Κόσμος

Πίτερ Ναβάρο: Ο οικονομολόγος πίσω από τους σαρωτικούς δασμούς Τραμπ

Το 2024 καταδικάστηκε σε τέσσερις μήνες φυλάκιση για δύο κατηγορίες περιφρόνησης του Κογκρέσου

Η λέξη «δασμός» που έφερε ανατριχίλα στους απανταχού οικονομολόγους και στη Wall Street, φέρνει στο προσκήνιο έναν από τους κορυφαίους οικονομικούς συμβούλους του Ντόναλντ Τραμπ, τον Πίτερ Ναβάρο.

Ο οικονομολόγος Πίτερ Ναβάρο, ο κύριος «αρχιτέκτονας» του δασμολογικού τυφώνα Τραμπ, στάθηκε στο πλευρό του πλανητάρχη μετά την αποφυλάκισή του για «περιφρόνηση του Κογκρέσκου».

Ο 75χρονος κορυφαίος σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ για θέματα εμπορίου, κάποτε υποστηρικτής της επικρατούσας άποψης ότι το συνάλλαγμα είναι ωφέλιμο και τα εμπορικά ελλείμματα ασήμαντα, άλλαξε ριζικά πριν από περίπου 15 χρόνια υπό τον φόβο της οικονομικής ανόδου της Κίνας.

Ο κορυφαίος εμπορικός σύμβουλος του Τραμπ, Πίτερ Ναβάρο και ο Έλον Μασκ, φαίνεται να βρίσκονται στα μαχαίρια για την πίεση του big boss της Tesla για «μηδενικούς δασμούς» μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Το περασμένο Σάββατο (05.04.2025), ο Μασκ, ο οποίος είναι επικεφαλής του Τμήματος Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας του Τραμπ στην περικοπή των ομοσπονδιακών δαπανών, δήλωσε στο δεξιό Κόμμα της Λέγκας της Ιταλίας ότι επιθυμεί την πλήρη ελευθερία του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.

Τα σχόλια του Μασκ ήρθαν λίγες ημέρες αφότου ο Τραμπ εξέδωσε μια σαρωτική σειρά δασμών σε όλες σχεδόν τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κατρακύλησε το χρηματιστήριο, προκαλώντας ανησυχίες από οικονομολόγους και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για το μέλλον της οικονομίας.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Peter Navarro (@realpnavarro)

Ο Μασκ παρέμεινε φαινομενικά σιωπηλός σχετικά με τους δασμούς του Τραμπ, αλλά καθώς οι τιμές των μετοχών της Tesla, έπεφταν κατακόρυφα, έσπευσε να χτυπήσει τον Ναβάρο.

Ο Μασκ έκανε αρκετές αιχμές κατά του Ναβάρο στην πλατφόρμα X, πριν ο Ναβάρο κάνει μερικά δικά του σχόλια στο CNBC, χθες Δευτέρα (07.04.2025)

Ο στενός συνεργάτης του Τραμπ αναφέρθηκε στην εταιρεία Tesla και τον τρόπο λειτουργίας της. «Όλοι καταλαβαίνουμε στον Λευκό Οίκο (και οι Αμερικανοί το καταλαβαίνουν) ότι ο Έλον είναι συναρμολογητής αυτοκινήτων, όχι κατασκευαστής αυτοκινήτων. Οι κινητήρες προέρχονται από την Ιαπωνία και την Κίνα, ενώ τα ηλεκτρονικά συστήματα από την Ταϊβάν». Φράση που προκάλεσε την οργή του Μασκ, ο οποίος δεν άργησε να απαντήσει στις δηλώσεις του Ναβάρο, γράφοντας στο X:

«Η Tesla έχει τα περισσότερα αυτοκίνητα αμερικανικής κατασκευήςΟ Ναβάρο είναι πιο χαζός κι από ένα τσουβάλι τούβλα…είναι πραγματικά ανόητος. Αυτό που λέει είναι αποδεδειγμένα ψευδές».

Who is Who

Ο Ναβάρο επιλέχθηκε από τον Τραμπ τον περασμένο Δεκέμβριο ως ανώτερος σύμβουλος για το εμπόριο και τη μεταποίηση.

Υπηρέτησε στην πρώτη κυβέρνηση του Τραμπ, διευθύνοντας το νεοσύστατο Εθνικό Συμβούλιο Εμπορίου και στη συνέχεια το Γραφείο Εμπορίου και Μεταποιητικής Πολιτικής.

Κατάγεται από το Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης και όταν οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν 9 ή 10 ετών, μετακόμισε στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, όπου ζούσε με τη μητέρα του, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Ταφτς και αργότερα από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ με διδακτορικό στα οικονομικά. Παντρεύτηκε τη Leslie Lebon, αρχιτέκτονα από την Καλιφόρνια το 2001, αλλά οι δυο τους χώρισαν αργότερα. Είναι αρραβωνιασμένος με μια γυναίκα που ονομάζεται Bonnie, αν και δεν έγιναν άμεσα γνωστές πρόσθετες λεπτομέρειες, σύμφωνα με τους Times του Σαν Ντιέγκο.

Πίσω από τα κάγκελα της φυλακής

Τον Ιανουάριο του 2024, ο Ναβάρο καταδικάστηκε σε τέσσερις μήνες φυλάκιση για δύο κατηγορίες περιφρόνησης του Κογκρέσου που προέκυψαν από την άρνησή του να συμμορφωθεί από την επιτροπή του Κογκρέσου που ερευνούσε την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Αμέσως μετά την αποφυλάκισή του, επιλέχθηκε από τον Τραμπ για τον νέο του ρόλο.

Ο Navarro προώθησε ευρέως απαξιωμένους ισχυρισμούς περί απάτης ψηφοφόρων στις εκλογές του 2020, σύμφωνα με δικαστικά αρχεία και έκθεση της USA TODAY.

Ο Τραμπ είχε πει στην ανακοίνωσή του ότι ο Ναβάρο «αντιμετωπίστηκε φρικτά από το βαθύ κράτος ή όπως αλλιώς θέλετε να το αποκαλέσετε», δηλώνοντας ότι ο Ναβάρο είχε κάνει «εξαιρετική δουλειά» στην πρώτη θητεία του προωθώντας εμπορικές πολιτικές για την πρόσληψη και την αγορά αμερικανικών προϊόντων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συρία: Πρώτες εκλογές μετά την πτώση του Άσαντ – Η χώρα δοκιμάζει τη δημοκρατία εν μέσω διχασμού
Η Συρία διεξάγει την Κυριακή βουλευτικές εκλογές που το καθεστώς παρουσιάζει ως σημαντικό βήμα προς μια πολιτική μετάβαση – Όμως πολλές περιοχές που παραμένουν εκτός ελέγχου της Δαμασκού αποκλείστηκαν από τη διαδικασία
Ο πρόεδρος της Συρίας, Αχμέντ αλ-Σαράα
Στο Κάιρο τα βλέμματα για τις συνομιλίες ΗΠΑ, Ισραήλ, Χαμάς με στόχο το τέλος του πολέμου στη Γάζα - Οι αντιπροσωπείες των 3 πλευρών και το τελεσίγραφο Τραμπ
Καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αυξάνει την πίεση και στις δύο πλευρές, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Χαμάς συμμετέχουν σε νέες συνομιλίες στην Αίγυπτο τη Δευτέρα με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα
Ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις στη Γάζα
Γάζα: Τη Δευτέρα στο Κάιρο ξεκινούν οι κρίσιμες συνομιλίες για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων
Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα προγραμματίζεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα στην Αίγυπτο, εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων και σκληρών δηλώσεων από το Ισραήλ και τη Χαμάς
Ισραηλινά στρατεύματα στη Γάζα
Ο κιθαρίστας των Oasis Paul Arthurs διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη και αποχωρεί από την περιοδεία του συγκροτήματος
«Πρέπει να κάνω ένα προγραμματισμένο διάλειμμα για το επόμενο στάδιο της θεραπείας μου, οπότε θα απουσιάσω από τις συναυλίες στη Σεούλ, το Τόκιο, τη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ», εξήγησε
Ο Paul «Bonehead» Arthurs, ιδρυτικό μέλος και κιθαρίστας των Oasis
Χακάν Φιντάν: Υπάρχουν συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο που προσπαθούν να περικυκλώσουν την Τουρκία
Όπως είπε, η Τουρκία βλέπει αυτές τις προσπάθειες και αναπτύσσει διπλωματικά μέσα για να τις αντιμετωπίσει, ενώ αν δεν μπορέσει να αναπτύξει διπλωματικά μέσα, ανέφερε, τότε το θέμα παραπέμπεται στον στρατό και στα όργανα ασφαλείας
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν 15
Διάταγμα Τραμπ στέλνει 300 μέλη της Εθνοφρουράς στο Σικάγο – Ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε ανάλογη διαδικασία για το Πόρτλαντ
Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, βρίσκεται στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας αφότου ξεκίνησε η ομοσπονδιακή επιχείρηση της ICE εναντίον παράτυπων μεταναστών στην περιοχή, τον περασμένο μήνα
Μέλη της Εθνοφρουράς στην Καλιφόρνια