Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Παίζει πάλι το «χαρτί των σιτηρών» η Ρωσία – «Δεν ξέρουμε αν θα παραταθεί η συμφωνία για τις εξαγωγές»

Παίζει πάλι το «χαρτί των σιτηρών» η Ρωσία – «Δεν ξέρουμε αν θα παραταθεί η συμφωνία για τις εξαγωγές»

Η Ρωσία δεν χάνει ευκαιρία να «θυμίσει» στην Δύση αλλά και στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες πως «κρατάει τα κλειδιά» της ευμάρειάς τους, όπως για παράδειγμα μέσω των ουκρανικών σιτηρών ή των ρωσικών υδρογονανθράκων.

Έτσι η Ρωσία σήμερα επανέφερε το θέμα των σιτηρών, η έλλειψη των οποίων από την αγορά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα αφενός να εκτιναχθούν οι τιμές και αφετέρου να αντιμετωπίσουν πολλές χώρες τον κίνδυνο της επισιτιστικής κρίσης.

Όπως υποστήριξε η Μόσχα, δεν τηρούνται οι διατάξεις της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας που διευκολύνει τις ρωσικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων και ότι η Μόσχα δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση σχετικά με το αν η συμφωνία θα πρέπει να παραταθεί.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Δύση δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα για τον μετριασμό των κυρώσεων στις ρωσικές βιομηχανίες υλικοτεχνικών υποδομών(logistics), πληρωμών και ασφάλισης, ώστε να διευκολυνθούν οι ρωσικές εξαγωγές.

Η συμφωνία, που συνήφθη τον Ιούλιο για 120 ημέρες, πρόκειται να λήξει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις