Κόσμος

Ουκρανία: Σφοδρές συγκρούσεις στο ανατολικό μέτωπο – Συνεχίζεται η προέλαση στο Κουρσκ

Μία και πλέον εβδομάδα μετά την εισβολή της στην Ρωσία, η Ουκρανία ανέφερε σήμερα (15.08.2024) πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ρωσική στρατιωτική πίεση υποχωρεί κατά μήκος του ανατολικού μετώπου εντός των συνόρων της. 

Η Ουκρανία, κάνει λόγο για τις σφοδρότερες μάχες με τη Ρωσία εδώ και εβδομάδες κοντά στο Ποκρόβσκ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του στρατού Ντμίτρο Λικόβιι είπε ότι η Ρωσία έχει μετακινήσει ορισμένα στρατεύματα από τον κατεχόμενο ουκρανικό νότο σε άλλες περιοχές, όμως αυτό δεν συνιστά προς το παρόν μία μεγάλη αναδιάταξη.

«Δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές αλλαγές στο μέγεθος των δυνάμεων και ο αριθμός του στρατιωτικού προσωπικού δεν έχει αλλάξει αρκετά ώστε να υποδείξει οποιαδήποτε αλλαγή ή εξασθένιση… των εχθροπραξιών», επισήμανε ο Ουκρανός αξιωματικός σε δηλώσεις του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο Σερχίι Τσεχότσκιι, ένας αξιωματικός της 59ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, δήλωσε πως δεν υπάρχει χαλάρωση στη ρωσική πίεση στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, όπου η Ρωσία έχει επικεντρώσει τις επιθέσεις της εδώ και μήνες.

«Ο εχθρός, παρά τα όσα συμβαίνουν στο έδαφος της Ρωσίας, συνεχίζει να διατηρεί τον όγκο των στρατευμάτων του σε αυτήν την κατεύθυνση και προσπαθεί να καταγράψει επιτυχίες», είπε ο Τσεχότσκιι στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει όλες τις διαθέσιμες εφεδρικές δυνάμεις τους στο ανατολικό Ντονέτσκ και έχουν «πραγματικά πιέσει» την Ουκρανία εκεί, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη 58 μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Κιέβου και της Μόσχας στο μέτωπο κοντά στην πόλη Ποκρόβσκ, που βρίσκεται υπό τον ουκρανικό έλεγχο, οι περισσότερες που έχουν αναφερθεί στο πλαίσιο μίας μονάχα ημέρας αυτόν τον μήνα.

Συνεχίζεται η ουκρανική προέλαση στο Κουρσκ

Οι αρχές στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ αποφάσισαν να απομακρύνουν τους κατοίκους από την περιοχή Γκλούσκοφ, δήλωσε ο ασκών χρέη κυβερνήτη Αλεξέι Σμιρνόφ, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται στη συνοριακή περιοχή. 

Ο τομέας της περιφέρειας που συνορεύει με την Ουκρανία έχει πληθυσμό περίπου 20.000 κατοίκων. Ο Σμιρνόφ δήλωσε μέσω Telegram ότι η αστυνομία και άλλα κυβερνητικά σώματα θα συντονίσουν τη διαδικασία εσπευσμένης απομάκρυνσης.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε, χθες Τετάρτη, ότι οι δυνάμεις της συνεχίζουν την προέλαση στο ρωσικό έδαφος και ότι προωθήθηκαν σε βάθος ενός και δύο χιλιομέτρων προς διάφορες κατευθύνσεις στην περιφέρεια Κουρσκ από την αρχή της ημέρας, καθώς και ότι τα στρατεύματά της ολοκλήρωσαν την εκκαθάριση της ρωσικής πόλης Σούτζα από τις δυνάμεις της Μόσχας.

Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, έχουν απομακρυνθεί εσπευσμένα σχεδόν 200.000 άνθρωποι αφότου άρχισε η ουκρανική επιχείρηση την 8η Αυγούστου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Μπέλγκοροντ

Το ρωσικό υπουργείο αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ομοσπονδιακό επίπεδο την περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με το Κουρσκ, δήλωσε ο επικεφαλής του υπουργείου Αλεξάντερ Κουρενκόφ. 

«Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει περίπλοκη και τεταμένη. Ως αποτέλεσμα των τρομοκρατικών επιθέσεων από ουκρανικές ένοπλες ομάδες στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, κατοικίες και εγκαταστάσεις υποδομών υπέστησαν ζημιές, υπάρχουν νεκροί και τραυματισμένοι πολίτες», δήλωσε ο ίδιος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιράν: «Οι ΗΠΑ έχουν “βουλιάξει” στον πόλεμο, ψάχνουν να σώσουν τα προσχήματα» – «Θρίλερ» με τις διαπραγματεύσεις στο Πακιστάν
Μέσω των Πακιστανών αξιωματούχων οι «συνομιλίες» ΗΠΑ και Ιράν - Εντός των επόμενων ωρών φτάνουν στο Ισλαμαμπάντ Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ
Τεχεράνη
Ολονύχτιο σφυροκόπημα της Ρωσίας στην Ουκρανία με νεκρούς και τραυματίες - Θραύσματα drones έπεσαν στη Ρουμανία
Πάνω από 660 drones και πυραύλους εκτόξευσε η Ρωσία κατά τη διάρκεια της νύχτας - Ζημιές σε πυλώνα ηλεκτροδότησης και σε σπίτι στη Ρουμανία από τα θραύσματα του ρωσικού drone
REUTERS
NYT: Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ παραμένει τραυματισμένος και κλεισμένος σε καταφύγιο – Τον φροντίζει προσωπικά ο Πεζεσκιάν
Φέρεται πως έχει κάνει ήδη πάνω από 4 χειρουργεία και αναμένεται να προχωρήσει σε πλαστική και τοποθέτηση προσθετικού μέλους - Για την ασφάλειά του, έχει μοιράσει ευθύνες και αρμοδιότητες σε κορυφαίους στρατηγούς
Μοτζταμπά Χαμενεΐ
Το Ιράν διαψεύδει ότι έχει προγραμματίσει συνάντηση με Αμερικανούς απεσταλμένους στο Πακιστάν
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, σε ανάρτησή του έγραψε ότι θα επισκεφθεί το Πακιστάν, το Ομάν και τη Ρωσία, για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις ενώ δεν κάνει καμία αναφορά για επαφές του με Γουίτκοφ και Κούσνερ
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί