Κόσμος

Ουκρανία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας λόγω Ζελένσκι

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Γκρόισμαν ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται από το αξίωμά του, επικαλούμενος τις διαφωνίες του με τον νέο πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

“Αποφάσισα να παραιτηθώ αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης”, είπε στους δημοσιογράφους ο Γκρόισμαν. Στην ομιλία του νωρίτερα σήμερα, στην τελετή της ορκωμοσίας του, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε τη διάλυση του κοινοβουλίου και κάλεσε τους υπουργούς να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, αν και η νομοθεσία δεν υποχρεώνει την κυβέρνηση να παραιτηθεί παρά μόνο μετά τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών.

Με βάση το Σύνταγμα, το κοινοβούλιο έχει την αρμοδιότητα να ορίσει τον πρωθυπουργό. Ο Ζελένσκι όμως δεν έχει κοινοβουλευτική ομάδα που θα του επέτρεπε να σχηματίσει μια κυβέρνηση πιστή στον ίδιο, τουλάχιστον μέχρι να διεξαχθούν εκλογές.

“Όταν εξελέγη ο νέος πρόεδρος, πρότεινα στον πρόεδρο και στο κοινοβούλιο (…) να καθορίσουμε μια νέα ημερήσια διάταξη και να αρχίσουμε να λαμβάνουμε αποφάσεις που θα καταστήσουν πιο ισχυρή την Ουκρανία. Ο πρόεδρος επέλεξε έναν άλλο δρόμο και θεωρώ ότι με τη διακήρυξή του αναλαμβάνει όλη την ευθύνη απέναντι στις απειλές” με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα”, είπε ο Γκρόισμαν, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Ζελένσκι, ένας πρώην κωμικός ηθοποιός χωρίς καμία πολιτική εμπειρία, ορκίστηκε νέος πρόεδρος σήμερα το πρωί, δηλώνοντας ότι βασικός στόχος του είναι να επιτύχει μια εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πύρινη κόλαση» σε αποθήκη πυροτεχνημάτων στην Καλιφόρνια, επτά αγνοούμενοι - Η στιγμή των εκρήξεων
Συγγενείς αγνοουμένων δεν έκρυψαν την οργή τους, κατηγορούν τους πυροσβέστες πως δεν «επικεντρώνονται στους ανθρώπους που παγιδεύτηκαν μέσα στην αποθήκη και πιθανόν σκοτώθηκαν»
Εκρήξεις σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στην Καλιφόρνια
«Χαστούκι» σε Τραμπ από δικαστή: Μετανάστες που έχουν μπει παράνομα στις ΗΠΑ μπορούν να ζητήσουν άσυλο
«Τίποτα στον νόμο για τη μετανάστευση και την υπηκοότητα, ή στο Σύνταγμα, δεν δίνει στον πρόεδρο ή αντιπροσώπους του τις υπερβολικές εξουσίες που επικαλείται στη διακήρυξη και στις οδηγίες για την εφαρμογή της», αναφέρει ο δικαστής
Μετανάστες
Τραμπ εκτός ελέγχου: Οι σκοταδιστικές απειλές εκτέλεσης μεταναστών στο «Alligator Alcatraz» και ο Λευκός Οίκος ως τσιφλίκι
Από το βίντεο AI με το όραμά του για το «Αλκατράζ με αλιγάτορες: Για να κάνουμε την Αμερική ασφαλή ξανά», που ανέβηκε στον επίσημο λογαριασμό του Λευκού Οίκου στο Twitter
Ντόναλντ Τραμπ
4