Κόσμος

Ουκρανία: Πάνω από 49.000 άνδρες έχουν συλληφθεί ως φυγόστρατοι που προσπαθούσαν να φύγουν από τη χώρα

Το σύστημα στρατολόγησης σημαδεύτηκε από σκάνδαλα και θεωρείται γενικά αναποτελεσματικό, διεφθαρμένο και άδικο

«Πονοκέφαλο» προκαλούν στο Κίεβο τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα (21.05.2025) η συνοριοφυλακή, σύμφωνα με τα οποία πάνω από 49.000 άνδρες έχουν συλληφθεί στην Ουκρανία επειδή επιχείρησαν να φύγουν από τη χώρα περνώντας παράνομα τα σύνορα.

Αφού επιβλήθηκε ο στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία το 2022 εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, χιλιάδες άνδρες θέλησαν να διαφύγουν στο εξωτερικό για να γλιτώσουν την επιστράτευση.

Οι Ουκρανοί άνδρες ηλικίας από 18 έως 60 ετών απαγορεύεται να φύγουν από τη χώρα – πλην κάποιων εξαιρέσεων. Όσοι θέλουν να γλιτώσουν από τη στρατολόγηση περνούν παράνομα τα σύνορα, μερικές φορές διακινδυνεύοντας τη ζωή τους.

«Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, περίπου 45.000 Ουκρανοί πολίτες, άνδρες ηλικίας από 18 έως 60 ετών, συνελήφθησαν από την Εθνική Υπηρεσία Συνοριοφυλάκων» ενώ προσπαθούσαν να φύγουν κρυφά από τη χώρα, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπός της, Αντρίι Ντεμτσένκο.

Εξάλλου, «περίπου 4.000» συνελήφθησαν επειδή επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα μέσω νόμιμων διαβάσεων αλλά έχοντας στην κατοχή τους πλαστά έγγραφα.

Οι περισσότεροι από τους Ουκρανούς που προσπαθούν να φύγουν περνούν από την Υπερκαρπαθία, μια ορεινή, δασώδη περιοχή στα σύνορα με τη Ρουμανία και την Ουγγαρία που εδώ και πολύ καιρό ήταν χώρος διακίνησης διαφόρων λαθραίων προϊόντων.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, το Κίεβο προσπαθεί να καταπολεμήσει τα δίκτυα των παράνομων διακινητών. Τον Ιανουάριο, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έκανε περίπου 600 έρευνες για να συλλάβει εκείνους που βοήθησαν «εκατοντάδες άνδρες» να περάσουν τα σύνορα.

Το σύστημα στρατολόγησης στην Ουκρανία, που σημαδεύτηκε από σκάνδαλα, επικρίνεται δριμύτατα και θεωρείται γενικά αναποτελεσματικό, διεφθαρμένο και άδικο.

Εξαιτίας των σκανδάλων, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καθαίρεσε το 2023 όλους τους τοπικούς αξιωματούχους που ήταν αρμόδιοι για τη στρατολόγηση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
3 νεκροί και πάνω από 20 τραυματίες από τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία - Χωρίς ρεύμα το Χάρκοβο
Η ουκρανική πολεμική αεροπορία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν 165 drones, εκ των οποίων τα 135 αναχαιτίστηκαν από τα συστήματά της αντιαεροπορικής άμυνας
Πόλεμος στην Ουκρανία
FT: Οι ΗΠΑ ζητούν από την Ουκρανία το Ντονμπάς ως αντάλλαγμα για τις εγγυήσεις ασφαλείας
Θετική η Ουάσιγκτον να στείλει στο Κίεβο περισσότερο στρατιωτικό υλικό στην περίπτωση που δεχθεί να αποσύρει τα στρατεύματά της από τους τομείς ουκρανικών ανατολικών περιφερειών που ελέγχει
Βολοντίμιρ Ζελενσκι / Ντόναλντ Τραμπ
Ο Τραμπ αποσύρει από τη Μινεάπολη τους πράκτορες της ICE μετά τον θάνατο του Άλεξ Πρέτι – Ξεχειλίζει η οργή από τους διαδηλωτές
Η αμερικανική κυβέρνηση ρίχνει το φταίξιμο στον Άλεξ Πρέτι, όπως έκανε και με τον θάνατο της Ρενέ Γκουντ - Αντιδρούν Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί με την πολιτική του Τραμπ
Πράκτορες ICE