Κόσμος

Πασίγνωστος επιχειρηματίας στη φυλακή γιατί πουλούσε ψεύτικους ανιχνευτές εκρηκτικών

Σε δεκαετή κάθειρξη καταδικάσθηκε ένας Βρετανός επιχειρηματίας, ο οποίος καρπώθηκε εκατομμύρια στερλίνες προμηθεύοντας ψεύτικους ανιχνευτές εκρηκτικών σε πελάτες όπως ο ΟΗΕ και το Ιράκ, μία απάτη που όπως ανέφερε δικαστής του Λονδίνου προκάλεσε τον θάνατο πολλών αθώων.

Ο 57χρονος Τζέιμς Μακόρμικ θεωρείται πως κέρδισε 50 εκατ. λίρες (44 εκατ. ευρώ) από την πώληση έναντι 27.000 λιρών (32.000 ευρώ) των συσκευών αυτών, που βασίζονταν σε έναν νέο ανιχνευτή για μπαλάκια του γκολφ — ο οποίος στις ΗΠΑ κοστίζει 15 ευρώ. Μόνο από τις πωλήσεις στο Ιράκ, ο Μακόρμικ κέρδισε 37 εκατ. λίρες. Εκτός από τη χώρα αυτή, τέτοιους ανιχνευτές πώλησε στο Βέλγιο, στον Νίγηρα, στη Γεωργία και στον ΟΗΕ, για χρήση στον Λίβανο.

«Τα οφέλη σας ήσαν αισχροκερδή. Δεν δείχνετε ούτε αιδώ, ούτε τύψεις», είπε απευθυνόμενος στον κατηγορούμενο ο δικαστής Ρίτσαρντ Χόουν της έδρας του Ολντ Μπέιλι στο Λονδίνο.

«Είναι προφανές ότι πολίτες και στρατιωτικοί έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο, εμπιστευόμενοι αυτές τις συσκευές. Ο Μακόρμικ επέδειξε πλήρη αδιαφορία για την ασφάλεια όσων χρησιμοποιούσαν κι έδειχναν εμπιστοσύνη σε αυτά τα μηχανήματα για την ασφάλειά τους», επισήμανε στο δικαστήριο ο επιθεωρητής της βρετανικής αστυνομίας Εντ Χιθ.

Εμπειρογνώμονες κατέθεσαν επίσης πως οι ψεύτικες αυτές συσκευές, που υποτίθεται ότι μπορούσαν να εντοπίσουν «όλες τις γνωστές μορφές απόκρυψης» των εκρηκτικών σε ακτίνα ενός χλμ. υπό του εδάφους, 5 χλμ. στον αέρα και 31 μ. υπό την επιφάνεια της θαλάσσης, «δεν διέθεταν καμία επιστημονική βάση» και δεν λειτουργούσαν «σύμφωνα με τους γνωστούς νόμους της φυσικής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μπορούσε να τινάξει τη Μήλο στον αέρα!

Πόλη φάντασμα η Βοστόνη για τον επικίνδυνο 19χρονο βομβιστή – Φοβούνται πως είναι ζωσμένος με εκρηκτικά

Μπήκε στο καφενείο με εκρηκτικά και έστειλε στο θάνατο 23 άτομα

Χρονομετρούσαν και παρακολουθούσαν τους αστυνομικούς; – Το μυστήριο με τα 4 σακίδια με εκρηκτικά σε 4 σημεία της Αθήνας!

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης του Έρικ Μενέντεζ μετά από 35χρόνια κράτησης για τη δολοφονία των γονιών του
Η υπόθεση των αδερφών Μενέντεζ είναι παγκοσμίως γνωστή και πρόκειται για τον Λάιλ και τον Έρικ οι οποίοι δολοφόνησαν εν ψυχρώ τους γονείς του το 1989 μέσα στο σπίτι τους - Σήμερα η επιτροπή θα εξετάσει αν θα προτείνει την αποφυλάκιση του μεγαλύτερου αδερφού
Τα αδέρφια Μενέντεζ, ο Λάιλ αριστερά και η Έρικ δεξιά
Έξι νεκροί και 70 τραυματίες από βομβαρδισμό σε αεροπορική βάση στην Κολομβία - 12 αστυνομικοί σκοτώθηκαν από επίθεση σε ελικόπτερο
Οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει σε ποια από τις ένοπλες οργανώσεις που δρουν στην Κολομβία επιρρίπτουν την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση, ωστόσο ο δήμαρχος της πόλης Κάλι έκανε λόγο για «ναρκωτρομοκρατία»
Οι δυνάμεις ασφαλείας εργάζονται δίπλα στα συντρίμμια μετά την έκρηξη ενός φορτηγού οχήματος κοντά σε μια βάση της Αεροδιαστημικής Δύναμης, η οποία προκάλεσε πολλαπλά θύματα στην Κολομβία
Reuters: Ο Πούτιν απαιτεί από την Ουκρανία να παραδώσει το Ντονμπάς και να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα απορρίψει την ιδέα της απόσυρσης από διεθνώς αναγνωρισμένα ουκρανικά εδάφη ως μέρος μιας συμφωνίας και έχει δηλώσει ότι η βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς λειτουργεί ως φρούριο
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν 1
Τραμπ: Σε δύο εβδομάδες θα γνωρίζουμε αν θα υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία – Ο Ζελένσκι επιτίθεται στον Πούτιν που εξακολουθεί να βομβαρδίζει
«Τα σήματα που στέλνει η Ρωσία» υποδηλώνουν ότι προσπαθεί να αποφύγει μία διμερή συνάντηση, λέει ο Ζελένσκι - Οι όροι του Πούτιν για επίτευξη ειρήνης
Ο Ντόναλντ Τραμπ
2