Κόσμος

Παναμάς – Σκάνδαλο Οντεμπρέχτ: Δύο γιοι του πρώην προέδρου θα εκδοθούν στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ αναμένεται να εκδοθούν οι δύο γιοι του πρώην προέδρου του Παναμά, Ρικάρδο Μαρτινέλι, για το σκάνδαλο Οντεμπρέχτ. Το δικαστήριο της Γουατεμάλας, όπου έχουν προφυλακιστεί οι δύο γιοι του Μαρτινέλι, έδωσε το οριστικό πράσινο φως και για τον δεύτερο γιο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρικάρδο Αλμπέρτο Μαρτινέλι Λινάρες, 42 ετών από τον Παναμά, συναίνεσε ενώπιον δικαστηρίου στην έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για εμπλοκή στο σκάνδαλο και συγκεκριμένα για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Το πράσινο φως για την έκδοση του αδελφού του Λουίς Ενρίκε δόθηκε τον Μάιο.

«Θα ήθελα να εκφράσω την απόφασή μου να αποδεχθώ τη διαδικασία έκδοσης και να ζητήσω από το δικαστήριο να φέρει σε πέρας τις απαιτούμενες τυπικές διαδικασίες ώστε να λάβει χώρα το ταχύτερο δυνατόν», δήλωσε ενώπιον της έδρας ο Ρικάρδο Αλμπέρτο Μαρτινέλι.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, αποποιήθηκε το δικαίωμά του να συνεχίσει να καταθέτει προσφυγές εναντίον της διαδικασίας έκδοσης, που βρισκόταν σε εξέλιξη μετά τη σύλληψη των δύο αδελφών την 6η Ιουλίου 2020 στο αεροδρόμιο της Γουατεμάλας, καθώς προσπαθούσαν να επιστρέψουν στον Παναμά με ιδιωτικό αεροσκάφος που εκτελούσε πτήση ανθρωπιστικής φύσης.

Το δικαστήριο διαπίστωσε πως δεν υφίσταται πια κανένα εμπόδιο για να προχωρήσει η έκδοση και η διαδικασία βρίσκεται πλέον στη διακριτική ευχέρεια του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι ΗΠΑ υπέβαλαν στη Γουατεμάλα αίτημα έκδοσης των δύο αδελφών έπειτα από αξίωση της αμερικανικής δικαιοσύνης, που τους κατηγορεί ότι ενέχονταν στο κύκλωμα διαφθοράς της βραζιλιάνικης κατασκευαστικής Οντεμπρέχτ, η οποία είχε μοιράσει «πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες σε αξιωματούχους της παναμαϊκής κυβέρνησης», ώστε να εξασφαλίσει σε αντάλλαγμα κρατικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με την αμερικανική δικαιοσύνη, ενέχονται στη μεταφορά 28 εκατ. δολαρίων σε μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε ονόματα εταιρειών – φαντασμάτων.

Ο πρώην πρόεδρος Μαρτινέλι είναι και ο ίδιος αντιμέτωπος με κατηγορίες για το σκάνδαλο της Οντεμπρέχτ. Μολαταύτα ο πρώην αρχηγός του κράτους, που διατηρεί μια ορισμένη δημοφιλία, έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει την επανεκλογή του στο ανώτατο αξίωμα της χώρας του στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Ο Παναμάς διεκδικεί επίσης την έκδοση των αδελφών Μαρτινέλι, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για άλλη υπόθεση διαφθοράς.

Το σκάνδαλο Οντεμπρέχτ σάρωσε ηγέτες και πολιτικά κόμματα σε αρκετά κράτη της Λατινικής Αμερικής. Πρώην ηγετικά στελέχη της γιγάντιας βραζιλιάνικης κατασκευαστικής εταιρείας έχουν παραδεχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης πως μοίραζαν παρανόμως δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες για να εξασφαλίζουν τις αναθέσεις κρατικών συμβάσεων για την εκτέλεση δημοσίων έργων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Πολωνία ανακοίνωσε ελέγχους στα σύνορα με Γερμανία και Λιθουανία από τις 7 Ιουλίου – «Στόχος να περιορίσουμε τις μεταναστευτικές ροές» λέει ο Τουσκ
Η απόφαση της Βαρσοβίας ακολουθεί την πρόσφατη ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων εκ μέρους της Γερμανίας, η οποία επιβλήθηκε αφότου ανέλαβε καθήκοντα το Μάιο η νέα γερμανική κυβέρνηση υπό τον Φρίντριχ Μερτς
Γερμανοί αστυνομικοί στα σύνορα με την Πολωνία
Η Γερμανία «φλέγεται» από τον καύσωνα – Χτύπησε 38άρια ο υδράργυρος, σε συναγερμό για δασικές πυρκαγιές
Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν επίσης για υψηλά επίπεδα υγρασίας τη νύχτα, ενώ οι ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας έχουν κηρυχθεί στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου για δασικές πυρκαγιές
Γυναίκα φορά καπέλο για να προστατευτεί από τον ήλιο στο Βερολίνο