεκινήσει στην Ουκρανία και προκάλεσε τη Δύση να προσπαθήσει να την νικήσει στο πεδίο της μάχης, ενώ επέμεινε ότι η Μόσχα εξακολουθεί να είναι ανοιχτή στην ιδέα ειρηνευτικών συνομιλιών.

«Οι δυνατότητες της Ρωσίας είναι τόσο μεγάλες που μόνο ένα μικρό μέρος τους έχει χρησιμοποιηθεί στην ειδική επιχείρηση» δήλωσε ο Πεσκόφ σε ενημέρωση μέσω βιντεοκλήσης προς τους δημοσιογράφους.

Οι ρωσικές δυνάμεις είναι απίθανο να εγκαταλείψουν τη νότια Ουκρανία 

Η Ρωσία θα νικήσει τις ουκρανικές δυνάμεις σε ολόκληρη την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς και είναι απίθανο να αποσυρθεί από ένα τεράστιο κομμάτι γης στη νότια ακτή της Ουκρανίας, δήλωσε στο Reuters ο Ρώσος πρεσβευτής στο Λονδίνο.

Από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους ένα μεγάλο τμήμα εδάφους στη νότια πλευρά της Ουκρανίας, πάνω από την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014, και απωθούν σιγά-σιγά τις ουκρανικές δυνάμεις από τις δυο περιοχές αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, η οποία τις έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητα κράτη.

Όταν ρωτήθηκε πώς θα μπορούσε να τελειώσει η σύγκρουση, ο Ρώσος πρέσβης Αντρέι Κέλιν δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα απωθηθούν από όλο το Ντονμπάς και ότι είναι δύσκολο να δούμε τις ρωσικές και τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις να αποσύρονται από τη νότια Ουκρανία.

«Θα απελευθερώσουμε όλο το Ντονμπάς» δήλωσε ο Κέλιν στην συνέντευξη που έδωσε στο Reuters στην κατοικία του στο Λονδίνο στην οποία ο Ουίνστον Τσόρτσιλ συζητούσε για την στρατηγική του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με τον πρεσβευτή του Ιωσήφ Στάλιν.

«Φυσικά και είναι δύσκολο να προβλέψουμε την αποχώρηση των δυνάμεων μας από το νότιο τμήμα της Ουκρανίας επειδή έχουμε ήδη την εμπειρία ότι μετά την αποχώρηση θα αρχίσουν οι προκλήσεις και όλοι θα σκοτωθούν και όλα αυτά».

Αργά ή γρήγορα, είπε ο Κέλιν, η Ουκρανία θα πρέπει να αποφασίσει : να συνάψει συμφωνία ειρήνης με την Ρωσία ή «να συνεχίσει να κατρακυλάει προς την καταστροφή».

Οι παρατηρήσεις του Ρώσου πρέσβη δίνουν μια εικόνα για την πιθανή κατάληξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, που θα είναι ουσιαστικά μια αναγκαστική διχοτόμηση με τον πρώην σοβιετικό γείτονα της Ρωσίας να έχει χάσει πάνω από το ένα πέμπτο της μετασοβιετικής επικράτειάς του.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε χθες Πέμπτη τη Δύση για επιθετικότητα δεκαετιών απέναντι στη Μόσχα και προειδοποίησε ότι αν θέλει να προσπαθήσει να νικήσει τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης είναι ευπρόσδεκτη να το προσπαθήσει, αλλά αυτό θα φέρει τραγωδία για την Ουκρανία.

«Είναι πιθανή μια κλιμάκωση; Φυσικά» είπε ο Κέλιν. «Αν οι ροές των όπλων οργανωθούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να θέσουν σε κίνδυνο την στρατηγική μας κατάσταση, την άμυνα μας, θα λάβουμε σοβαρά μέτρα εναντίον κάτι τέτοιου».

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις