Κόσμος

Ουκρανία: Με ψήφισμά του ο ΠΟΥ καταδικάζει τις ρωσικές επιθέσεις σε νοσοκομεία

Τις ρωσικές επιθέσεις σε βάρος της Ουκρανίας μεταξύ των οποίων και αυτές που είχαν στόχο υγειονομικές εγκαταστάσεις, όπως νοσοκομεία καταδίκασε με ψήφισμα η συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).  

Το ψήφισμα το ΠΟΥ υιοθετήθηκε με 80 ψήφους υπέρ και 9 κατά, ενώ 52 χώρες που απείχαν από την ψηφοφορία και 36 χώρες απούσες.

Το υποκινούμενο από τη Δύση ψήφισμα, το οποίο κατατέθηκε κατά την ετήσια συνέλευση του ΠΟΥ, καλεί επίσης για αξιολόγηση των επιπτώσεων της ρωσικής επιθετικότητας στον τομέα υγείας.

Δεν υπήρξε κάποια άμεση αντίδραση από τη Ρωσία παρότι είχε υποβάλει μια αντιπρόταση αναγνωρίζοντας την υγειονομική έκτακτη ανάγκη στην Ουκρανία, χωρίς όμως να κάνει καμία αναφορά στον δικό της ρόλο στον πόλεμο.

Το ψήφισμα απορρίθηκε άμεσα από τη συνέλευση μετά το πρώτο με 62 ψήφους έναντι 13, ενώ 61 χώρες απείχαν και 41 απουσίαζαν.

Η ένταση ήταν μεγάλη κατά το διάστημα που προηγήθηκε της διπλής ψηφοφορίας. Στη διάρκεια των ομιλιών που ήταν κρίσιμες για τη Ρωσία, ο απεσταλμένος της Μόσχας διέκοψε τη διαδικασία και ανακλήθηκε στην τάξη.

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας Σάιμον Μάνλεϊ επίσης κατηγόρησε τη Ρωσία για “παραπληροφόρηση” στη συνέλευση και ένας Ρώσος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι είχε διανείμει φυλλάδια στα οποία κατηγορούσε τις ουκρανικές δυνάμεις ότι επιτίθενται σε υγειονομικές εγκαταστάσεις σε τμήματα της χώρας που ελέγχει.

Η Μόσχα διαψεύδει συστηματικά ότι στοχοθετεί αμάχους στην αποκαλούμενη από την ίδια “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία.

Η ψηφοφορία θυμίζει την περυσινή συνέλευση, όταν επίσης είχαν κατατεθεί δύο ψηφίσματα, με εκείνο που προωθήθηκε από τις δυτικές χώρες και υιοθετήθηκε τελικώς να ψηφίζεται από 88 με 12 κατά. Όπως και φέτος οι απουσίες και οι αποχές ήταν πολλές.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ναΐμ Κάσεμ: Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ αποκλείει το ενδεχόμενο «να συνθηκολογήσει» υπό την απειλή του Ισραήλ
Ο Κάσεμ τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει πρώτα να εφαρμόσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Λίβανο, «να αποσυρθεί από τα κατεχόμενα εδάφη και να απελευθερώσει τους κρατούμενους
Ο Ναΐμ Κάσεμ
Νετανιάχου: «Απαράδεκτες» οι απαιτήσεις της Χαμάς ενόψει των συνομιλιών για τη Γάζα – «Συνεχίζονται οι προσπάθειες για ανάκτηση των ομήρων μας»
Η Χαμάς θέτει ως όρους την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, την παροχή εγγυήσεων για τη μη επανάληψη των συγκρούσεων κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων και την ανάθεση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου
Ο Έλον Μασκ, το «Κόμμα της Αμερικής» και η αναφορά στον θρίαμβο του Επαμεινώνδα στα Λεύκτρα
Ο τρόπος για να σπάσει ο ενιαίο κομματικός μηχανισμός είναι μία παραλλαγή της στρατηγικής του Επαμεινώνδα στα Λεύκτρα: «Εξαιρετικά συγκεντρωμένη ισχύς σε συγκεκριμένη τοποθεσία στο πεδίο της μάχης» λέει ο Μασκ
Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο Έλον Μασκ