Κόσμος

Ποινές κάθειρξης 8 έως 53 ετών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Καταλονία το 2017

Οι τρεις άνδρες, που κατηγορούνται ότι ανήκαν ή ήταν συνεργοί ενός πυρήνα τζιχαντιστών που διέπραξε μια διπλή επίθεση με 16 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες στην Καταλονία (βορειοανατολική Ισπανία) το 2017, καταδικάστηκαν σήμερα σε ποινή κάθειρξης από 8 έως 53 χρόνια.

Ο Μοχάμεντ Χούλι Σεμλάλ και ο Ντρις Ουκαμπίρ, που κατηγορούνται ότι ήταν μέλη του πυρήνα, καταδικάστηκαν αντιστοίχως σε ποινή κάθειρξης 53 ετών και έξι μηνών και 46 ετών, ενώ η εισαγγελία είχε ζητήσει 41 και 36 χρόνια σε βάρος τους.

Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το δικαστήριο που είναι επιφορτισμένο με υποθέσεις τρομοκρατίας επισήμανε, εντούτοις, ότι η ποινή που θα εκτίσουν «δεν θα υπερβεί τα 20 έτη».

Το δικαστήριο, αντιθέτως, συμφώνησε με την εισαγγελία σε ό,τι αφορά τον Σαΐντ Μπεν Ιάζα, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 8 ετών, επειδή δάνεισε ένα όχημα και παρείχε έγγραφα στους δράστες.

Η πρώτη επίθεση είχε σημειωθεί στις 17 Αυγούστου στη διάσημη λεωφόρο Ράμπλας στη Βαρκελώνη, όπου ένα φορτηγάκι είχε πέσει πάνω σε πεζούς, σκοτώνοντας 14 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους ξένους τουρίστες. Κατά την προσπάθεια διαφυγής του, ο οδηγός είχε δολοφονήσει άλλον έναν άνθρωπο προκειμένου να του αρπάξει το αυτοκίνητο και να τραπεί σε φυγή.

Λίγες ώρες μετά το μακελειό στη Ράμπλας, άλλα πέντε μέλη του πυρήνα διέπραξαν τη δεύτερη επίθεση, στο παραλιακό μέτωπο της μικρής πόλης Καμπρίλς, 100 χιλιόμετρα νοτιότερα, παρασύροντας ανθρώπους με ένα όχημα, προτού σκοτώσουν με μαχαίρι μία γυναίκα.

Οι έξι δράστες αυτών των δύο επιθέσεων, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, όλοι τους Μαροκινοί, έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά.

Το δικαστήριο άκουσε περισσότερους από 200 μάρτυρες από τον Νοέμβριου του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο Μοχάμεντ Χούλι Σεμλάλ, ο βασικός κατηγορούμενος, είχε εξηγήσει στην αστυνομία ότι το αρχικό σχέδιο του πυρήνα προέβλεπε τη διάπραξη επιθέσεων εναντίον διάσημων αξιοθέατων, αναφέροντας κυρίως τη βασιλική της Σαγράδα Φαμίλια στη Βαρκελώνη.

Τα σχέδια του πυρήνα άλλαξαν μετά την έκρηξη, από λάθος, στο κρησφύγετό τους στο Αλκανάρ, σε απόσταση 200 χιλιομέτρων νότια της Βαρκελώνης, όπου οι τζιχαντιστές κατασκεύαζαν εκρηκτικά.

Η έκρηξη, στην οποία τραυματίστηκε ο Σεμλάλ, οδήγησε τον πυρήνα να επισπεύσει τα σχέδιά του, υπό την καθοδήγηση, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενός Μαροκινού ιμάμη, ηλικίας 44 ετών, του Αμπντελμπακί Ες Σάτι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πάγωσαν» Δανία, Ρωσία, ΗΠΑ και Ιαπωνία – Εικόνες χάους στους δρόμους που «βούλιαξαν» στο χιόνι
Στην Κοπεγχάγη αυτοκίνητα κόλλησαν στο χιόνι, στην Αγία Πετρούπολη τα κανάλια πάγωσαν, το Τόκιο ντύθηκε στα λευκά, ενώ η Νέα Υόρκη αντιμετωπίζει το πιο ακραίο ψύχος από το 2018
Άνδρας καθαρίζει το χιόνι στο Άαλμποργκ της Δανίας
Έξι νεκροί μετά την κατάρρευση πολυκατοικίας στον Λίβανο - Αναφορές για 7 τραυματίες και αγνοούμενους στα ερείπια
Ο Λιβανέζος πρόεδρος ζήτησε την πλήρη κινητοποίηση όλων των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων διάσωσης και την παροχή καταφυγίου σε κατοίκους μέσα και γύρω από το κτίριο που κατέρρευσε
Λίβανος
Νέα ποινή φυλάκισης για τη νομπελίστρια ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί: Καταδικάστηκε σε 6 χρόνια κάθειρξης
«Καταδικάσθηκε σε έξι χρόνια κάθειρξη για συνάθροιση και συνεννόηση για τη διάπραξη εγκλημάτων», δήλωσε ο δικηγόρος της προσθέτοντας ότι της επιβλήθηκε επίσης διετής απαγόρευση εξόδου από τη χώρα
Narges Mohammadi
Αρκετοί εγκλωβισμένοι και τραυματίες μετά από κατάρρευση πολυκατοικίας και εκδήλωση πυρκαγιάς στο Λίβανο
Η εθνική ένωση ιδιοκτητών ακινήτων σε δήλωσή της χαρακτήρισε την κατάρρευση ως αποτέλεσμα «κατάφωρης αμέλειας και ελλείψεων του λιβανικού κράτους όσον αφορά την ασφάλεια των πολιτών και τη στέγαση τους»
Λίβανος