Κόσμος

Παρίσι: Γιουγκοσλαβικά τα όπλα των τζιχαντιστών

Κάποια από τα Καλάσνικοφ που χρησιμοποίησαν οι τζιχαντιστές τρομοκράτες κατά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου ήταν γιουγκοσλαβικής κατασκευτής. Το επιβεβαίωσε ο διευθυντής της βιομηχανίας όπλων «Ζάσταβα» στο Κραγκούγεβατς, Μιλόικο Μπρζάκοβιτς.

«Από τον έλεγχο των σειριακών αριθμών που φέρουν εφτά-οχτώ όπλα που χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες προκύπτει ότι κατασκευάστηκαν στο Κραγκούγεβατς» αναφέρει στη δήλωση του ο Μπρζάκοβιτς. Διευκρινίζει ότι πρόκειται για την γιουγκοσλαβική εκδοχή του σοβιετικού αυτόματου πυροβόλου όπλου ΑΚ-47 (Καλάσνικοφ) που χρησιμοποιούσε ο γιουγκοσλαβικός στρατός.

Ο Μιλόικο Μπρζάκοβιτς αναφέρει, επίσης, ότι ένας μεγάλος αριθμός απ τα όπλα αυτά μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας πέρασαν στην κατοχή των ενόπλων δυνάμεων των νέων κρατών που ιδρύθηκαν.

Ο καθηγητής της Σχολής εθνικής Άμυνας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, Ζόραν Ντράγκισιτς, σε συνέντευξη του στο πρακτορείο ειδήσεων «Τανγιουγκ», επισημαίνει ότι τα όπλα ΑΚ-47 είχαν στις αποθήκες οπλισμού της Παλλαϊκής Άμυνας όλες οι δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας ενώ εξάγονταν και σε πενήντα χώρες του κόσμου.

Επίσης την δεκαετία του ΄90, όταν η Γιουγκοσλαβία βρισκόταν στη δίνη του πολέμου, το ΑΚ-47 ήταν ένα από τα βασικά όπλα που διακινούσαν παράνομα οι λαθρέμποροι. Συνεπώς, συμπεραίνει ο Ντράγκισιτς, οι δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι θα μπορούσαν να είχαν προμηθευτεί τα γιουγκοσλαβικά Καλάσνικοφ από οπουδήποτε και όχι απαραίτητα από τη Σερβία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Πάπας Λέων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του: «Αναθέτουμε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο στον Πρίγκιπα της Ειρήνης» – Η αναφορά του στη Γάζα και τους πρόσφυγες
«Πώς να μην θυμηθούμε τις σκηνές της Γάζας, οι οποίες εδώ και πολλές εβδομάδες είναι εκτεθειμένες στην βροχή, στον άνεμο και στο κρύο, αλλά και εκείνες τόσων άλλων προσφύγων κάθε ηπείρου» ανέφερε ο πάπας
πάπας λέων
Χριστουγεννιάτικη επικοινωνία Ζελένσκι με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Γουίτκοφ και Κούσνερ για την Ουκρανία - «Ήταν μία καλή συζήτηση»
«Ελπίζω ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σήμερα με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και οι ιδέες που συζητήσαμε θα αποδειχθούν χρήσιμες»
REUTERS