Κόσμος

Ουκρανία: Μεγαλώνουν οι φόβοι για πυρηνική καταστροφή – Τους δείχνουν πώς να χρησιμοποιήσουν ιώδιο σε διαρροή ακτινοβολίας

Το ρωσικό πυροβολικό βομβάρδισε ουκρανικές πόλεις στην άλλη πλευρά του ποταμού από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη διάρκεια της νύχτας…

Αυτό δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι, αυξάνοντας την αγωνία των κατοίκων καθώς οι αναφορές για βομβαρδισμούς γύρω από τον σταθμό πυροδοτούν φόβους για μια πυρηνική καταστροφή.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν πάλι τις τελευταίες 24 ώρες την περιοχή γύρω από τον σταθμό, μόλις μία ημέρα αφότου η Μόσχα και το Κίεβο αντάλλαξαν κατηγορίες για στοχοποίηση του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης, που προκάλεσαν μεγάλη διεθνή ανησυχία.

Η ουκρανική εταιρία πυρηνικής ενέργειας Energoatom ανέφερε ότι δεν έχει οποιεσδήποτε νέες πληροφορίες για επιθέσεις στην περιοχή του σταθμού.

Το σύμπλεγμα του σταθμού, που κατελήφθη από ρωσικά στρατεύματα τον Μάρτιο αλλά ουκρανικό προσωπικό εξακολουθεί να είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του, στο νότιο μέτωπο του πολέμου, είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα ανάφλεξης στον πόλεμο που έχει μπει στον έβδομο μήνα.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης Ολεξάντρ Στάρουχ είπε στο Telegram πως οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν κτίρια κατοικιών στην κύρια πόλη της περιοχής, Ζαπορίζια, περίπου δύο ώρες με το αυτοκίνητο από τον σταθμό, και την πόλη Ορίχιβ ανατολικότερα.

Το Σάββατο, ο Στάρουχ δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση πως οι κάτοικοι έλαβαν οδηγίες πώς να χρησιμοποιήσουν ιώδιο σε περίπτωση διαρροής ακτινοβολίας.

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε τον βομβαρδισμό άλλων εννέα πόλεων στην περιοχή από την απέναντι πλευρά του ποταμού Δνείπερου από τον σταθμό στην ημερήσια αναφορά του, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε πως η αεροπορία του έπληξε μια μονάδα της Motor Sich στην περιοχή όπου επισκευάζονται ελικόπτερα.

Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτές τις αναφορές.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ είπε πως εννέα οβίδες που εκτόξευσε το ουκρανικό πυροβολικό σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις έπεσαν στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού.

“Αυτή τη στιγμή, τεχνικό προσωπικό παρακολουθεί συνεχώς την τεχνική κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό και διασφαλίζει τη λειτουργία του. Η κατάσταση από άποψη ακτινοβολίας στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού παραμένει κανονική”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Τα Ηνωμένα Έθνη και το Κίεβο έχουν ζητήσει την αποχώρηση στρατιωτικού εξοπλισμού και προσωπικού από τον σταθμό προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα είναι στόχος.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις μετέτρεψαν τον σταθμό σε στρατιωτική βάση, θέτοντας όλη την ήπειρο σε κίνδυνο, και πως δεν έχουν καμιά δουλειά εκεί.

“Ο ρωσικός στρατός πρέπει να φύγει από τον σταθμό”, έγραψε στο Twitter.

Στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας, ουκρανικές δυνάμεις σταμάτησαν την τελευταία απόπειρα των Ρώσων να προωθηθούν στην πόλη Σλοβιάνσκ, ανέφερε ο στρατός του Κιέβου στην ημερήσια αναφορά του.

Οι υπερασπιστές της περιοχής ματαίωσαν τις προσπάθειες των Ρώσων να προωθηθούν γύρω από τη στρατηγική πόλη Μπαχμούτ προκειμένου να διευρύνουν τον έλεγχο στην περιφέρεια του Ντονμπάς μετά την κατάληψη από τη Μόσχα του Σεβεροντονέτσκ και του Λισιτσάνσκ πριν από μερικές εβδομάδες, ανέφερε ο στρατός. Σύμφωνα με τους περιφερειακούς κυβερνήτες, οι πόλεις Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ στην επαρχία Ντονέτσκ βομβαρδίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας από τις ρωσικές δυνάμεις, όμως δεν υπάρχουν πληροφορίες για νέες απώλειες.

Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτές τις αναφορές.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γερμανία: Έτοιμη να χρηματοδοτήσει πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 500 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία
Το Βερολίνο, σε συνεργασία με εταίρους του ΝΑΤΟ, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για ένα από τα πρώτα ολοκληρωμένα πακέτα στήριξης προς το Κίεβο, με έμφαση στην αντιαεροπορική άμυνα
Γερμανικά τεθωρακισμένα Leopard και Puma
Πολωνία: Ο Τουσκ καλεί την Ευρώπη να πείσει τον Τραμπ ότι «κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη Ρωσία»
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας προειδοποιεί για την πρόθεση της Μόσχας να μειώσει την στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και ζητά μια ενωμένη συμμαχία απέναντι στο Κρεμλίνο
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ
Ανάλυση Politico: Οι Ευρωπαίοι αισιόδοξοι αλλά επιφυλακτικοί μετά την ανταλλαγή απόψεων με τον Τραμπ για κατάπαυση του πυρός
Το Βερολίνο και το Παρίσι ελπίζουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο παραμένει αβεβαιότητα για τις πραγματικές του προθέσεις
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς
Συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στην Αλάσκα: Στην αεροπορική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον θα βρεθούν οι δύο ηγέτες
Στην αεροπορική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον κοντά στο Άνκορατζ θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ
CBS: Αναφορές για αναζήτηση τοποθεσίας για τριμερή σύνοδο Τραμπ – Πούτιν – Ζελένσκι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει ήδη πιθανούς χώρους για μια συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Βρετανία: Ο υπουργός Εξωτερικών κινδυνεύει με πρόστιμο επειδή ψάρεψε χωρίς άδεια μαζί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Ο Ντέιβιντ Λάμι παραδέχθηκε «διοικητική παράλειψη» μετά από ψάρεμα με τον Τζέι Ντι Βανς – ενδέχεται να του επιβληθεί πρόστιμο 2.500 λιρών
Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς ψαρεύει με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμ