Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Ουκρανία: Προς διακοπή διπλωματικών σχέσεων με την Τεχεράνη λόγω των επιθέσεων με ιρανικά drones στο Κίεβο

Ουκρανία: Προς διακοπή διπλωματικών σχέσεων με την Τεχεράνη λόγω των επιθέσεων με ιρανικά drones στο Κίεβο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας γνωστοποίησε σήμερα ότι υπέβαλε πρόταση στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για διακοπή των διπλωματικών σχέσεων του Κιέβου με την Τεχεράνη, εξαιτίας της προμήθειας όπλων του Ιράν στη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία έχει αποδώσει τόσο τις επιθέσεις της 10ης Οκτωβρίου στο Κίεβο, όσο και τις χθεσινές, σε drones-καμικάζι τύπου Shahed-136, που – πάντα κατά την ουκρανική πλευρά – προμήθευσε η Τεχεράνη στη Μόσχα.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Τεχεράνη φέρει απόλυτη ευθύνη για καταστροφές στην Ουκρανία.

«Η Τεχεράνη φέρει απόλυτη ευθύνη για την καταστροφή των σχέσεων με την Ουκρανία», είπε ο Κουλέμπα σε συνέντευξη Τύπου. «Υποβάλλω στον πρόεδρο της Ουκρανίας πρόταση για διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν».

Ο ίδιος τόνισε ότι παρότρυνε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν «για τη βοήθεια που παρέχει στη Ρωσία να σκοτώνει Ουκρανούς».

«Οι αυστηρές κυρώσεις κατά του Ιράν είναι ιδιαίτερα σημαντικές αυτή τη στιγμή, καθώς γινόμαστε μάρτυρες αναφορών για τις προθέσεις του Ιράν να δώσει στη Ρωσία βαλλιστικούς πυραύλους που θα χρησιμοποιηθούν εναντίον Ουκρανών», είπε.

«Οι ενέργειες του Ιράν είναι απεχθείς και δόλιες. Δεν θα υποφέρουμε από αυτές, γιατί όλες αυτές οι ενέργειες έγιναν ενώ το Ιράν μας είπε ότι δεν υποστηρίζει τον πόλεμο και δεν θα στηρίξει καμία από τις πλευρές δίνοντας όπλα».

Επιπλέον ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε πως θα ζητήσει επίσημα από το Ισραήλ – «ορκισμένο» εχθρό του Ιράν – άμεσες προμήθειες αντιαεροπορικής άμυνας και συνεργασία στον τομέα.

«Σήμερα, θα σταλεί σημείωμα στο Ισραήλ με αίτημα να παρασχεθούν άμεσα στην Ουκρανία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και να ξεκινήσει συνεργασία υψηλής ποιότητας για την παροχή στην Ουκρανία κατάλληλων τεχνολογιών», είπε ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

Νωρίτερα σήμερα, ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γκίντεον Σάαρ, δήλωσε στον κρατικό σταθμό Army Radio: «Η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία δεν περιλαμβάνει οπλικά συστήματα και οπλισμό – και δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε αυτή τη θέση».

Ενώ το Ισραήλ έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έχει παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στο Κίεβο, δεν έχει χορηγήσει στρατιωτική υποστήριξη, επικαλούμενο ανησυχία για τη συνεχιζόμενη συνεργασία που έχει με τη Μόσχα για τη Συρία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις