Κόσμος

Παντοάν: Το ιταλικό τραπεζικό σύστημα δεν περνά συστημική κρίση

«Το ιταλικό τραπεζικό σύστημα δεν διέρχεται συστημική κρίση κι ούτε αποτελεί πηγή ευάλωτων καταστάσεων» για άλλους τομείς της ιταλικής οικονομίας, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιέρ Κάρλο Πάντοαν σε ομιλία του στο ιταλικό κοινοβούλιο σήμερα.

Σύμφωνα με τον Πάντοαν, οι πρόσφατοι έλεγχοι αντοχής (stress tests) των τραπεζών «επιβεβαίωσαν την ανθεκτικότητα του ιταλικού τραπεζικού συστήματος» ενώ εντόπισε, ως αίτια προβλημάτων, διάφορα φαινόμενα: την οικονομική κρίση, την έλλειψη διαρθρωτικής ευελιξίας για την οποία δεν επιλήφθηκε η πολιτική ηγεσία, σε κάποιες περιπτώσεις λάθη των τραπεζικών ιθυνόντων και σε κάποιες άλλες την παράνομη δράση ορισμένων ιθυνόντων.

Ο Πιέρ Κάρλο Πάντοαν πρόσθεσε ότι πρέπει να απορροφηθούν τα κόκκινα δάνεια για να αυξηθεί η χορήγηση πιστώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και για να μειωθεί το κόστος τους, «αν και για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής θα χρειασθεί κάποιο χρονικό διάστημα».

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας υπενθύμισε σχετικά ότι η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι έχει δημιουργήσει το ειδικό ταμείο επενδύσεων Atlante για τη στήριξη των τραπεζών στις αυξήσεις κεφαλαίου τους και για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των κόκκινων δανείων.

«Το ταμείο αυτό αποτελεί μια ευκαιρία και κάθε τράπεζα είναι ελεύθερη να αποφασίσει αν θέλει να επωφεληθεί της δυνατότητας» να το αξιοποιήσει, κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του ιταλού πρωθυπουργού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το τελευταίο βίντεο – μήνυμα του Φρανκ Κάπριο, του «πιο καλού δικαστή στον κόσμο» στις ΗΠΑ: «Να με θυμάστε στις προσευχές σας»
Εμβληματική μορφή συμπόνιας στις Ηνωμένες Πολιτείες, συγκίνησε εκατομμύρια ανθρώπους – Την παραμονή του θανάτου του σε ηλικία 88 ετών απηύθυνε ένα τελευταίο κάλεσμα στους θαυμαστές του
Ο δικαστής Φρανκ Κάπριο
Ο μαζικός τουρισμός «χτυπά» και την Ανταρκτική – Ο οικολογικός κίνδυνος και η ταχύτερη τήξη των πάγων
Η τελευταία παρθένα περιοχή του πλανήτη αποδυναμώνεται – Έρευνα προειδοποιεί για τον αυξανόμενο αντίκτυπο των επισκεπτών και των επιστημονικών αποστολών, που επιταχύνουν την τήξη των πάγων
Φωτογραφία αρχείου
Πώς ο ένας γαμπρός του Τραμπ εξαπάτησε τον άλλον για να αγοράσει πολυτελές γιοτ που βρίσκεται στο Πέραμα
Σύμφωνα με τους NYT o σύζυγος της Τίφανι Τραμπ έστησε επιχείρηση με τον ξάδερφό του και έπεισε τον μπατζανάκη του και σύζυγο της Ιβάνκα να αγοράσει ημιτελές γιοτ που βρίσκεται στην Ελλάδα για 2,5 εκ. δολάρια, ένα υπέρογκο ποσό πάνω από την πραγματική του αξία
Η Τίφανι Τραμπ, στην πρώτη σειρά δεξιά, και ο σύζυγός της Μάικλ Μπούλος, η Ιβάνκα Τραμπ, στην πρώτη σειρά στο κέντρο, και ο σύζυγός της Τζάρετ Κούσνερ 1